21 Ağustos 2023 Pazartesi
Grip Nasıl Geçer? En Hızlı 5 Öneri!
Birbirinden farklı sağlık sorunlarından kaynaklanabilen kulak tıkanıklığı, toplumda sık karşılaşılan duyu organı rahatsızlıklarından biridir.
Birbirinden farklı sağlık sorunlarından kaynaklanabilen kulak tıkanıklığı, toplumda sık karşılaşılan duyu organı rahatsızlıklarından biridir.
Vücudumuzda yer alan beş temel duyu organımızın fonksiyon göstermesi mutlu ve başarılı bir hayat için vazgeçilmezdir. Duyu organlarında çeşitli sağlık problemleri nedeniyle aksaklıkların yaşanması, günlük yaşamı olumsuz etkiler. Bu anlamda birbirinden farklı sağlık sorunlarından kaynaklanabilen kulak tıkanıklığı, toplumda sık karşılaşılan duyu organı rahatsızlıklarından biridir.
Kulak tıkanıklığı veya dolgunluğu; kişilerin işitmede azalma ile birlikte, kulak iç dokusunda doluluk hissini beraber hissettiği klinik bir belirtidir. Tıkanıklığın derecesinde göre hastalarda işitme kısmen veya tamamen azalabilir; denge kaybı yaşanabilir ve kişiyi rahatsız ederek günlük hayat kalitesi ciddi anlamda olumsuz etkilenir. Kulak tıkanıklığı anatomik olarak kulağın çeşitli bölümlerinde, farklı koşul veya sağlık sorunlarından ileri gelebilir.
Kulak anatomik olarak üç temel bölgede incelenir: Dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Kulak kepçesi, kulak yolu ve kulak zarından oluşan dış kulak; sesleri dış ortamdan toplayıp iç kısımlara iletmekle görevlidir. Orta kulak; kulak zarı tarafından iletilen ses dalgalarının kulak kemikçikleri yardımıyla güçlendirilerek iç kulağa aktarıldığı bölgedir. Orta kulak östaki borusu vasıtasıyla burun boşluğuna geniz üzerinden bağlantılıdır. Östaki borusu sayesinde orta kulak iç basıncı ayarlanır. İç kulak ise iletilen seslerin sinir sistemi için uygun sinyallere dönüştürüldüğü algılama bölgesidir.
Kulak tıkanıklığı şikayeti genellikle dış kulak veya orta kulak bölgelerini etkileyen sağlık sorunları nedeniyle meydana gelir. Her iki kulak bölgesi de seslerin iç kulağa iletilmesinden sorumlu olduğundan; seslerin iletiminde aksaklığa yol açan çeşitli fiziksel bariyerler veya rahatsızlıklar kulak tıkanıklığı olarak algılanabilir. Bununla birlikte iç kulağı etkileyen çeşitli patolojiler de nadiren kulak tıkanıklığına yol açabilir.
Kulak tıkanıklığı veya dolgunluğu çeşitli klinik belirtilerle birliktelik gösterir. Bu anlamda kulak tıkanıklığı gelişen hastalarda aşağıdaki semptomlar izlenebilir:
Kulak tıkanıklığı meydana geldiği kulak bölgesine veya altta yatan sağlık sorununa göre farklı özellikte ve şiddette klinik tablolara neden olur. Bu bakımdan aşağıdaki koşullar ve hastalıklar kulak tıkanıklığı şikayeti ile ortaya çıkabilir:
Kulak tıkanıklığının giderilmesi öncelikle altta yatan sağlık sorunun doğru tespit edilmesine bağlıdır. Tedavi planlaması soruna göre farklılık arz eder. Bu bakımdan, kulak tıkanıklığına en sık yol açan nedenlere göre tedavide alınacak önlemler aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Buşon Tedavisi
Sağlıklı kişilerde kulak kiri herhangi bir klinik belirtiye yol açmadığı takdirde, kulak salgılarının müdahale edilerek temizlenmeye ihtiyacı yoktur. Kulak salgıları çene eklemi ve mimik kaslarının hareketleri sayesinde kulak yolundan zamanla dışarı atılır. Bununla birlikte, tozlu ortamlarda çalışmak, kulak karıştırılması, kulak içine sık sık su kaçması gibi koşullarda kulak salgıları daha fazla salgılanabilir. Bu gibi durumlar buşon gelişimini artırır.
Buşon tedavisinde biriken salgının yumuşamasını sağlayarak atılımını kolaylaştıran gliserin veya borik asit içerikli temizlik solüsyonları kullanılır. Sertleşmiş buşon kitleleri hekim tarafından yapılan müdahalelerle ekipman yardımıyla temizlenebilir.
Enfeksiyonlara Bağlı Durumların Tedavisi
Dış kulak veya orta kulak iltihaplanmaları ile üst solunum yolu enfeksiyonlarında etkene göre uygun ilaç tedavisi verilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda etkenin hassas olduğu uygun antibiyotik tedavisi en sık başvurulan yöntemdir. Bunun yanında burun ve orta kulak salgılarını azaltılmasına yönelik burun içine uygulanan dekonjestanlar, antihistaminikler, anti-inflamatuvar ilaçlar ve kortikosteroid içerikli burun spreyleri tedavide yer alabilir. Burun boşluğunun suyla veya temizlik solüsyonlarıyla sık sık yıkanması, nemlendirilmesi ve temizlenmesi yararlıdır. Sigara gibi tahriş edici maddelerin tüketimine son verilmelidir. Yine enfeksiyon süresince bol sıvı alınması salgıların yumuşatılması adına faydalıdır.
Alerjiye Bağlı Durumların Tedavisi
Kulak bölgesinde veya burun boşluğunda gelişen alerjilerde sıklıkla alerjik reaksiyonu yatıştıracak anti-inflamatuvar ilaçlar, antihistaminikler ve kortikosteroid içerikli burun spreyleri ile tabletlerin kullanımı etkilidir. Tedavinin başarısı için kişinin alerjen maddelere maruziyeti en aza indirilmelidir.
Basınç Değişimi Tedavisi
Yolculuk esnasında yaşanan basınç değişimlerinde çeşitli önlemler alarak kulak problemlerinin gelişmesi engellenebilir. Bu doğrultuda irtifa değişimleri sırasında sakız çiğneme, ağzı açık tutma, yutkunma veya esneme hareketleri östaki borusunu açık bırakarak orta kulak basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Bunun yanında tıkanmanın giderilmesi için Valsalva manevrası adı verilen, burnun parmaklarla sıkılması ve ağzın kapatılması esnasında burundan nefes vermeye zorlanma hareketi uygulanabilir.
Bu durumların dışında karşılaşılan sağlık sorunlarına bağlı tıkanmalarda ilgili hastalığa yönelik spesifik tedavi yöntemlerinden yararlanılır.
Son güncellenme tarihi: 07 Mayıs 2021
Yayınlanma tarihi: 28 Nisan 2021
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları