Dış Kulak İltihabı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Dış kulak iltihabı, kulak kepçesi ile kulak zarı arasında bulunan dış kulak yolunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir kulak enfeksiyonudur. Kişilerde yüzme aktivitesi sonrası iyi kurulama yapılmadığından suyun kulakta kalması veya herhangi bir nedenle kulak içine yabancı cisim girmesi sonucu rahatsızlık meydana gelebilir. Bakteri veya mantarların çoğalmasının nedeni kulakta biriken suların veya yabancı cisimlerin bulunduğu nemli ve sıcak ortamlardır. Bakteri ve mantar çoğalması ile birlikte zamanla kişinin kulak yollarında kaşıntı, ağrı, kızarıklık, şişlik ve akıntı semptomları görülmeye başlayabilir. Zamanında tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu olası komplikasyonlardan korunmak için iltihabı belirtileri görülen kişilerin doktora danışarak tedaviye başlamaları önemlidir. Tedavinin yanı sıra hastalığın tekrarlanmasını önlemek için kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve su ile yapılan aktiviteler sonrasında sonra kulakları kurulamak da önemlidir.

Dış Kulak İltihabı Nedir?

Dış kulağı bulunduğu bölge kulak kepçesi ile kulak zarı arasında olup işitme organının dış kısmını oluşturur. Dış kulak iltihabı ise bu bölgedeki kanalda görülen bir enfeksiyondur. En yaygın nedeni kulak içinde kalan, bakterilerin büyümesine fırsat veren ve nemli bir ortam yaratan sulardır. Ayrıca parmakların, pamuklu kulak içi temizleme çubuklarının veya başka nesnelerin kulak içine sokulması da kulak kanalını kaplayan ince deri tabakasına zarar vererek iltihaba neden olabilir. Kulak kanalında meydana gelen kızarıklık, kulak ağrısı, sıvı akıntısı dış kulak iltihabı belirtileri arasındadır. 

Dış Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Dış kulak iltihabının başlangıç döneminde belirtiler genellikle hafiftir ancak enfeksiyon zamanında tedavi edilmezse veya yayılırsa giderek daha da kötüleşebilir. Doktorlar genellikle iltihabı hafif, orta ve ileri aşama olarak sınıflandırılır. İltihabın durumuna göre meydana gelen bazı semptomlar şunlardır: 

Hafif Belirti ve Semptomlar 

  • Kulak kanalında oluşan kaşıntı 
  • Kulak iç bölgesinde hafif kızarıklık 
  • Dış kulağınızı hafif çektiğinizde veya kulağınızın önündeki küçük tümseğe hafif bastığınızda kötüleşen hafif rahatsızlık hissi 
  • Berrak, kokusuz bir sıvının akması 

Orta Dereceli İltihap Semptomları 

  • Daha yoğun kaşıntı 
  • Artan ağrı 
  • Kulak bölgesinde daha yaygın kızarıklık 
  • Aşırı sıvı (irin) akması 
  • Kulağınızın içinde dolgunluk hissi 
  • Kulak kanalında şişme, veya kısmen tıkanma 
  • Azalmış veya boğuk işitme fonksiyonu 

İleri Dereceli İltihap Semptomları 

  • Yüz, boyun veya başın yan tarafına doğru yayılabilen şiddetli ağrılar 
  • Kulak kanalının tamamen tıkanması 
  • Dış kulağın kızarıklığı veya şişmesi 
  • Boynundaki lenf düğümlerinde şişme 
  • Ateş 

Dış Kulak İltihabı Neden Olur?

Dış kulak iltihabına pek çok faktör neden olabilir, ancak en yaygın karşılaşılan neden, suyun kulak kanalında birikmesine etki eden aktivitelerdir. Sıcak, nemli yerler bakteri ve mantarların yerleşip çoğalmaya başlaması ve sonunda enfeksiyona neden olması için mükemmel ortamlardır. Dış kulak iltihabının diğer nedenlerinden bazıları şunlardır: 

  • Bakteriyel Enfeksiyonlar: Dış kulak kanalının nemli ve sıcak ortamı, bakterilerin kolayca çoğalmasına ve enfeksiyona yol açmasına olanak sağlar. Özellikle Stafilokok ve Streptokok gibi bakteriler dış kulak kanalında enfeksiyona neden olabilir. 
  • Mantar Enfeksiyonları: Candida ve Aspergillus gibi mantarlar da dış kulak kanalında enfeksiyonlara neden olabilir. Özellikle sık yüzme, nemli ortamlarda kalma veya kulak içi temizliğin yetersiz olması mantar enfeksiyonu riskini artırabilir. 
  • Kulağın Kanalının Zedelenmesi: Kişiler tarafından kulak kirini çıkarmak için kulak içine nesneler sokulması kulak kanalına zarar verebilir.  Kulağa sokulan nesneler kulak kirini kulak kanalının daha da derinlerine itebilir. 
  • Cilt Hastalıkları: Kulak kanalında egzama veya sedef hastalığı, tahrişe ve enfeksiyonlara neden olabilir, iltihap riskini artırabilir. 
  • Kimyasallar: Saç spreyi ve saç boyasındaki kimyasalların kulak kanalına girmesi kulak dokusuna zarar verebilir ve kulak yolunda enfeksiyon riskini artırabilir. 
  • Kulak Tıkanması: Kulak içine pamuklu çubuk veya diğer nesnelerin sokulması, kulak kanalının tıkanmasına ve bakteri veya mantarların birikmesine yol açabilir. Bu durum da dış kulak iltihabı riskini artırır. 
  • Yabancı cisimler: Kulak içine giren yabancı cisimler, dış kulak kanalının tahriş olmasına ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir. 

Dış Kulak İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar genellikle hastanın semptomlarını değerlendirerek ve hastanın kulağına otoskop cihazı ile bakarak dış kulak enfeksiyonunu ilk teşhisini yapabilirler. Bu cihaz doktora kanalınızı kontrol etmede ve kulak zarının hasar görüp görmediğini anlamada yardımcı olur. Dış kulak iltihabının teşhisinde kullanılan diğer yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır: 

  • Kültür Testi: Kulak kanalından alınan bir örnek, laboratuvarda bakteri, virüs veya mantarların varlığını belirlemek için kontrol edilebilir. Bu test, hangi mikroorganizmanın enfeksiyona neden olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir ve uygun tedaviyi belirlemede önemli bir rol oynar. 
  • Odyometri Testi: İşitme testi olan odyometri, dış kulak iltihabının işitme üzerindeki etkisini değerlendirmek için kullanılabilir. Bu test, hastanın işitme seviyesini ölçer ve dış kulak iltihabının neden olduğu işitme kaybını belirler. 

Ayrıca bazı durumlarda nadiren de olsa, dış kulak iltihabının neden olduğu komplikasyonların tespiti için doktorlar görüntüleme testleri isteyebilir. Bu testler genellikle BT taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) içerir ve ortaya çıkan sorunları daha ayrıntılı bir şekilde değerlendirmeye yardımcı olabilir. 

Dış Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?

Dış kulak iltihabı tedavisi için hem tıbbi hem de doğal yöntemler bulunmaktadır. Doktorunuzun önerdiği antibiyotikler ve kulak damlaları, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olabilir ve semptomları hafifletebilir. Ayrıca, sıcak veya soğuk kompres uygulamak, ağrıyı azaltabilir ve iltihabı hafifletebilir. Kişinin alerjik durumu yok ise ve doktor kontrolünde tedavi amaçlı bazı bitkisel çaylar, özellikle adaçayı veya papatya çayı, iltihabı azaltabilir ve rahatlatıcı etkiye sahip olabilir. 

Dış Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Dış kulak enfeksiyonunun en yaygın tedavisi doktor tarafından reçete edilen antibiyotikli kulak damlalarıdır. Doktorlar ayrıca kulak kanalındaki şişliği azaltmak için steroidlerle karıştırılmış antibiyotik damlaları da reçete edebilir. Dış kulak enfeksiyonunun nedeni mantar ise doktor mantarı önlemek için kulak damlası yazabilir. Semptomları azaltmak için kulak kanalındaki iltihaplanma iyileşirken suyu kulaklardan uzak tutmak ve kulakları kuru tutmak önemlidir. Ayrıca ağrı durumunda doktor kontrolünde ağrıyı azaltmak için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. 

Dış Kulak İltihabı Nasıl Önlenir?

Dış kulak iltihabını önlemenin bazı yolları şunlardır: 

  • Yüzme gibi su aktivitelerinde kulak tıkacı kullanmak, 
  • Kirli suda yüzmekten kaçınmak, 
  • Yüzdükten sonra kulak kanallarında biriken su varsa çıkarmak için başı hafifçe tıkamanın olduğu tarafa doğru eğmek, 
  • Kulak kanalınızı kuru tutmak, 
  • Kulaklara pamuk çubukları, başka nesneler veya parmaklarınızı sokmamak. 

Sık Sorulan Sorular

Dış Kulak İltihabı Ne Kadar Sürer? 

Hafif vakalarda, semptomlar birkaç gün içinde azalabilir ve iyileşme genellikle bir hafta içinde gerçekleşebilir. Ancak, daha ciddi vakalarda veya uygun tedavi alınmazsa, rahatsızlık daha uzun sürebilir ve kronik dış kulak iltihabına dönüşebilir. 

Dış Kulak İltihabı Tekrarlar mı? 

Dış kulak iltihabı tekrarlayabilir. Özellikle  sık sık su teması veya kulak içini temizlemek için kullanılan nesneler enfeksiyonun tekrar oluşmasına neden olabilir. Uygun önlemler alınmadığında veya altta yatan sağlık sorunları tedavi edilmediğinde, dış kulak iltihabı tekrarlama eğiliminde olabilir 

Dış kulak iltihabı, zamanında tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Kulak enfeksiyonu belirtileri olan kişiler kulak burun boğaz polikliniğinden randevu alarak tedaviye başlayabilirler. 

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Gebze

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Bülent Evren Erkul

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Ziya Saltürk

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Terapist Kayra Göktaş

Gebze

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Bülent Evren Erkul

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Ziya Saltürk

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Terapist Kayra Göktaş

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Grip Nasıl Geçer? En Hızlı 5 Öneri!

Grip Nasıl Geçer? En Hızlı 5 Öneri!

Denge Laboratuvarı

Denge Laboratuvarı

Alerjik Rinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Alerjik Rinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Burun Kanaması: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Burun Kanaması: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Elma Sirkesi: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Elma Sirkesi: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Farenjit: Nedir, Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi

Farenjit: Nedir, Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi

Geniz Akıntısı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Akıntısı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Geniz Eti Belirtileri Nelerdir, Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Olur

Geniz Eti Belirtileri Nelerdir, Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Olur

Horlama: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Horlama: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir? Kulak Ağrısı Neden Olur?

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir? Kulak Ağrısı Neden Olur?

Kulak Tıkanıklığı: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kulak Tıkanıklığı: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Meniere Hastalığı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Meniere Hastalığı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak İltihabı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Orta Kulak İltihabı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ses Kısıklığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ses Kısıklığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Vertigo: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Vertigo: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Sinüzite Ne İyi Gelir? Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzite Ne İyi Gelir? Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir? Kuru Öksürük Nasıl Geçer?

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir? Kuru Öksürük Nasıl Geçer?

Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğü Ne Keser?

Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğü Ne Keser?

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir? Ses Kısıklığı Neden Olur?

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir? Ses Kısıklığı Neden Olur?

Uyku Apnesi Nedir? Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku Apnesi Nedir? Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir? Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir? Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Kulak Çınlaması Neden Olur? Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak Çınlaması Neden Olur? Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak Burun Boğaz Hastalıklarında Robotik Cerrahi Avantajları

Kulak Burun Boğaz Hastalıklarında Robotik Cerrahi Avantajları

Uyku Apnesi Tedavisinde Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Uyku Apnesi Tedavisinde Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Gırtlak Kanseri Artık 40’lı Yaşlarda Da Görülüyor

Gırtlak Kanseri Artık 40’lı Yaşlarda Da Görülüyor

Tümünü göster