21 Ağustos 2023 Pazartesi
Grip Nasıl Geçer? En Hızlı 5 Öneri!
Nonprodüktif öksürük olarak da bilinen kuru öksürük mukus içermeyen öksürük türüdür. Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra toz, polen gibi alerjenlere maruziyet kuru öksürüğe neden olabilir. Bazı durumlarda kuru öksürük pnömotoraks (akciğer çökmesi) gibi daha ciddi bir sağlık sorununun da göstergesi olabilir. “Kuru öksürük nasıl geçer?”, “ Kuru öksürüğe ne iyi gelir?” gibi nonprodüktif öksürüğe ilişkin merak edilenler yazının ilerleyen kısımlarında detaylı olarak ele alınmıştır.
Kuru öksürük mukus içermeyen, genellikle boğazda rahatsızlık hissi ile birlikte ortaya çıkan öksürük çeşididir. Mukus içeren yaş öksürük genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi solunum yollarını etkileyen enfeksiyon hastalıkları sırasında görülür. Uzmanlara göre yaş öksürük bir diğer ifadeyle balgamlı öksürük solunum yollarından balgamın temizlenmesini sağlar. Bu durum onun prodüktif yani verimli olarak adlandırılmasının en önemli nedenidir. Kuru öksürükte ise mukus üretimi olmadığı için solunum yollarından balgam çıkışı da olmaz. Bu nedenle kuru öksürük nonprodüktif yani verimsiz öksürük olarak ifade edilir (1).
Öksürük, solunum yollarını temizlemeye ve korumaya yardımcı olan önemli bir reflekstir. Ara sıra olan öksürük zararsız kabul edilir. Ancak geçmeyen kuru öksürük reflü, kalp yetmezliği, akciğer kanseri, pnömotoraks (akciğer çökmesi) gibi başka bir sağlık sorununun habercisi de olabilir. Kuru öksürük süresine göre akut ve kronik olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Akut kuru öksürük genellikle soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyon hastalıklarının iyileşme sürecinde görülürken kronik kuru öksürüğe astım, alerji, kalp yetmezliği gibi başka bir sağlık sorunu neden olabilir. Kuru öksürüğün başlıca nedenleri şu şekildedir (1):
Yukarıda sayılanların yanı sıra akciğer kanseri, verem, uyku apnesi gibi sağlık sorunları da kuru öksürüğe neden olabilir.
Kuru öksürüğün tedavisi nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Öksürük tek başına bir hastalık değildir, başka bir hastalığın semptomudur. Bu nedenle tedavi için öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Uzmanlar yetişkinlerde kuru öksürük için ilaç veya ilaç dışı bazı tıbbi destek ürünleri önerebilir. Kuru öksürüğü geçirmeye yardımcı olabilecek öneriler şu şekildedir (1):
Yukarıda sayılan yöntemlerin etki etmediği, öksürüğe nefes darlığı, hırıltı, yüksek ateş, göğüs ağrısı gibi semptomların eşlik ettiği durumlarda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.
Bebekler ve çocuklar soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyon hastalıklarına karşı daha savunmasız olabilir. Bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda öksürüğe sık rastlanır. Enfeksiyon hastalıkları, alerji, astım gibi sağlık sorunlarının yanı sıra kimyasallar gibi tahriş edici maddeler çocuklarda ve bebeklerde kuru öksürüğü başlıca nedenleridir. Yetişkinlerde öksürüğü yatıştırmaya yardımcı olabilecek bazı tıbbi ürünler olsa da bu ürünlerin özellikle 4 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması önerilmez. Bunun için ebeveynler sıklıkla doğal yollarla bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürüğü geçirmenin yollarını ararlar. Bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürüğe iyi gelebilecek bazı yöntemler şu şekildedir (5):
Yukarıda sayılanlar bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürük durumunda evde uygulanabilecek yöntemlerdir. Ancak öksürüğün uzun süre devam etmesi, öksürüğe nefes darlığı, hırıltı, yüksek ateş gibi semptomların eşlik etmesi durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.
Kuru öksürüğün altında ciddi bir sağlık sorunu yoksa evde uygulanabilecek bazı yöntemler öksürüğün hafiflemesine yardımcı olabilir. Buna göre kuru öksürüğe evde uygulanabilecek yöntemler şu şekildedir (6):
Ek olarak buhar banyosu yapmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, bol sıvı tüketmek de öksürüğü geçirmeye yardımcı olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, kuru öksürük bazı durumlarda önemli bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bu nedenle kuru öksürük şikâyetiniz varsa öncelikle alanında uzman bir doktordan randevu almayı ve kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
Son güncellenme tarihi: 17 Ocak 2024
Yayınlanma tarihi: 17 Ocak 2024
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları