21 Ağustos 2023 Pazartesi
Grip Nasıl Geçer? En Hızlı 5 Öneri!
Kış aylarında sıklıkla solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşırız.
Kış aylarında sıklıkla solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşırız. Bu hastalıklar arasında en iyi bilinenlerden biri de farenjittir. Öğretmen hastalığı olarak da bilinen farenjit aslında herkesin yakından tanıdığı bir hastalıktır.
Solunum sistemi ve gastrointestinal sistemde önemli görevleri bulunan ve boğazın arka kısmında yer alan Pharyngitis yutağın (farenks) iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle viral kaynaklıdır ancak bazen bakteriler de bu hastalığa neden olabilir. Bu hastalığa eş zamanlı olarak bademciklerin enfeksiyonu yani tonsilit de eklenebilir. Farenjit iki çeşittir ve bu iki çeşit, belirtileri anlamında birbirinden farklılık gösterir.
Farenjit çeşitleri, akut farenjit ve kronik farenjittir.
Kronik farenjit: Genellikle 4-7 yaş arasındaki çocuklarda görülürken 1 yaşın altındaki çocuklarda görülme olasılığı çok daha azdır. Bu hastalık mesleğe bağlı olarak veya çalışma ortamına bağlı olarak da görülebilir. Tozlu ortamlar ve kimyasal buharlara maruz kalan kişilerde de bu hastalık görülme olasılığı oldukça yüksektir. Aynı zamanda alerjik rinit ve reflü gibi bir hastalığı bulunan kişilerde de yaygın olarak görülen bir hastalıktır.
Birçok hastalıkta da olduğu gibi belirtileri kişiye, hastalığın nedenine ve yaşanılan ortama göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda farenjit belirtileri akut ve kronik olarak da 2’ye ayrılır.
Akut Farenjit Belirtileri:
Kronik Farenjit Belirtileri:
Bebeklerde ise farenjit belirtileri daha farklı seyredebilir. Farenjit olan bebekler ateşin aniden yükselmesi, karında ağrı duyulması ve kusma nedeniyle sıklıkla huzursuzlanır ve ağlarlar. Böyle durumlarda mutlaka doktora başvurmak gereklidir.
Akut Farenjit Nedenleri:
Kronik Farenjit Nedenleri:
Farenjit tanısı konurken akut veya kronik olması bir fark oluşturmaz. Hem akut hem de kronik farenjitin teşhisi için hekim, hastanın öyküsünü almalı ve hastayı fiziksel bir muayeneden geçirmelidir. Genellikle herhangi bir tetkik yapmak gerekmez ancak muayene sonrasında doktor gerekli gördüğü taktirde hastadan bazı testleri isteyebilir. Farenjitin bir hastalık nedeniyle oluştuğu düşünülüyorsa da bu tetkikler sonucunda ortaya çıkabilir. Sinüzit olabileceğinden de şüpheleniliyorsa film çekilmesi veya nadiren kan sayımı ya da kültür-antibiyogram yapılması istenebilir.
Farenjit hastalığının büyük bir kısmı tedaviye ihtiyaç duymadan istirahat, doğru yemek düzeni ve doğru uyku düzeni ile kendiliğinden iyileşir. Farenjit belirtileri görüldüğünde doktora başvurmak çok önemlidir. Hastalığın nedenine göre doktor farklı tedavi uygulayacaktır. Örneğin viral kaynaklı olan farenjit hastalığında antibiyotik tedavisi uygun olmayacaktır. Antibiyotikler virüsler üzerinde değil bakteriler üzerinde etki gösterebilen ilaçlar arasındadır. Bakterilere bağlı olarak görülen farenjitte tedavi olarak antibiyotikler tercih edilebilir. Farenjit hastalığında doktorlar antibiyotik tedavisini ciddiyetine bağlı olarak değişmekle birlikte çok sık kullanmamaktadır, çok ciddi olmayan farenjit hastalarında reçetesiz satılan ilaçlar ile de farenjit tedavisi yapılabilir.
Farenjit eğer virüs kaynaklıysa hastaların, doktora başvurmadan bazı yollarla evde de belirtleri azaltabilecekleri tedavi yöntemleri vardır.
Farenjitte tıbbi tedaviye genellikle çok gerek kalmasa da gerekli durumlarda çoğunlukla antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu tedavi yöntemine doktorun karar vermesi gereklidir çünkü virüse bağlı olan farenjitte antibiyotik tedavisi etkili olmaz ve bu durumda hastada gereksiz antibiyotik kullanımına bağlı antibiyotik direnci oluşabilir. Bu oldukça önemli bir durumdur. Bunun önüne geçebilmek için de doktorlar antibiyotik yazma konusunda genelde isteksizdirler.
Bazı doktorlar antibiyotik yazmaya karar vermek için “Centor kriterleri” olarak bilinen bir test kullanmak isteyebilirler. Bu testte şunlara bakılır:
Bu belirtilerden hastada üçü veya dördü varsa doktor antibiyotik reçete eder. Bazı araştırmaların gösterdiği üzere amoksisilin ve penisilin, streptokok kaynaklı boğaz ağrısı için en sık reçete edilen antibiyotiklerdir.
Son güncellenme tarihi: 08 Mart 2021
Yayınlanma tarihi: 03 Mart 2021
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları