21 Ağustos 2023 Pazartesi
Diz ağrıları ihmal edilmemeli
Ön çapraz bağ uyluk kemiği ile kaval kemiğini birbirine bağlamaya yardımcı olan bir bağ dokusudur. Ön çapraz bağ kopması bu bağ dokusunun yırtılması veya kopması ile görülen bir durumdur. Bu tür yaralanmalar en sık futbol, basketbol gibi ani durma veya yön değiştirme, atlama ve iniş çıkış içeren spor aktivitelerinde meydana gelir. Dizde şişlik, dengesizlik hissedebilir ve kişiye çok şiddetli acı verebilir. Yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak tedavi yöntemleri, yırtılan bağın ameliyatı, ameliyat sonrası rehabilitasyonu ile fizik tedavi ve rehabilitasyon egzersizlerini içerir.
Ön çapraz bağ, diz ekleminde bulunan ve dizin işleyişinde önemli görevleri olan dört temel bağdan biridir. Diz eklemi, uyluk kemiğinin (femur) ucunun, kaval kemiğinin (tibia) üst kısmıyla buluştuğu yerde bulunur. Bu iki kemiği dört ana bağ birbirine bağlar. Medial kollateral bağ dizin iç kısmında bulunur. Dizin içe doğru bükülmesini engeller. Lateral kollateral bağ dizin dış kısmı boyunca uzanır. Dizin dışa doğru bükülmesini engeller. Arka çapraz bağ ön çapraz bağ ile birlikte görev yapar ve kaval kemiğinin femurun altına doğru kaymasını engeller. Ön çapraz bağın bulunduğu bölge ise dizin ortasındadır. En önemli görevi kaval kemiğinin uyluk kemiğinin önüne doğru kaymasını engellemektir. Ön çapraz bağ kopması, dizdeki ön çapraz bağın travma veya ani yük binmesi sonucu aşırı gerilerek yırtılmasıdır. Yaralanma anında kişi tarafından diz bölgesinden bazen bir “patlama” veya “çıtlama” sesi duyulabilir. Yaralanma anında oldukça şiddetli ağrı ve ilk birkaç saat içinde dizde ani şişlik gelişebilir. Acil müdahale gerektiren bir rahatsızlıktır.
Ön çapraz bağ kopmasının görüldüğü durumlar çoğunlukla spor aktiviteleri veya kazalardır. Bağın yırtılmasına sıklıkla, kıkırdak, diğer diz bağları ve dokularda yaralanmalar eşlik eder. Hafif bir yaralanmada kopma yerine bağın gerilmesi görülebilir. Ön çapraz bağ kopmasının yaygın nedenleri şunlardır:
Ön çapraz bağ kopması, diz bölgesinde hissedilen rahatsızlık ve aşırı acı veren bir durumdur. Yaygın görülen belirtileri şunlardır:
Ön çapraz bağ kopması teşhisi, bir dizi klinik değerlendirme ve görüntüleme testi kullanılarak konulur. Ön çapraz bağ kopması teşhisinin belirli aşamaları şunlardır:
Ön çapraz bağ kopması tedavisi diz bölgesinde oluşan hasarlara bağlı olarak değişebilir. Tedavide uygulanan yöntemlerin başında cerrahi tedavi gelir. Ön çapraz bağ kopması genellikle artroskopik cerrahi ile tedavi edilir. Bu, küçük kesilerle yapılan bir müdahale olup müdahalede yırtık bağ onarılır veya yerine yeni bir bağ eklenir. Ayrıca ön çapraz bağ tamamen yırtıldığında, cerrah tarafından bağın rekonstrüksiyonunu gerçekleştirir. Bu prosedür patellar tendon veya hamstring tendonu gibi hastanın kendi dokularından alınan greftlerin kullanılması ile yapılır. Ayrıca doktor tarafından ağrı ve iltihap durumunu hafifletmek yönetimi için ilaç tedavisi kullanılabilir. Ameliyat sonrası dizin stabilitesini artırmak ve kas gücünü geliştirmek için güçlendirme egzersizleri ve esneme teknikleri gibi fizik tedavi seanslarına planlanır. Dizin istirahat etmesine ve yaralanmanın iyileşmesine yardımcı olmak için dizlik kullanılabilir. Günde birkaç kez, dize soğuk kompres uygulanabilir.
Ön çapraz bağ yaralanmaları, bağın zedelenme derecesine bağlı olarak farklı türlerde olabilir. Ön çapraz bağ yaralanmalarının türleri şunlardır:
Ön çapraz bağ kopması iyileşme süreci, yaralanmanın ciddiyeti, tedavi yöntemi ve hastanın sağlık durumuna göre farklı sürelerde olabilir. Tam bir iyileşme süreci genellikle 6 ila 12 ay arasında değişir. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda, ameliyat sonrası dönemde ilk birkaç hafta içinde hastanın dizin fonksiyonunu yavaş yavaş geri kazanmaya başlaması beklenir. Ancak dizin tamamen iyileşerek eski fonksiyonlarını sağlıklı yapabilmesi daha uzun bir zaman alabilir.
Ön çapraz bağı kopması ani gelişen travmatik ve ağrılı ciddi bir rahatsızlıktır. Teşhis ve tedavisi acil müdahale gerektirir.
Ön çapraz bağı kopması ameliyatı, ağır olmayan vakalarda genellikle 1 ila 2 saat arasında sürer. Cerrahi müdahale, artroskopik yöntemlerle gerçekleştirildiğinde daha küçük kesiler ve daha hızlı iyileşme süreleri sağlayabilir. Ancak yaralanmanın durumuna ve çevredeki dokularda ve bağlarda verdiği hasara göre süre değişebilir. Ayrıca hastanın genel sağlık durumunda ameliyat süresini etkileyebilir. Ameliyat sonrası dönemde hastanın rehabilitasyon ve fizik tedaviye erken başlaması, başarılı bir iyileşmeyi destekleyebilir.
Ön çapraz bağı kopması durumunun tekrar görülme olasılığı dizde cerrahi müdahale yapılmış olsa bile düşüktür. Ancak, çoğunlukla sporcular veya yüksek etkili fiziksel aktivitelerde bulunan kişilerde, yeterli koruyucu önlemlerin alınmaması ve fiziksel aktivitelerin kontrollü yapılmaması durumunda tekrarlanan yaralanmalar olabilir.
Ön çapraz bağı kopması kişilerde ağır hasarlar oluşturabilen ciddi bir diz yaralanmasıdır. Bağ kopması yaşayan kişilere ilk müdahale acil olarak yapılmalıdır. İlk müdahalenin ardından hastanelerin ortopedi bölümlerinde tedaviye başlanması gerekir.
Son güncellenme tarihi: 12 Aralık 2023
Yayınlanma tarihi: 12 Aralık 2023
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları