Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Çocukluk çağından yetişkinlik dönemine kadar her yaş grubunu etkileyen boğaz iltihabı problemi özellikle mevsim geçişlerinde sıkça karşılaşılan bir sağlık problemidir.

Çocukluk çağından yetişkinlik dönemine kadar her yaş grubunu etkileyen boğaz iltihabı problemi özellikle mevsim geçişlerinde sıkça karşılaşılan bir sağlık problemidir. Başlangıçta boğaz ağrısı semptomu ile açığa çıkan ve erken müdahaleyle kontrol altına alınabilen bu durum ilerlemesi halinde ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Boğaz iltihabı, çeşitli üst solunum yolu problemleri nedeniyle gelişebilir. Boğaz iltihabına neden olan ana nedenin bulunması ve buna yönelik bir tedavi uygulanması oldukça önemlidir. Boğaz iltihabı tedavisi genellikle ilaç tedavileri ile şekillendirirken çeşitli tedavi destekleyici yöntemleriyle tedavinin etkisi güçlendirilebilir ve süresi hızlandırılabilir.

Boğaz İltihabı Nedir?

Boğaz iltihabı tıp dilinde akut tonsillofarenjit olarak adlandırılan geniz bölgesinden gırtlağa kadar olan bölgede gelişen iltihaplanmalara verilen genel addır. Virüs, bakteri veya mantar gibi çeşitli mikroorganizmalar nedeniyle bu bölgede oluşabilecek olan enfeksiyonlar, bölgede iltihaplanma gelişmesine neden olabilir. Boğaz iltihabından bademcikler ve yutak bölgesi etkilenebilir. İltihaplanmanın şiddetine göre açığa çıkan belirtilerin de şiddeti artar. İltihaplanmanın büyümesini ve diğer organlara zarar vermesini önlemek adına boğaz iltihabının tedavi edilmesi gerekir.

Boğaz İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Boğaz iltihabı çeşitli belirtileri beraberinde getirebilir. En sık görülen boğaz iltihabı belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Mide rahatsızlığı
  • Lenf düğümlerinde şişlik
  • Burun tıkanıklığı
  • Burun akıntısı
  • Öksürük
  • Yorgunluk
  • Yutkunmada güçlük
  • Ses kısıklığı
  • Kas ve eklem ağrısı

Boğaz İltihabı Neden Olur?

Boğaz iltihabı genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle açığa çıkar. Boğaz iltihaplanmaları arasında en çok etkilenen bölgelerden biri olan bademcikler genellikle beta hemolitik streptokoklardan dolayı iltihaplanır. Bu durum tonsilit olarak adlandırılır. Yutak iltihabı olarak bilinen farenjit gelişmesi halinde ise bu durum genellikle viral enfeksiyonlar nedeniyle gelişir. Bakterilerden kaynaklı gelişen farenjit çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Yutak iltihabı akut ve kronik farenjit olmak üzere 2 farklı gruba ayrılır. Gelişen farenjit farklı belirtilere neden olabilir. Farenjit nedeniyle boğaz iltihaplanması gerçekleşeceğinden boğaz ağrısı semptomu gelişebilir.

Bireyin immünolojik hastalıklara sahip olması veya romatizma hastalıkları bulunması nedeniyle de boğaz iltihaplanması gerçekleşebilir. Alerjik bünyeye sahip bireylerde de alerjenler ile temas etmeleri halinde boğazlarda iltihaplanma ve tahriş sıkça karşılaşılan bir durumdur. Özellikle polen, ev tozu akarı veya hayvan türü gibi alerjilere karşı duyarlı olan bireylerde boğazda iltihaplanma ile karşılaşılması mümkündür.

Aşırı bağırma, uzun süreli konuşma veya yanlış ses kullanımı da boğazın tahriş olmasına neden olarak iltihaplanmaya neden olabilir. Susuzluk nedeniyle boğazdaki düşük nem seviyeleri veya uzun süreli ağızdan solunum yapılması halinde boğazlarda kuruluk gelişebilir ve bunun sonucunda da iltihaplanma meydana gelebilir. Sigara kullanan bireylerde boğaz iltihaplanması ile karşılaşma oranı daha yüksektir. Sigara dumanı boğazın iç yüzeyini tahriş ederek enfeksiyon riskini artırabilir.

Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir?

Boğaz iltihabı problemi yaşayan bireyler “boğaz iltihabına ne iyi gelir?” sorusunu araştırmaya başlar. Boğaz iltihabının tamamıyla iyileşmesi için genellikle antienflamatuar ilaçların kullanılması gerekir. Bu ilaçlar doktor tarafından reçete edilmeli ve dozajı kişiye özel belirlenmelidir. İlaç tedavisi dışında evde yapılan yöntemler ile iltihaplanmanın geçirilmesi mümkün olmayabilir. Ancak evde yapılacak olan uygulamalar ile tedavi süreci desteklenebilir ve semptomlar hafifletilebilir.

  • Bol sıvı tüketimi: oda sıcaklığında içecekler tüketilerek boğazın düzenli olarak nemlenmesi sağlanabilir. Bu durum tahrişi azaltarak boğazdaki ağrı hissini hafifletebilir. Su tüketilebilecek ilk içeceklerden biri olurken hastalar bitki çayları, bitkisel gargara ve tuzlu su ile gargaradan da faydalanabilir. Bitkisel çaylar konusunda bilinçli olunmalı özellikle kalp damar sağlığına yönelik ilaç kullanan bireyler doktorlarına danışmadan bitkisel ürünler kullanmamalıdır.
  • Dinlenmek: hem ev istirahati yapmak hem de ses tellerinin dinlenmesi üzerine konuşmaktan kaçınarak dinlenmek iyileşme sürecini hızlandırabilir.
  • Boğazın nemli tutulması: nemli bir ortamda bulunmak boğazın daha hızlı iyileşmesine katkı sağlar. Elektronik nemlendirici cihazları kullanmak veya bir buhar banyosu yapmak boğazdaki tahriş üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.
  • Ağrıyı hafifletmek üzere sıcak veya soğuk kompresler kullanmak: sıcak veya soğuk kompresler boğaz ağrısını hafifletebilir. Kişiler kendilerine uygun ısıyı belirleyerek kompresi boğazlarına tutabilir. Genellikle bu noktada soğuk kompreslere başvurulur. Soğuk kompresler sayesinde şişlik ve ağrı azaltılabilir.
  • Yumuşak ve kolay sindirilebilir yiyecekler tüketimi: boğazın tahriş olmasını önlemek üzere yumuşak ve pürüzsüz yiyecekler tercih edilebilir. Çorba, püre yoğurt gibi besinler hem kolay yutulabilir olmaları hem de besin alımı sağlamaları nedeniyle tercih edilebilir.
  • İlaç kullanımı: doktorunuz tarafından reçete edilen bir ilaç olması halinde ilaçlar aksatılmadan önerilen dozlarda kullanılmalıdır. Boğaz ağrısı ve iltihabı için kullanılan bu ilaçlar hem ağrı kesici etki gösterebilir hem de bölgedeki iltihaplanmanın dağılmasını sağlayarak iyileşme sürecini destekler.

Boğaz iltihaplanmasından şüphelenilmesi halinde her birey direkt olarak doktora gitmeyebilir ve bahsedilen yöntemleri uygulayabilir. Ancak semptomların şiddetlenmesi veya iltihaplanmanın çok uzun sürdüğü durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Doğru tanı ve tedavi ile boğazdaki iltihaplanmanın giderilmesi sağlanmalıdır.

Boğaz İltihabından Korunma Yolları Nelerdir?

Boğaz iltihabından korunmak için hijyenik önlemler alınması oldukça önemlidir. Özellikle hastalık oranının artmaya başladığı dönemlerde hijyene ekstra özen gösterilmelidir. Bu kapsamda kişiler öncelikle ellerini düzenli olarak sabun ve suyla yıkayarak el hijyenini sağlamalıdır. Düzenli olarak el yıkanmadığı durumlarda el antiseptiği kullanarak antiseptikler aracılığı ile el hijyeni sağlanabilir. Böylece bulaş ile geçebilecek enfeksiyon riski azaltılabilir.

Çevredeki kişilere ve nesnelere karşı el temasının sınırlamak da etkili bir yöntemdir. Çevredeki nesnelerle teması azaltmak ellere geçebilecek olan bulaş riskini de azaltacaktır. El temasının sınırlandırılması gereken bir diğer konu ise ellerle ağız, burun ve gözlere dokunmaktan kaçınılmasıdır. Bu sayede elde olası bir bakteri veya virüs olması halinde yüzle temas etmeyerek bu virüslerin boğaza ulaşması engellenebilir.

Hasta olan özellikle grip ve soğuk algınlığı mevsimlerinde semptom göstermeye başlayan kişiler ile temastan kaçınılmalıdır. Hasta bireylerin bulunduğu ortamlarda durmamaya yönelik özen gösterilmelidir.

Vücut hijyeni kadar ev ve işyerleri içerisinde de hijyenik bir ortam sağlamaya çalışılmalıdır. Ev ve işyerleri düzenli olarak temizlenmeli ve havalandırılmalıdır.

Yemek yemeden öncesinde ve tuvalet kullanımından sonrasında mutlaka eller yıkanmalıdır. Akan suyun altında eller iyice köpürtmeli ve güzel bir şekilde durulanmalıdır.

Hastalık mevsimlerinin yaklaşmasıyla beraber grip aşısı gibi uygun aşılar yaptırılabilir. Grip ve bazı bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruyabilen bu aşılar boğaz iltihaplanması gelişim riskini azaltır.

Sigara ve alkol kullanımını sınırlamak da büyük bir öneme sahiptir. Sigara içmek ve aşırı alkol tüketmek boğaz iltihabı riskini artırabilir.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak bakterilerle veya virüslerle temas edilmesine rağmen ciddi belirtiler açığa çıkmasını önleyebilir. Bundan dolayı dengeli beslenme, yeterli uyku, düzenli egzersiz, yeterli sıvı alımına özen gösterme ve stresten kaçınma gibi yaşam tarzı faktörleriyle bağışık sistemini güçlendirmek ve güçlü kalmasını sağlamak büyük bir öneme sahiptir.

Hasta olmaya yönelik semptomlar hissedilmesi halinde kişilerin mutlaka istirahat etmesi gerekir. Kişiler dinlenmeye ve iyileşmeye odaklanmalıdır. İş veya okulda kalmaya devam eden bireyler hem kendi mevcut sağlık sorunlarını kötüleştirebilir hem de çevresindeki kişilere de hastalık bulaştırabilir.

Boğaz iltihabı ilerlemesi önlenmesi gereken ve kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Anadolu Sağlık Merkezi bünyesinde hizmet veren uzman doktor kadrosu boğaz iltihaplanmaları konusunda hem doğru tedaviler hem de kişilerin bu tedaviyi destekleyici yaklaşımları öğrenmesi üzerine özenle çalışır.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Gebze

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Bülent Evren Erkul

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Ziya Saltürk

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Terapist Kayra Göktaş

Gebze

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Bülent Evren Erkul

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Ziya Saltürk

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Terapist Kayra Göktaş

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Grip Nasıl Geçer? En Hızlı 5 Öneri!

Grip Nasıl Geçer? En Hızlı 5 Öneri!

Denge Laboratuvarı

Denge Laboratuvarı

Alerjik Rinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Alerjik Rinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Burun Kanaması: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Burun Kanaması: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Dış Kulak İltihabı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Dış Kulak İltihabı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Elma Sirkesi: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Elma Sirkesi: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Farenjit: Nedir, Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi

Farenjit: Nedir, Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi

Geniz Akıntısı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Akıntısı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Eti Belirtileri Nelerdir, Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Olur

Geniz Eti Belirtileri Nelerdir, Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Olur

Horlama: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Horlama: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir? Kulak Ağrısı Neden Olur?

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir? Kulak Ağrısı Neden Olur?

Kulak Tıkanıklığı: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kulak Tıkanıklığı: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Meniere Hastalığı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Meniere Hastalığı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak İltihabı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Orta Kulak İltihabı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ses Kısıklığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ses Kısıklığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Vertigo: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Vertigo: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Sinüzite Ne İyi Gelir? Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzite Ne İyi Gelir? Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir? Kuru Öksürük Nasıl Geçer?

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir? Kuru Öksürük Nasıl Geçer?

Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğü Ne Keser?

Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğü Ne Keser?

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir? Ses Kısıklığı Neden Olur?

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir? Ses Kısıklığı Neden Olur?

Uyku Apnesi Nedir? Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku Apnesi Nedir? Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir? Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir? Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Kulak Çınlaması Neden Olur? Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak Çınlaması Neden Olur? Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak Burun Boğaz Hastalıklarında Robotik Cerrahi Avantajları

Kulak Burun Boğaz Hastalıklarında Robotik Cerrahi Avantajları

Uyku Apnesi Tedavisinde Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Uyku Apnesi Tedavisinde Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Gırtlak Kanseri Artık 40’lı Yaşlarda Da Görülüyor

Gırtlak Kanseri Artık 40’lı Yaşlarda Da Görülüyor

Tümünü göster