21 Ağustos 2023 Pazartesi
Grip Nasıl Geçer? En Hızlı 5 Öneri!
Rinore olarak bilinen burun akıntısı çok yaygın bir semptomdur. Genellikle alerjiler ve soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle oluşur. Ancak birkaç başka durum da burnunuzun akmasına neden olabilir. Burun akıntısı genellikle kendiliğinden geçer. Yine de evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler, burnunuz aktığında rahatlamanıza yardımcı olabilir.
Burnu tahriş eden her şey, burun akıntısına neden olabilir. Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler sıklıkla burun akıntısına ve tıkanıklığına neden olur. “Burun akıntısı neden olur?” sorunuza aşağıdaki etkenler cevap verebilir:
Polen, evcil hayvan tüyü veya toz gibi maddelerden kaynaklanan alerjiler burun akıntısının en önemli nedenleri arasındadır. Alerjenlere bağlı burun akıntısı alerjik rinit olarak da bilinir. Alerjenler çoğu insan için zararsızdır. Ancak alerjik rinit yaşıyorsanız bağışıklık sisteminiz alerjenin içeri girdiğini düşünür. Bağışıklık sisteminiz histamin salgılayarak vücudunuzu korumaya çalışır. Bu, alerjeni dışarı atmaya çalışırken burnunuzdaki, gözlerinizdeki ve boğazınızdaki mukoza zarlarının iltihaplanmasına ve kaşınmasına neden olur. Histamin ayrıca burun akıntısına da neden olur. Alerji durumunda genellikle sulu burun akıntısı görülür.
Virüs solumak, burnunuzun ve sinüslerinizin astarını tahriş eder. Burnunuz buna yanıt olarak çok fazla berrak mukus üretmeye başlar. Bu mukus, virüsü hapseder. Burnunuzdan ve sinüslerinizden atılmasına yardımcı olur. Virüs mukus astarınızı geçerse hastalanırsınız. Bir koruma mekanizması olarak vücut, daha fazla mukus üretir. Bu mukusun rengi beyaz veya sarı olabilir. Virüs sebebiyle oluşan mukus bazen yeşilimsi bir renge dönüşebilir.
Nefes aldığınızda burnunuz havayı ısıtır. Akciğerlerinize doğru inerken ona nem katar. Soğuk, kuru hava burun astarınızı tahriş edebilir. Savunma olarak, burun bezleriniz astarı nemli tutmak için aşırı mukus üretir. Bu durum da burun akıntısına neden olur.
Ağlamaktan veya gözlerinizdeki bir tahrişten dolayı vücudunuz aşırı gözyaşı ürettiğinde gözyaşları, göz kapaklarının iç köşesinden ve nazolakrimal kanaldan burun boşluklarına boşalır. Bu gözyaşları burnunuzdan damlayabilir. Bunun sonucunda da mukus üretimini uyararak daha fazla burun akıntısına yol açabilir.
Bakteriyel, viral enfeksiyonlar ve alerjiler sinüslerinizi tahriş ederek tıkanmalarına ve sıvıyla dolmalarına neden olabilir. Sinüzit adı verilen bu durum yüzünüzde basınç ve ağrıya, burun tıkanıklığına ve kalın sarı veya yeşil mukuslu burun akıntısına neden olabilir.
Nazal polipler, burnunuzun ve sinüslerinizin içinde ağrısız ve iyi huylu büyümelerdir. Büyüdükçe burun akıntısına ve diğer semptomlara neden olabilirler.
Tek başına burun akıntısı genellikle endişe kaynağı değildir. Başka herhangi bir semptomunuz yoksa, “burun akıntısına ne iyi gelir?” diye düşünüyorsanız, ilaç gerektirmeyen doğal kişisel bakım seçeneklerini deneyebilirsiniz. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Soğuk algınlığı gibi viral bir enfeksiyonda burun akıntısı veya tıkanıklığı 10 ila 14 güne kadar sürebilir. Alerjilerden kaynaklanan burun akıntısı genellikle alerjene maruz kaldığınız sürece devam eder. Polen alerjiniz varsa, ilkbahar, yaz veya sonbahardaki polen mevsimlerinde altı hafta sürebilir. Üç haftadan uzun süredir devam eden ve bilinen bir alerjiden kaynaklanmayan burun akıntınız varsa kulak burun boğaz uzmanına görünmelisiniz.
Burun akıntısını her zaman önleyemezsiniz. Ancak viral enfeksiyon kapmamak için deneyebileceğiniz adımlar vardır. Mikropların yayılmasını durdurma başta olmak üzere “burun akıntısı nasıl önlenir?” sorusuna aşağıdaki maddelerle cevap verilebilir:
Alerji söz konusu olduğunda aşağıdaki adımlar yardımcı olabilir:
Burun akıntısı can sıkıcı olabilse de genellikle geçicidir ve bağışıklık sisteminizin çalıştığının bir işaretidir. Soğuk algınlığı, grip veya alerji durumunda burun akıntısı yaşamak yaygındır. Her zaman da bir enfeksiyon veya ciddi bir durum olduğu anlamına gelmez. Burun akıntısını veya benzer sorunları önlemek için hijyen uygulamalarını kullanmayı unutmayın.
Son güncellenme tarihi: 23 Ağustos 2024
Yayınlanma tarihi: 23 Ağustos 2024
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları