Diz Ağrısına Ne İyi Gelir? Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Diz ağrısı her yaştan insanda görülebilen bir sorun olsa da, bazı durumlarda günlük yaşamı oldukça zorlaştırabilir. Başlangıçta diz ağrısına evde uygulanabilecek yöntemler vardır. Diz ağrısı uzun süreli olursa uzman bir doktora başvurmanız tavsiye edilir.

Diz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Diz ağrısı kendi başına bir belirti olsa da, bazen yanında eşlik eden belirtiler de olabilir. 

  • Şişlik ve sertlik, 
  • Dokunulduğunda ağrı, sıcaklık ve kızarıklık hissi, 
  • Dizin tam düzleştirilememesi, 
  • Dizden gelen çıtırtı sesleri, 
  • Dizlerde zayıflık. 

Diz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Diz ağrısının pek çok nedeni vardır. Bunlar mekanik problemler, artrit türleri, yaralanmalar veya diğer problemler olabilir. Diz yaralanmaları arasında şunlar vardır: 

  • ÖÇB: Bu yaralanma türü, kaval kemiğini uyluk kemiğine bağlayan dört bağdan biri olan ön çapraz bağların yırtılması demektir. Genellikle basketbol, futbol gibi oyunlar oynarken veya ani yön değişiklikleri yapıldığında meydana gelir. 
  • Kırık: Diz kapağı üzerine düşüldüğü için kırılmış olabilir. Osteoporozlu kişilerde sadece yanlış adım atmak bile diz kırılmalarına yol açabilir. 
  • Menisküs yırtığı: Menisküs, kaval kemiği ve uyluğun arasında olan sert bir kıkırdaktır. Ağırlık taşırken diz aniden bükülürse, menisküs yırtılabilir. 
  • Bursit: Diz yaralanması sonucunda, tendon ve bağların üzerinde küçük sıvı kesecikleri iltihaplanabilir. Bu sıvı keseciklerine bursalar denir. Bursa iltihaplanmasına ise bursit adı verilir. 
  • Tendinit: Bir veya daha fazla tendonun iltihaplanması demektir. Bu iltihap, diz kapağından kaval kemiğine kadar uzanır. Koşma, zıplama, tekme atma gibi hareketler sırasında ortaya çıkabilir. 

Dizdeki mekanik problemler de birden fazladır. Onlar ise şu şekilde açıklanabilir: 

  • Gevşek gövde: Bazı zamanlarda kemik veya kıkırdak yaralanmasının sonucunda o parçanın kopması ve eklem boşluğunda yüzmesi gerçekleşebilir. Buna gevşek gövde denir. Hareketi engellemediği sürece anlaşılmayabilir. 
  • İliotibial bant sendromu: Kalça dışından dizin dışına kadar uzanan, iliotibial bandın, uyluk kemiğinin dış kısmına sürtünecek hale gelmesiyle ortaya çıkar. Genellikle uzun mesafe koşucuları ve bisikletçilerin başına gelebilir. 
  • Diz kapağı çıkığı: Dizin ön kısmını kaplayan patella kemiğinin yerinden çıkması ve bir tarafa kayması demektir. 
  • Kalça ve ayak ağrısı: Kalça ve ayaklarda ağrı varsa, kişi rahat edebilmek için yürüme şeklini değiştirebilir. Yürüyüşün değiştirilmesiyle dize baskı olabilir ve bu dizde ağrıya sebep olur. 

100’den fazla farklı türde artrit vardır ve bunlar diz ağrısına neden olabilir. En sık diz ağrısına neden olan artritler şunlardır: 

  • Kireçlenme: Artritin en yaygın türlerindendir. Dizdeki kıkırdak zamanla bozulur ve aşınır.  
  • Romatizmal eklem iltihabı: Vücutta çoğu eklemi etkileyebilir ve ağrıya sebep olur. 
  • Gut: Eklemde ürik asit kristalleri birikirse ortaya çıkabilir. En çok ayak başparmağını etkileyen bir durum olsa da dizde de ortaya çıkabilir. 
  • Yalancı gut: Gut ile karıştırılan bir durumdur. Eklem sıvısında olan kalsiyumlu kristallerden kaynaklanır. Yalancı guttan en çok dizler etkilenir. 
  • Septik artrit: Diz eklemi enfeksiyonudur. Enfeksiyon ağrı, kızarıklık ve şişliğe neden olur. 

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir ve Nasıl Önlenir?

Diz ağrısının nedenine bağlı olarak, iyi gelebilecek yöntemler değişiklik gösterir. Hafif bir sorun varsa kendi kendine iyileşebilir. Kendi kendine iyileşmeyi hızlandırmak için uygulanabilecek yöntemler vardır. 

  • Yoğun aktivitelerden bir süre uzaklaşarak, dizinizi dinlendirin. 
  • Ağrıyı ve varsa şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Bu 3-4 saatte bir tekrarlayacak şekilde 15-20 dakika süreyle gerçekleştirilebilir. 2-3 gün boyunca ağrı geçene kadar yapmaya devam edin. 
  • Dizinizi bandaj gibi bir malzeme ile sarın. Sarmak, şişmeyi azaltır ve dize destek sağlar. 
  • Uzanırken ya da otururken şişliği azaltabilmek için topuğun altına bir yastık koyarak diz bölgesi yüksekte tutulabilir. 
  • Ağrı ve şişliğin giderilmesine yardımcı olan ilaçlar alınabilir. Bu ilaçları doktora sormadan kullanmanız sakıncalı olabilir. Doktor tavsiyesi ile esneme hareketleri de yapılabilir. 

Diz ağrısını önleyebilmek için egzersize başlamadan, direkt olarak harekete geçmek yerine önce ısınma yapılabilir. Yokuş aşağı koşulardan kaçınmak iyi bir seçenektir. Yokuş inilmesi gerekiyorsa yavaş bir şekilde ve temkinli adımlarla yürümek tercih edilmelidir. Koşu sporunu çok yapan bireyler, koşu yerine bisiklete binebilir veya yüzmeyi tercih edebilir. Birey koşuyu bırakmak istemezse, koşu ayakkabılarının ayağına iyi bir şekilde oturduğundan ve iyi destek sağladıklarından emin olmalıdır. 

Fazla kilolu kişilerin, diz kapağına daha fazla baskı uygulanır ve zamanlı ağrı şiddetini arttırabilir. Bu durumdan şikayetçi olan bireyler sağlıklı bir şekilde kilo vermenin yollarını arayabilir. Ayakların düz tabanlı olması da diz ağrısı yaşanmasına yol açabilir. Düz tabanlar için özel olarak tasarlanmış ayakkabılar tercih edilebilir. 

Evde yapılan bu yöntemlerden sonra 2 haftadır geçmeyen diz ağrısı, dizde sıcaklık hissi ve şişlik varsa uzman bir doktora muayene olunması tavsiye edilir. Ciddi bir sorun varsa, tıbbi tedavi yöntemleriyle çözülmesi gerekir. 

Diz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Diz ağrısı tedavisi için öncelikle, dizin neden ağrıdığının tespit edilmesi gerekir. Farklı sebeplerde kullanılan tedavi yöntemleri vardır. İlaçlar, ağrının hafifletilmesine yardımcı olmak için kullanılabilir. Romatoid artrit veya gut gibi durumları tedavi edecek ilaçlar doktorunuz tarafından reçete edilebilir.  

Bir diğer tedavi yöntemi olan fizyoterapi, dizin etrafındaki kasları güçlendirebilmek için tercih edilebilir. Duruma bağlı olarak bireyin yapabileceği hareketler değişiklik gösterir. Birey günlük hayatında fiziksel olarak aktifse veya düzenli spor yapıyorsa, dizleri etkileyebilecek hareketleri göz önünde bulundurmalı ve sporunu buna göre düzenlemeye çalışmalıdır. 

Doktorunuz bazı durumlarda enjeksiyon yapılmasını da önerebilir. Eklemlere ilaç veya başka maddelerin enjekte edilmesidir. Örneğin; 

  • Kortikostroid: Diz eklemine bir kortikosteroid enjekte etmek, artrit alevlenmesinin önüne geçerek belirtilerin azalmasına yardımcı olur ve birkaç aylık bir ağrı azalması sağlar. Bu enjeksiyonlar her durum için işe yaramaz. 
  • Hyalunorik asit: Asit, eklemleri yağlar ve hareketliliğini arttırmayı sağlar. Aynı zamanda ağrıyı hafifletmek için enjekte de edilebilir. Altı aya kadar belirtilerde gerileme görülebilir. 
  • PRP: Birçok alanda kullanılan PRP, inflamasyonu azaltır ve iyileşmeyi hızlandıran büyüme faktörünün konsantrasyonunun içerir.  

Diz ağrısının bazı türleri ameliyatla da tedavi edilebilir. Ameliyat gerektirecek bir durum varsa, hemen ameliyat olunmasına gerek olmayabilir.Öncelikle doktor ile konuşarak ameliyatın artı ve eksi yönlerini öğrenilebilir. Birey ameliyat olmak isterse, sorununa göre ameliyat türleri bulunur.  

Artroskopik cerrahi ile fiber optik bir kamera yardımıyla, eklem hasarları incelenebilir ve ameliyat yapılabilir. Bu yöntem genelde kemik, kıkırdak kopmasıyla oluşan gevşek gövde tedavisinde kullanılır. Yırtık bağları yeniden yapılandırabilir. Kısmi diz protez ameliyatında ise, dizin hasarlı kısmı metal ve plastikten yapılmış parçalarla değiştirilir. Kısmi ameliyatta genellikle küçük kesiler yapılır. Bu ameliyatta iyileşme olasılığı daha yüksektir.  

Bir diğer ameliyat seçeneği olan toplam diz protezinde, uyluk kemiğinden kaval kemiğine ve diz kapağında hasar görmüş kemik ve kıkırdakların yerine metal alaşımlar, yüksek kaliteli polimerden yapılmış yapay eklemler koyulur.  

Osteotomi ise dizi daha iyi hizalayabilmek ve bacak kemiklerindeki eğriliğin önüne geçebilmek için yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat ile birey toplam diz protezi ameliyatını geciktirebilir veya o ameliyatı olmaktan kurtulabilir.  

Uzun süredir geçmeyen diz ağrıları olan bireyler, uzman bir doktora muayene olarak durumun altında yatan nedene geç olmadan müdahale etme şansını yakalayabilir ve hayatına daha iyi bir şekilde devam edebilir. 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Ortopedi ve Travmatoloji

Ortopedi ve Travmatoloji , Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Bölüm Doktorları

Gebze

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Prof. Dr. Semih Akı

Ataşehir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Uzm. Dr. Sadi Kayıran

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Doç. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Davud Yasmin

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir

Gebze

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Prof. Dr. Semih Akı

Ataşehir

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Uzm. Dr. Sadi Kayıran

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Doç. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Davud Yasmin

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Diz ağrıları ihmal edilmemeli

Diz ağrıları ihmal edilmemeli

Ayak Burkulması Nasıl Geçer? Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Ayak Burkulması Nasıl Geçer? Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi: Nedir, Tedavi Alanları

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi: Nedir, Tedavi Alanları

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Bel Ağrısı Neden Olur?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Bel Ağrısı Neden Olur?

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Diz Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Diz Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Düz Tabanlık: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Düz Tabanlık: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Halluks Valgus: Nedir, Ameliyatı, Ameliyatı Sonrası Yaşam

Halluks Valgus: Nedir, Ameliyatı, Ameliyatı Sonrası Yaşam

Kalça Kırıkları ve Tedavisi

Kalça Kırıkları ve Tedavisi

Kalça Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Kalça Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Menisküs Yırtığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Menisküs Yırtığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ortopedi ve Travmatoloji Nedir, Hangi Hastalıkları Kapsar?

Ortopedi ve Travmatoloji Nedir, Hangi Hastalıkları Kapsar?

Tenisçi Dirseği: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Tenisçi Dirseği: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Topuk Dikeni: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Topuk Dikeni: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Diz Kireçlenmesinde PRP Enjeksiyonu

Diz Kireçlenmesinde PRP Enjeksiyonu

El Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

El Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Cam Kemik Hastalığı

Cam Kemik Hastalığı

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir? Kas Yırtılması Tedavisi

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir? Kas Yırtılması Tedavisi

Ön Çapraz Bağ Kopması Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Ön Çapraz Bağ Kopması Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Diz Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Diz Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir? Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir? Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir? Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir? Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir? Bel Tutulması Nasıl Geçer?

Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir? Bel Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir? Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir? Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Marifetli robotlar bu kez protez ameliyatlarında!

Marifetli robotlar bu kez protez ameliyatlarında!

Miyalji Nedir? Miyalji Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Miyalji Nedir? Miyalji Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Ortopedi Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Ortopedi Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Tümünü göster