21 Ağustos 2023 Pazartesi
Diz ağrıları ihmal edilmemeli
Diz ağrısı her yaştan insanda görülebilen bir sorun olsa da, bazı durumlarda günlük yaşamı oldukça zorlaştırabilir. Başlangıçta diz ağrısına evde uygulanabilecek yöntemler vardır. Diz ağrısı uzun süreli olursa uzman bir doktora başvurmanız tavsiye edilir.
Diz ağrısı kendi başına bir belirti olsa da, bazen yanında eşlik eden belirtiler de olabilir.
Diz ağrısının pek çok nedeni vardır. Bunlar mekanik problemler, artrit türleri, yaralanmalar veya diğer problemler olabilir. Diz yaralanmaları arasında şunlar vardır:
Dizdeki mekanik problemler de birden fazladır. Onlar ise şu şekilde açıklanabilir:
100’den fazla farklı türde artrit vardır ve bunlar diz ağrısına neden olabilir. En sık diz ağrısına neden olan artritler şunlardır:
Diz ağrısının nedenine bağlı olarak, iyi gelebilecek yöntemler değişiklik gösterir. Hafif bir sorun varsa kendi kendine iyileşebilir. Kendi kendine iyileşmeyi hızlandırmak için uygulanabilecek yöntemler vardır.
Diz ağrısını önleyebilmek için egzersize başlamadan, direkt olarak harekete geçmek yerine önce ısınma yapılabilir. Yokuş aşağı koşulardan kaçınmak iyi bir seçenektir. Yokuş inilmesi gerekiyorsa yavaş bir şekilde ve temkinli adımlarla yürümek tercih edilmelidir. Koşu sporunu çok yapan bireyler, koşu yerine bisiklete binebilir veya yüzmeyi tercih edebilir. Birey koşuyu bırakmak istemezse, koşu ayakkabılarının ayağına iyi bir şekilde oturduğundan ve iyi destek sağladıklarından emin olmalıdır.
Fazla kilolu kişilerin, diz kapağına daha fazla baskı uygulanır ve zamanlı ağrı şiddetini arttırabilir. Bu durumdan şikayetçi olan bireyler sağlıklı bir şekilde kilo vermenin yollarını arayabilir. Ayakların düz tabanlı olması da diz ağrısı yaşanmasına yol açabilir. Düz tabanlar için özel olarak tasarlanmış ayakkabılar tercih edilebilir.
Evde yapılan bu yöntemlerden sonra 2 haftadır geçmeyen diz ağrısı, dizde sıcaklık hissi ve şişlik varsa uzman bir doktora muayene olunması tavsiye edilir. Ciddi bir sorun varsa, tıbbi tedavi yöntemleriyle çözülmesi gerekir.
Diz ağrısı tedavisi için öncelikle, dizin neden ağrıdığının tespit edilmesi gerekir. Farklı sebeplerde kullanılan tedavi yöntemleri vardır. İlaçlar, ağrının hafifletilmesine yardımcı olmak için kullanılabilir. Romatoid artrit veya gut gibi durumları tedavi edecek ilaçlar doktorunuz tarafından reçete edilebilir.
Bir diğer tedavi yöntemi olan fizyoterapi, dizin etrafındaki kasları güçlendirebilmek için tercih edilebilir. Duruma bağlı olarak bireyin yapabileceği hareketler değişiklik gösterir. Birey günlük hayatında fiziksel olarak aktifse veya düzenli spor yapıyorsa, dizleri etkileyebilecek hareketleri göz önünde bulundurmalı ve sporunu buna göre düzenlemeye çalışmalıdır.
Doktorunuz bazı durumlarda enjeksiyon yapılmasını da önerebilir. Eklemlere ilaç veya başka maddelerin enjekte edilmesidir. Örneğin;
Diz ağrısının bazı türleri ameliyatla da tedavi edilebilir. Ameliyat gerektirecek bir durum varsa, hemen ameliyat olunmasına gerek olmayabilir.Öncelikle doktor ile konuşarak ameliyatın artı ve eksi yönlerini öğrenilebilir. Birey ameliyat olmak isterse, sorununa göre ameliyat türleri bulunur.
Artroskopik cerrahi ile fiber optik bir kamera yardımıyla, eklem hasarları incelenebilir ve ameliyat yapılabilir. Bu yöntem genelde kemik, kıkırdak kopmasıyla oluşan gevşek gövde tedavisinde kullanılır. Yırtık bağları yeniden yapılandırabilir. Kısmi diz protez ameliyatında ise, dizin hasarlı kısmı metal ve plastikten yapılmış parçalarla değiştirilir. Kısmi ameliyatta genellikle küçük kesiler yapılır. Bu ameliyatta iyileşme olasılığı daha yüksektir.
Bir diğer ameliyat seçeneği olan toplam diz protezinde, uyluk kemiğinden kaval kemiğine ve diz kapağında hasar görmüş kemik ve kıkırdakların yerine metal alaşımlar, yüksek kaliteli polimerden yapılmış yapay eklemler koyulur.
Osteotomi ise dizi daha iyi hizalayabilmek ve bacak kemiklerindeki eğriliğin önüne geçebilmek için yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat ile birey toplam diz protezi ameliyatını geciktirebilir veya o ameliyatı olmaktan kurtulabilir.
Uzun süredir geçmeyen diz ağrıları olan bireyler, uzman bir doktora muayene olarak durumun altında yatan nedene geç olmadan müdahale etme şansını yakalayabilir ve hayatına daha iyi bir şekilde devam edebilir.
Son güncellenme tarihi: 09 Şubat 2024
Yayınlanma tarihi: 09 Şubat 2024
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları