Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir? Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun ağrısı, başın üst kısmından omuzların arasına kadar olan bölgede hissedilen rahatsız edici bir durumdur. Boyun ağrısı veya tıptaki ismi ile servikalji, altta yatan nedenlere bağlı olarak günlerden yıllara kadar farklı sürelerde devam edebilen bir rahatsızlıktır. Fiziksel zorlanma durumlar, hatalı duruş alışkanlıkları, stres ile kasların gerilmesi, osteoartrit, omurga stenozu, fıtık, sinir sıkışması gibi birçok farklı rahatsızlık boyunda ağrıya neden olabilir. Şiddeti hafif rahatsızlıklardan ciddi sağlık sorunlarına kadar değişebilir. Boyun ağrısından kurtulmanın yolları ise çeşitlilik gösterir. Doğru duruş alışkanlıklarını edinmek, düzenli egzersiz yapmak, boyun kaslarını güçlendiren hareketler yapmak, stresi azaltıcı teknikleri uygulamak ve ergonomik çalışma ortamlarını tercih etmek boyun ağrısını hafifletmede etkili olabilir.

Boyun Ağrısı Neden Olur?

Bazen servikalji olarak da adlandırılan boyun ağrısı, başın bölgesinin altındaki omurganın içinde veya çevresinde görülür. Boyun aynı zamanda servikal omurga olarak da bilinir. Bu ağrının nedeni birçok farklı yaralanma veya tıbbi durum olabilir. Çoğunlukla boyun bölgesinde hissedilen tür olan eksenel boyun ağrısı veya omuzlar veya kollar gibi diğer bölgelere yayılabilen radiküler boyun ağrısı şeklinde meydana gelebilir. Boyun ağrısı tedavisi zamanında yapılmadığında kişilerin günlük aktivitelerinde rahatsızlık verebilir. Boyun ağrısının yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır: 

  • Yaşlanma: Yaşlandıkça, kas ve iskelet sisteminde meydana gelen doğal aşınma ve yıpranma, ağrıya neden olabilir. Eklem kıkırdağının yıpranması ve omurgadaki boşlukların daralması gibi dejeneratif rahatsızlıklar da boyun ağrısına yol açabilir. Zamanla kas ve omurlara biriken stres ve tekrarlanan yanlış hareketler nedeni ile omurgadaki disklerin zayıflamasına etki eden rahatsızlıklar ağrıya neden olabilir. 
  • Fiziksel zorlama: Günlük yaşamda kişilerin yaptıkları tekrarlayan veya yorucu aktiviteler sırasında boyun kaslarının aşırı kullanılması boyun bölgesindeki yapılarda sertliğe ve ağrıya neden olabilir. Kötü duruş, zayıf karın kasları ve fazla kilo, omurganın yapısına baskı yaparak ağrı oluşumuna etki edebilir. Uzun süre bilgisayar ekranda vakit geçirme yaygın karşılaşılan nedenlerinden biridir. 
  • Kas gerginliği ve spazmlar: Uzun süreli sabit bir pozisyonda kalmak, aşırı egzersiz yapmak veya aniden ağır bir nesneyi kaldırmak gibi durumlar kaslarda gerginlik ve spazmlara neden olabilir. Bu durum, boyun kaslarının aşırı zorlanması sonucu ortaya çıkar. 
  • Stres: Kişiler stres içinde bulunduklarında boyun bölgesinde ağrı veya sertleşme görülebilir.  Stres nedeni ile boyun kaslarını geren kişiler ağrılar görülmeye başlayıncaya kadar bunu yaptıklarının farkında olmayabilirler. 
  • Yaralanma: Travma ve diğer yaralanmalar omurilikteki disklere ve dokulara zarar vererek boyun ağrısına yol açabilir. Otomobil kazaları boyun ağrısına neden olan yaygın yaralanma türlerinden biridir. 
  • Sinir sıkışması: Boyundaki omurga yapısında görülen sorunlar sinirlerin sıkışmasına neden olabilir. Bu durumda, sinirler üzerinde baskı oluşur ve boyun ağrısı yanı sıra uyuşma ve karıncalanma gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. 
  • Boyun bölgesinde kitle: Kişilerin boyun bölgesinde görülen tümörler veya kemik çıkıntıları sinirlere baskı yapabilirler. Bu baskılar nedeniyle boyun ağrısı görülebilir. 
  • Diğer sağlık durumları: Menenjit, romatoid artrit ve kanser dahil olmak üzere birçok rahatsızlık boyun bölgesinde ağrı meydana gelmesini tetikleyebilir. 

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun ağrısı tedavisinde amaç ağrıyı hafifletmek ve boyundaki hareket kısıtlılığını gidermektir. Boyun ağrısı çoğunlukla doktor kontrolünde zamanla iyileşir ve evde tedavi edilebilir. Boyun ağrısı tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır: 

  • İlaç tedavisi: Boyun ağrısı genellikle ağrı kesiciler, için steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) veya boyun kaslarının iyileşmesine yardımcı olan kas gevşeticiler dahil olmak üzere doktor tarafından verilen çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. İlaçlar ağrıyı azaltarak iltihabı kontrol altına alabilir. Ancak, ilaç tedavisi uzun süreli kullanımda kişilerin vücut sağlığı açısından yan etkilere yol açabileceğinden, doktor kontrolünde kullanılması gerekir. 
  • Fizik tedavi ve egzersiz: Fizik tedavi, boynundaki kasları ve tendonları güçlendirmek, esnekliği artırmak boyun ağrısını hafifletmek ve hareket aralığını arttırmak için uygulanan önemli bir tedavi yöntemidir. Fizyoterapistler, egzersiz programları kullanarak, kasları destekler ve stabilizasyon sağlayarak ağrıyı azaltabilir. 
  • Steroid enjeksiyonları: Bazı durumlarda doktor tarafından steroid enjeksiyonlar önerilebilir. Bu enjeksiyonlar iltihabı azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. 
  • Cerrahi Müdahale: Boyun ağrısının çoğu nedeni ameliyat gerektirmez. Nadiren, boyun ağrısının altında yatan ciddi bir durum varsa veya diğer tedavi yöntemleri başarısız olursa cerrahi müdahale gerekebilir. Bu durumda, cerrahi seçeneklerin riskleri ve faydaları hakkında hasta ve doktor karşılıklı görüşerek karar verebilirler. 
  • Sıcak ve soğuk uygulamalar: Sıcak ve soğuk uygulamaları, boyun ağrısını hafifletmede etkili olabilir. Sıcak kompresler veya duşlar, kaslardaki gerginliği veya sertliği gevşeterek ağrıyı azaltabilir. Soğuk paketler veya buz uygulaması ise iltihabı azaltabilir ve ağrıyı dindirebilir. 

Boyun Ağrısı Evde Nasıl Geçirilir?

Hafif boyun ağrısı veya sertliği durumlarında, semptomları azaltmak için doktor kontrolünde evde bazı uygulamalar faydalı olabilir. Evde boyun ağrısını hafifletmek için kullanılabilecek bazı yöntemler şunları içerebilir: 

  • Sıcak ve soğuk uygulama: Boyun ağrısını hafifletmek için sıcak ve soğuk uygulamalar kullanılabilir. Sıcak duş almak, sıcak su torbası veya sıcak havlu uygulamak, kasları gevşetmeye ve kan akışını hızlandırmaya yardımcı olabilir. Soğuk uygulamalar ise inflamasyonu azaltabilir. Soğuk uygulama kan damarlarını daraltır, iltihabı ve şişliği azaltabilir. Bu nedenle, ağrıyan bölgeye buz torbası veya soğuk kompres faydalı olabilir. 
  • Egzersiz: Boyun ağrısını hafifletmek ve hareket aralığınızı iyileştirmek için uzman doktor tarafından belirtilen boyun egzersizleri de uygulanabilir. 
  • Stres azaltma teknikleri: Uzman personel kontrolünde, meditasyon, nefes egzersizleri ve yoga gibi teknikler gerginliğin hafifletilmesine yardımcı olabilir. 
  • Doğru duruş: Doğru duruş alışkanlıkları edinmek, boyun ağrısını önlemeye yardımcı olabilir. Bilgisayar veya masa başında uzun süre oturuyorsanız doğru pozisyonda oturmak ve düzenli aralıklarla mola vermek önemlidir. 

Boyun Ağrısı Nasıl Önlenir?

Gerginlik ve gergin kaslardan kaynaklanan boyun ağrısını önlemek için günlük yaşamda doktor kontrolünde bazı tedbirler alınabilir. Boyun ağrısının önlemek için yapılabilecek bazı uygulamalar şunlardır: 

  • Doğru duruş alışkanlığı: Bilgisayar ve telefon gibi elektronik cihazları kullanırken eğilmeye veya boynu zorlamaya gerek kalmayacak şekilde doğru pozisyon almak önemlidir. Boynunu zorlamamak için otururken omuzları aynı hizada olacak şekilde tedbir almak faydalı olabilir.  Seyahat ederken iyi bir duruş sağlamak için arabanızdaki koltukları ayarlanması veya bilgisayar başında uzun süre çalışma gerektiğinde, ekranın göz hizasında olmasına dikkat edilmesi boyun ağrısının önlenmesi için alınabilecek bazı tedbirlerdir. 
  • Uyku pozisyonu ayarlanması: Uyurken doktor tarafından belirtilen şekilde vücut yapınıza uygun doğru yatak ve yastık seçimi boyun ağrısını önlemeye yardımcı olabilir. Sırt üstü veya yan uyuyorsanız başınızı ve boynunuzu vücudunuzun geri kalanıyla aynı hizada olacak şekilde desteklemek için bir yastık kullanılması faydalı olabilir.  Baş dönük olarak yüzüstü uyumak boyun omurlarına fazla baskı uygulayarak ağrıyı artırabilir. 
  • Aktif olma: Doktor tarafından önerilen boyun ağrısını hafifletmeye yönelik egzersizlerin çoğunu faydalı olabilir. Uzun süre oturmayı gerektiren işlerde, ara sıra hareket etmek ve boyun kasları dahil tüm vücudu esnetmek için molalar vermek önemlidir. 
  • Omuzlarda ağır yük taşımama: Ağır yüklerden kaçınmak ve doğru kaldırma tekniklerini uygulamak önemlidir. Kitap çantası, valiz gibi ağır nesneleri omzunuzda taşımaktan kaçınarak bunun yerine tekerlekli bagaj veya çanta gibi eşyaları tercih edilebilir. 

Sık Sorulan Sorular

Boyun Ağrısı Nasıl Belirtileri Nelerdir? 

Boyun ağrısının belirtileri genellikle boyunda sızlama, tutulma veya ağrı şeklinde hissedilir. Ayrıca, baş ağrısı, omuzlarda veya kol bölgelerinde yayılan ağrılar, boyun hareketlerinde kısıtlılık ve omuzlarda sertlik gibi belirtiler de sıkça görülebilir. 

Boyun Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? 

Boyun ağrısı genellikle ortopedi polikliniğinde bulunan uzman doktorlar tarafından değerlendirilir. Bu uzmanlar, boyun ağrısının nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi önermek için hastanın durumunu detaylı bir şekilde inceleyip tedavi planlarlar. 

Boyun ağrısı birçok faktör nedeni ile görülebilen bir durum olup kişilere günlük yaşamda rahatsızlık verebilir. Boyun ağrısı bulunan kişiler hastanelerin ortopedi polikliniğinden randevu alarak tedaviye başlayabilirler. 

 

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Ortopedi ve Travmatoloji

Ortopedi ve Travmatoloji , Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Bölüm Doktorları

Gebze

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Prof. Dr. Semih Akı

Ataşehir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Uzm. Dr. Sadi Kayıran

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Doç. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Davud Yasmin

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir

Gebze

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Prof. Dr. Semih Akı

Ataşehir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Uzm. Dr. Sadi Kayıran

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Doç. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Davud Yasmin

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Diz ağrıları ihmal edilmemeli

Diz ağrıları ihmal edilmemeli

Ayak Burkulması Nasıl Geçer? Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Ayak Burkulması Nasıl Geçer? Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi: Nedir, Tedavi Alanları

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi: Nedir, Tedavi Alanları

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Bel Ağrısı Neden Olur?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Bel Ağrısı Neden Olur?

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Diz Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Diz Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Düz Tabanlık: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Düz Tabanlık: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Halluks Valgus: Nedir, Ameliyatı, Ameliyatı Sonrası Yaşam

Halluks Valgus: Nedir, Ameliyatı, Ameliyatı Sonrası Yaşam

Kalça Kırıkları ve Tedavisi

Kalça Kırıkları ve Tedavisi

Kalça Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Kalça Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Menisküs Yırtığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Menisküs Yırtığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ortopedi ve Travmatoloji Nedir, Hangi Hastalıkları Kapsar?

Ortopedi ve Travmatoloji Nedir, Hangi Hastalıkları Kapsar?

Tenisçi Dirseği: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Tenisçi Dirseği: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Topuk Dikeni: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Topuk Dikeni: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Diz Kireçlenmesinde PRP Enjeksiyonu

Diz Kireçlenmesinde PRP Enjeksiyonu

El Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

El Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Cam Kemik Hastalığı

Cam Kemik Hastalığı

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir? Kas Yırtılması Tedavisi

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir? Kas Yırtılması Tedavisi

Ön Çapraz Bağ Kopması Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Ön Çapraz Bağ Kopması Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir? Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir? Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Diz Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Diz Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir? Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir? Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir? Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir? Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir? Bel Tutulması Nasıl Geçer?

Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir? Bel Tutulması Nasıl Geçer?

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Marifetli robotlar bu kez protez ameliyatlarında!

Marifetli robotlar bu kez protez ameliyatlarında!

Miyalji Nedir? Miyalji Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Miyalji Nedir? Miyalji Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Ortopedi Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Ortopedi Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Tümünü göster