Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir? Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Ayak şişmesi, genellikle vücutta biriken fazla sıvı veya dolaşım sorunları sonucunda oluşur ve genellikle ayaklarda ve ayak bileklerinde görülür. Ayak şişmesi rahatsız edici olabilir ve günlük aktiviteleri kısıtlayabilir. Ayak şişmesi herkeste görülebilir, özellikle de hamileleri ve 65 yaş ve üzeri yetişkinleri etkileyebilir. Şişlik her iki ayakta olabileceği gibi tek tarafta da meydana gelebilir. Tedavi diyet ve egzersiz dahil olmak üzere yaşam tarzı değişikliklerini içerir. Şişme bazı durumlarda daha önemli sağlık sorunun habercisi olabilir. Ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olarak ortaya çıkan ayak şişmesi durumunda, altta yatan nedene bağlı olarak doktor tarafından tedavi planlanabilir.

Ayak Şişmesi Neden Olur?

Bu rahatsızlık dokularda meydana gelen sıvı sıkışmasıdır. Yaralanma nedeniyle olmadığı sürece sıvı birikmesi genellikle ağrılı değildir. Yer çekiminden dolayı vücudun alt kısımlarında şişlikler daha belirgindir. Ayak şişmesinin nedenlerinden bazıları şunlardır: 

  • Dolaşım sorunları: Ayak şişmesinin en yaygın nedenlerinden biri dolaşım sorunlarıdır. Özellikle venöz yetmezlik, varisler, lenfödem ve tromboflebit gibi durumlar ayaklarda şişmeye neden olabilir. Bu durumlar, kanın ayaklardan kalbe doğru geri dönmesini engelleyen veya lenf sıvısının normal şekilde dolaşımını bozan durumları içerir. 
  • Hamilelik: Hamilelik sırasında ayak bileklerinde ve ayaklarda bir miktar şişlik olması normaldir. Ancak ani veya aşırı şişme, yüksek tansiyonun ve idrarda proteinin geliştiği ciddi bir durum olan preeklampsi belirtisi olabilir. Şiddetli şişlik veya şişme ile beraber karın ağrısı, seyrek idrara çıkma, bulantı ve kusma veya görme bozuklukları gibi farklı belirtilerin eşlik etmesi durumunda acil doktor kontrolü gerekir. 
  • Uzun süre hareketsiz kalma: Uzun süre ayakta kalma veya oturma, ayaklarda şişmeye neden olabilir Ayaklarla beraber yer çekimi nedeniyle toplanan fazla sıvı, ayakların şişmesine neden olabilir. Özellikle ofis çalışanları, uzun süre ayakta kalanlar veya uçak yolculuğu yapanlar bu durumu yaşayabilir. 
  • Yaralanma veya enfeksiyon: Yaralanma veya enfeksiyon, ayak bölgesine kan akışının artmasına neden olabilir. Bu şişlik olarak kendini gösterir. Ayaklarda şişliğe neden olan en yaygın yaralanma türlerinden biri ayak bileği burkulmasıdır. 
  • Kan pıhtısı: Damarda kan pıhtısı oluştuğunda kan akışını bozabilir, şişlik ve rahatsızlığa yol açabilir. 
  • Perikardit: Perikardit rahatsızlığı olan kişilerde kalp etrafındaki zar uzun süreli iltihaplanır. İltihap kişilerde nefes alma fonksiyonunun bozulmasına  ve ayak bölgesinde şiddetli, kronik şişmeye neden olur. 
  • Lenfödem: Lenfödem, lenfatik sistemde tıkanma ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Lenfatik sistemdeki bir tıkanıklık, dokuların sıvıyla şişmesine neden olur. 
  • Preeklampsi: Preeklampsi hamilelik sırasında anne adaylarında yüksek tansiyon oluşmasına neden olur. Kan basıncındaki artış dolaşımın zayıflamasına ve ayak bölgesinde şişme rahatsızlığın görülmesine neden olabilir. 
  • Siroz: Siroz, hepatit B veya C enfeksiyonu nedeni ile görülen karaciğer yaralardır. Bu durum yüksek tansiyona ve ayaklarda, bacaklarda ve ayak bileklerinde dolaşım bozukluğuna neden olabilir. 
  • Kalp, böbrek veya karaciğer hastalıkları: Kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları veya karaciğer sorunları gibi ciddi tıbbi durumlar, vücutta sıvı tutulumunu artırabilir ve bu da ayakların şişmesine neden olabilir. 
  • Yüksek tuz tüketimi: Yüksek miktarda tuz tüketimi, vücutta su tutulumuna neden olabilir ve buna bağlı olarak ayaklarda şişmeye yol açabilir. Bu nedenle, aşırı tuz tüketiminden kaçınmak önemlidir. 
  • İlaçların yan etkileri: Tansiyon veya ağrı kesici gibi bazı ilaçlar nedeni ile ayaklarda şişme görülebilir. 
  • Aşırı kilo: Aşırı vücut kütlesi olan kişilerde kan dolaşımı azalarak ayak bölgesinde şişmeye neden olabilir. 

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir?

Ayak şişmesinin tedavisi, birçok faktöre göre değişebilir. Doktor kontrolünde uygulanacak ayak şişmesine iyi gelen bazı tedavi yöntemleri şunlardır: 

  • Ödem kaynaklı rahatsızlıklar: Ödem kendiliğinden geçebileceği gibi altta yatan tıbbi tedaviyi gerektiren bir neden de bulunabilir. Doktor kontrolünde destek çorapları kullanmak, tuz alımını azaltmak ve bacakları göğsün üzerine kaldırarak uzanmak faydalı olabilir. Şişlik düzelmezse, altta yatan nedenlerin tespiti için tekrar doktor kontrolü gerekir. 
  • Ayağa veya ayak bileğinde yaralanma: Ayak veya ayak bileği yaralanmasını tedavi etmek için, ciddi olmayan hafif durumlarda şişliği azaltmak için doktorlar ayakları yüksekte tutarak dolaşımın iyileştirilmesi isteyebilirler. Bu, kanın kalbe geri dönüşünü kolaylaştırır ve sıvı birikimini azaltır. Ayakların kalp seviyesinin üzerine yükseltilmesi için yastıklar veya minderler kullanılabilir. Ayrıca doktor tarafından verilen ağrı kesiciler rahatsızlığın hafifletilmesine yardımcı olabilir. 
  • Hamilelik: Hamilelik sırasında şişmiş ayakları tedavi etmek için kadınlar mümkün olduğunca ayaklarını kaldırabilir, rahat ve destekleyici ayakkabılar giyebilir ve uzun süre ayakta durmaktan kaçınabilirler. 
  • Altta yatan nedenlerin tedavisi: Eğer ayak şişmesi altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi ise, bu durumun tedavi edilmesi önemlidir. Kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, lenfödem veya varisler gibi durumlar, altta yatan nedenlere yönelik tedavi gerektirebilir. 
  • Sıcak ve soğuk kompresler: Sıcak veya soğuk uygulama yapmak şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Sıcak kompresler, kasları gevşetirken, soğuk kompresler ise iltihabı azaltabilir. 
  • Egzersiz ve hareket: Doktor kontrolünde düzenli olarak egzersiz yapmak, dolaşımı iyileştirebilir ve ayak şişmesini önleyebilir. Yürüyüş gibi düşük etkili egzersizler, dolaşımı artırarak ayak şişmesini azaltabilir. 
  • Kompresyon çorapları: Doktor tarafından önerilen kompresyon çorapları veya bantlar, ayak şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu özel çoraplar veya bantlar, bacaklarda dolaşımı artırarak ayaklarda sıvı birikimini önler. 

Ayak Şişmesi Evde Nasıl Geçirilir?

Ayak şişmesine yönelik doktor kontrolünde evde uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler şişliğin hafifletilmesine yardımcı olabilir: 

  • Yatarken bacakları kalp seviyesi üstünde yükseltmek için yastıkların üzerine koymak 
  • Aktif olmak, bacakları esnetmek ve hareket ettirmek 
  • Tuz alımını azaltmak 
  • Dar giysiler giymekten kaçınmak 
  • Rahat ayakkabılar giymek 
  • Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak 
  • Destek çorapları veya kompresyon çorapları giymek 
  • Uzun süre oturmamak veya hareketsiz durmamak 
  • Yeterli miktarda sıvı alımı 
  • Sıcak veya soğuk kompres uygulamak 

Ayak Şişmesi Nasıl Önlenir?

Ayak şişmesi rahatsızlığını önlemek için doktor kontrolünde için birkaç basit adım atılabilir. Ayak şişmesini önlemek için alınacak bazı önlemler şunlardır: 

  • Doktor kontrolünde düzenli egzersiz 
  • Yüksek tuz ve işlenmiş gıdaların tüketiminden kaçınıp dengeli bir diyetle beslenme 
  • Yeterli sıvı alımı 
  • Uzanırken ayakları yukarı kaldırma 
  • Rahat ayakkabılar giyme 
  • Dar giysilerden kaçınma 
  • Uzun süre ayakta kalmaktan veya oturmaktan kaçınma 
  • Uzun süre ayakta kalanlar veya seyahat edenler için kompresyon çorapları kullanma 

Sık Sorulan Sorular

Ayak Şişmesi Belirtileri Nelerdir? 

Ayak şişmesinde genellikle ayak, ayak bileği ve bacaklarda gözle görülür bir şişlik meydana gelir. Bu şişlik genellikle günün ilerleyen saatlerinde artar ve ayaklarda ağırlık hissi veya gerginlik hissi ile birlikte olabilir. Ayak şişmesi ayrıca deride sertleşme, parlaklık değişiklikleri veya ciltte gerginlik gibi belirtilere neden olabilir. 

Ayak Şişmesi Tekrarlar mı? 

Ayak şişmesi tekrarlayabilir, çünkü birçok farklı nedene bağlı olabilir ve bu nedenlerin bazıları kronik veya devam eden sağlık sorunları olabilir. 

Ayak şişmesi kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Ayak şişmesi tedavisinde genellikle ortopedi doktorları görev alırlar. Ancak şişliğin nedenine bağlı olarak, farklı bölümlerden doktorlar da teşhis ve tedaviyi üstlenebilir. Ayak şişmesi rahatsızlığı bulunan kişiler altta yatan rahatsızlıklara göre hastanelerin ilgili polikliniklerinden randevu alarak tedaviye başlayabilirler. 

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Ortopedi ve Travmatoloji

Ortopedi ve Travmatoloji

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Doç. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Davud Yasmin

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Doç. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Davud Yasmin

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Diz ağrıları ihmal edilmemeli

Diz ağrıları ihmal edilmemeli

Ayak Burkulması Nasıl Geçer? Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Ayak Burkulması Nasıl Geçer? Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi: Nedir, Tedavi Alanları

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi: Nedir, Tedavi Alanları

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Bel Ağrısı Neden Olur?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Bel Ağrısı Neden Olur?

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Diz Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Diz Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Düz Tabanlık: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Düz Tabanlık: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Halluks Valgus: Nedir, Ameliyatı, Ameliyatı Sonrası Yaşam

Halluks Valgus: Nedir, Ameliyatı, Ameliyatı Sonrası Yaşam

Kalça Kırıkları ve Tedavisi

Kalça Kırıkları ve Tedavisi

Kalça Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Kalça Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Menisküs Yırtığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Menisküs Yırtığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ortopedi ve Travmatoloji Nedir, Hangi Hastalıkları Kapsar?

Ortopedi ve Travmatoloji Nedir, Hangi Hastalıkları Kapsar?

Tenisçi Dirseği: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Tenisçi Dirseği: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Topuk Dikeni: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Topuk Dikeni: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Diz Kireçlenmesinde PRP Enjeksiyonu

Diz Kireçlenmesinde PRP Enjeksiyonu

El Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

El Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Cam Kemik Hastalığı

Cam Kemik Hastalığı

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir? Kas Yırtılması Tedavisi

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir? Kas Yırtılması Tedavisi

Ön Çapraz Bağ Kopması Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Ön Çapraz Bağ Kopması Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir? Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir? Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Diz Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Diz Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir? Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir? Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir? Bel Tutulması Nasıl Geçer?

Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir? Bel Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir? Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir? Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Marifetli robotlar bu kez protez ameliyatlarında!

Marifetli robotlar bu kez protez ameliyatlarında!

Miyalji Nedir? Miyalji Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Miyalji Nedir? Miyalji Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Ortopedi Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Ortopedi Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Tümünü göster