20 Eylül 2023 Çarşamba
Fazla kafein ve stres titreme sebebi
Uykusuzluk problemi pek çok kişi tarafından yaşanabilen bir durumdur.
Uykusuzluk problemi pek çok kişi tarafından yaşanabilen bir durumdur. Bu durum bazı kişilerde birkaç gün devam ederken bazı kişilerde hayatlarının her noktasını etkileyecek şekilde ciddi ilerler. Ciddi şekilde devam eden uykusuzluk insomnia olarak adlandırılır ve tedavi gerektirir. Çalışma şartları, stres, çeşitli hastalıklar gibi pek çok faktör kişinin uykusuzluk sorunu yaşamasına neden olabilir. Fakat tedavi edilmeyen uykusuzluk ilerleyen dönemde ciddi başka rahatsızlıkları yanında getirebilir.
Uykusuzluk, kişinin uykuya geçmesinde, uykuyu sürdürmesinde veya kaliteli uyku almakta sorun yaşayabilirler. Bu durum kişinin uyumak için zamanı ve doğru ortamı bulunsa bile gelişebilir. Uykusuzluk nedeniyle kişinin gün içinde günlük aktivitelerini gerçekleştirmesi zorlaştırabilir ve gün içinde kendisini uykulu hissetmesine neden olabilir. Kısa süreli uykusuzluğa kişinin stresi veya programındaki değişiklikler neden olabilir. Uykusuzluk kronik ve akut olarak iki çeşide ayrılır:
Uykusuzluk problemi her insanda farklı şekilde belirtiler oluşturabilir. Kişinin yaşamı, uyku sorunlarıyla birlikte zaman içinde değişebilir. Uykusuzluk semptomları şunlardır:
Uykusuzluğun birçok nedeni olabileceği gibi birçok faktör ile birlikte de etki edebilir. Aynı zamanda yetersiz uyku da başka sorunları yanında getirebilir. Gençler, okul, iş ve sosyal yükümlülüklerden kaynaklanan aşırı yoğun tempoya ve strese özellikle duyarlı olabilir. Aynı zamanda artan elektronik cihaz kullanımı da uykusuzluğun nedenleri arasındadır. Genç yaştaki insanlarda olduğu gibi, yaşlılarda da stres, fiziksel rahatsızlıklar, zihinsel sağlık sorunları ve kötü uyku alışkanlıkları uykusuzluğa neden olabilir.
Uykusuzluğun uykuya dalmayı veya uykuda kalmayı bozan bir aşırı uyarılma durumundan kaynaklandığına inanılır. Uykusuzluğun bilinen veya bilinmeyen bir çok sebebi vardır ve bu durum zihin-vücut bağlantısı, tıbbi geçmiş, çevresel faktörler ve dış etkilerin karmaşık bir etkileşimi neticesinde uykusuzluk daha şiddetli olarak seyredebilir.
Uykusuzluğu tetikleyebilecek bazı faktörler bulunur. Risk faktörleri şunlardır:
Uykusuzluk ile ilgili en yaygın şikayet, sürekli bir yorgunluk hissidir. Bunun etkisi, normal günlük işlev için yeterince konsantre olabilme ve odaklanabilme ile ilgili sorunlara da katkıda bulunur. Duygudurum bozuklukları geliştirme riski genellikle uykusuzluk dönemlerinde yükselebilir. Aynı zamanda şu durumların riski de artar:
Uyku bozukluğu sadece uykusuzluk değildir. Bazı kişiler uyku bozukluğu yaşarken uykusuzluğun tersine daha fazla uyurlar ve günün büyük kısmını uyku halinde geçirebilirler. Fakat uykusuzluk da bir uyku bozukluğu çeşididir.
Uykusuzluğu gidermek için öncelikle kişinin teşhis alması de doktor tarafından buna uygun bir tedavi planı çizilmesi gerekir. Bu tedavi planında kişi için yaşam tarzı değişiklikleri de bulunur. Bunun yanında uyku zamanlamaları ve alışkanlıklar ile ilgili de düzenlemeler gerekebilir.
Uykusuzluğun teşhisi için çeşitli testlerin yanı sıra kişiden bir uyku günlüğü tutması istenebilir. Bu günlük, uykuya dalmaya çalıştıkları süreyi, uyku sürelerini ve gün içerisinde yaşadıkları problemleri içerir. Aynı zamanda bazı kişiler uyku laboratuvarlarında tanısal değerlendirmelerden geçilirler.
Uykusuzluğu tedavi etmek için doktor tarafından reçete edilebilen ilaçlar bulunduğu gibi yaşam tarzı değişiklikleri de tavsiyeler arasındadır. İlaçlar kısa vadede etkili sonuçlar sağlar fakat uykusuzluk yaşayan her kişi için uygun bir tedavi olarak görülmez. Bazı durumlarda kişilere terapi gibi psikolojik destek de sağlanması gerekebilir.
Uykusuzluk probleminin çözülmesi için doktorlar tarafından reçete edilebilen ilaçlar vardır. Fakat bu ilaçlar uykusuzluk problemi yaşayan her insana verilmez. Çünkü uykusuzluk tedavisi için ilaç kullanmanın sakıncaları arasında bağımlılık riski bulunur. Ek olarak, uyku ilaçları uykusuzluğun altında yatan nedenleri tedavi etmez, bu nedenle birçok insan uyuyabilmek için bu ilaçları uzun süre kullanmak zorunda kalır ve ilaçlar kesildiğinde uykusuzluğa neden olan koşullar büyük olasılıkla hala devam edebilir. Bu nedenle ilaçların doktor kontrolünde ve ve reçete edilen şekilde kullanması gerekir.
Bir bebeğin her gün 17 saate kadar uykuya ihtiyacı olabilirken, daha yaşlı bir yetişkin bir gecede sadece 7 saat uyuyabilir. Fakat genel olarak ideal kabul edilen uyku süreleri şunlardır:
Uyku kalitesini artırmak uyku öncesi ve sonrası yapılan aktiviteler ile yakından ilişkilidir. Özellikle haftanın her günü mümkün olduğunca aynı saatlerde uyumaya ve uyanmaya çalışmak bir düzen oluşturmaya yardımcı olur. Bunun yanında kişiyi sakinleştirecek aktiviteler ve meditasyon yapması da uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. Uyumadan önce besin alımını durdurmak, kafein ve alkol alımına saatler önce son vermek de uykusuzluğun önüne geçmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda gün içerisinde egzersiz yapmak, elektronik eşyaları yatak odasında kullanmamak da öneriler arasındadır.
Düzenli uyku gün içerisinde kişinin daha enerjik olmasına yardımcı olur. Bunun dışında da düzenli uykunun kişiye sağladığı çeşitli faydalar vardır. Bu faydalar:
Uykusuzluk her insanda rastlanabilen bir problem olarak görülebilir. Eğer bir kişi uzun süreler boyunca uykuya dalmakta problem yaşıyorsa ya da uyku sırasında sık sık uyanıyorsa bir sağlık kurumundan destek alması gerekebilir.
Son güncellenme tarihi: 12 Nisan 2023
Yayınlanma tarihi: 12 Nisan 2023
Nöroloji
Nöroloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları