Tenisçi Dirseği: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Tenisçi dirseği ön kol kaslarında bulunan tendonların kişinin dirseğinin dış tarafındaki kemiğe bağlandığı yerde meydana gelen ağrıları ifade eder.

Tenisçi dirseği ön kol kaslarında bulunan tendonların kişinin dirseğinin dış tarafındaki kemiğe bağlandığı yerde meydana gelen ağrıları ifade eder. Ağrı, tendondaki küçük yırtıklardan kaynaklanabilir. Ağrı ayrıca ön kola ve bileğe de yayılabilir. Dinlenme ve doktor tarafından reçete edilen ilaçları kullanmak semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir. Fakat doğru teşhis için doktor tarafından çeşitli tetkikler istenebilir. Bu doğrultuda doktor gerekli tedaviyi önerir ya da kişinin bir fizyoterapist kontrolünde egzersiz yapmasını uygun görebilir.

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir?

Tenisçi dirseği, kasları kemiklere bağlayan tendonlar aşırı yüklendiğinde meydana gelir. Tenisçi dirseği, ön kol kasını üst koldaki kemiğe bağlayan tendonlarda yırtılma veya şişme olduğu zamandır. Tenisçi dirseği sonucu meydana gelen iltihaplanma,kolun aşırı kullanılması sonucu kolda gerçekleşen deformiteye bağlı gelişir. Genellikle raketlerini çok sıkı tutan ve bunun sonucunda kol ağrısı yaşayan tenisçileri etkilemesi nedeniyle bu şekilde isimlendirilir. Tenisçi dirseği, dirseğin dış kemikli kısmı çevresinde ve ön kola doğru ağrıya neden olan bir durumdur. Tıp dilinde lateral epikondilit veya lateral epikondil tendinopati olarak da bilinir. Ancak tıbbi adı lateral epikondilit olan tenisçi dirseği kollarını sık kullanan her insanda meydana gelebilir. Dirseğin dış tarafında ağrı bulunduğunda doktor tenisçi dirseğinden şüphe edebilir. Dirsek çevresindeki kasların hareket sırasında tekrar tekrar kullanılmasından kaynaklanır. Yaralanmaya neden olan şeyi yapmayı bırakmak, tenisçi dirseğini ciddi tedaviler olmadan iyileştirebilir. Tenisçi dirseği, genellikle aşırı yüklenme ve tekrarlanan kavrama, bilek uzatma içeren görevler ve faaliyetlerden kaynaklanan zorlanma nedeniyle oluşan aşırı kullanım yaralanmasıdır. Risk Faktörleri şunlardır:

  • Sigara içmek
  • Obezite
  • Günde 2 saatten fazla tekrarlanan hareketler
  • Şiddetli aktivite

Tenisçi Dirseği Belirtileri Nelerdir?

Tenisçi dirseği kolun aşırı derecede kullanılması sonucu meydana gelen ağrılı bir sorundur. Ağrı kısa süre içerisinde geçebileceği gibi daha kötü bir halde alabilir. Tenisçi dirseği nedeniyle meydana gelen ağrı ilerlediğinde çalışmayı ya da fiziksel aktivite yapmayı zorlaştırabilir. Durum aynı zamanda tutuş becerisini de etkileyerek nesneleri kavramayı zorlaştırabilir. Tenisçi dirseği, dirseğin dış kısmının ve ön kolun üst kısmının ağrımasına ve dokunulduğunda hassaslaşmasına neden olabilir. El sıkışmak veya kapı kolunu çevirmek gibi belirli hareketleri yapmak can yakan bir hal alabilir. Dirseğin dışına bastırmak ağrıyı daha da kötüleştirebilir. Tenisçi dirseğinin belirtileri şunlardır:

  • Dirseğin dışından bileğe kadar gidebilen yanma ve ağrı
  • Kolu döndürürken veya bükerken ağrı
  • Kolu uzatırken sertlik ve ağrı
  • Dirsek ekleminde şişlik
  • El ile kavramanın zayıflaması

Tenisçi Dirseği Nasıl Teşhis Edilir?

Öncelikle kişi kol ağrısı nedeniyle bir sağlık kuruluşuna başvurduğunda doktor dirsek eklemi ağrısı, şişlik ve sertliği kontrol etmek için fiziksel olarak muayene gerçekleştirir. Hekim ayrıca ağrıya neden olabilecek aktiviteler hakkında sorular sorabilir. Tanı koymak için çeşitli testlerden bir veya daha fazlasına başvurulabilir. Artrit gibi sorunlar da tenisçi dirseği ile benzer bir ağrıya neden olabilir. Artrit veya kemik kırılması gibi durumların tenisçi dirseği semptomlarına neden olmadığından emin olmak için röntgen, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (CT) taramaları yapılabilir. Kas ve sinir dokuların kontrol edilmesi için Elektromiyografi (EMG) uygulanabilir. Doktor semptomların bir boyun problemiyle ilgili olduğunu düşünürse, manyetik rezonans taraması isteyebilir. Bu, doktorun boyunda olası bir disk fıtığı veya artrit olup olmadığını görmesine yardımcı olur.

Tenisçi Dirseği Kimlerde Görülebilir?

Tekrarlayan kol hareketlerinin gerçekleştirilmesi ön kol kaslarının yorulmasına ve hasar almasına neden olabilir. Tek bir tendon, koldaki kası dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntıya bağlar. Aşırı kullanım sonucu koldaki kas yoruldukça, tendona binen yük artış gösterir. Bu aşırı yükleme, tendinit olarak bilinen iltihaplanma ve ağrıya neden olabilir. Tenis oynamak veya bahçe işleri yapmak resim yapmak aktiviteler bileği ve ön kolu çok kullanmaktan tenisçi dirseği ağrısı yaşanabilir. Kasaplık, marangozluk ve tesisatçılık gibi tekrarlanan bilek ve önkol hareketlerini içeren meslekler de bu soruna neden olabilir. Tenisçi dirseği problemi riski taşıyan kişiler şunlardır:

  • Tenis, squash, raketbol, beyzbol oyuncuları
  • Montaj işleri yapan kişiler
  • Oto tamircileri
  • Marangozlar
  • Temizlikçiler
  • Boyacılar
  • Tesisatçılar

Tenisçi Dirseğinin Tedavisi Nasıldır?

Tenisçi dirseği ciddi yaralanmalar meydana gelmediğinde çok az tedavi ile kendi kendine iyileşebilir. Tenisçi dirseği için cerrahi olmayan ve minimal invaziv olarak uygulanabilen tedavi seçenekleri mevcuttur. Özellikle tendonların iyileşmesi için dinlenmek ve aktiviteleri birkaç hafta durdurmak ya da azaltmak gerekebilir. Aynı zamanda tedavi için PRP isimli enjeksiyon seçeneğine başvurulabilir. İleri durumlarda ise cerrahi seçenekler mevcuttur. Hasarlı doku vücuttan farklı bir bölümünden sağlıklı tendon ve kas ile değiştirilir. Aynı zamanda tenisçi dirseği olduktan sonra, semptomların geri dönmesini önlemek için bir korse kullanılması da önerilebilir. Aynı zamanda ağrının azaltılması için ağrı kesici ilaçlar da reçete edilebilir. Tenisçi dirseği kişinin kendi kendine tedavi etmemesi gereken bir durumdur. Mutlaka bir doktor kontrolünde gerekli tedavi planı belirlenmelidir.

Tenisçi Dirseği Egzersizleri Nelerdir?

Klinik tedaviler dışında egzersiz terapisi, belirli terapötik amaçlar için tasarlanmış ve reçete edilmiş egzersizleri içerebilir. Tenisçi dirseğini rahatlatmak için doktor kontrolünde gerçekleştirilen egzersizler ile normal kas fonksiyonu eski haline getirilebilir veya yaralanmaların neden olduğu ağrı azaltılabilir. Bu egzersizler mutlaka bir doktor kontrolünde gerçekleştirilmeli ve önerilen egzersizler uygulanmalıdır. Genel olarak tenisçi dirseğine yardımcı olabilen egzersizler şunlardır:

  • Esneme Egzersizleri: Esneme egzersizleri gün içerisinde çoğu zaman fiziksel aktiviteler öncesi uygulanır. İyileştikten sonra esneme egzersizleri, bahçecilik, tenis ve golf gibi kavrama içeren aktivitelere ısınmanın bir parçası olarak dahil edilebilir. Bu hareketler genelde avucun aşağı bakacak şekilde kol düzeltildikten sonra ön kolun dış tarafında bir gerginlik hissedene kadar elin vücuda doğru çekilmesi şeklinde gerçekleştirilir.
  • Bilek Uzatma: Dambıl el ağırlıkları ile aşamalı olarak bilek uzatma ve güçlendirme egzersizleri gerçekleştirilebilir. Ağrıda artış olmadan olmadığında birkaç günde bir bu tekrarlar artırılabilir. Egzersizi yapmak için dirsek 90 derece bükülür ve ön kol masanın üzerinde, bilek kenarda olacak şekilde desteklenir. Dambıl kullanarak kol hareket ettirilir.
  • Bilek Fleksiyonu: Aşamalı olarak yapılması gereken bu egzersiz ağrıda artış olmadan tamamlandığında ağırlığı artırarak ilerletilebilir. Dambıl ile kol aşağı yukarı şekilde birkaç tekrar halinde gerçekleştirilir.

Tenisçi Dirseği Nasıl Önlenir?

Tenisçi dirseği riski bulunan kişiler için çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri bu riski azaltabilir. Tenisçi dirseğini önlemek için yapılabilecekler şunlardır:

  • Ağrıya neden olan aktivitenin durdurulması veya ağrıya neden olmayan bir aktivite ile gerçekleştirilmesi.
  • Bileği ve dirseği kolun geri kalanından daha fazla kullanmaktan kaçınmak. Ayrıca yükü omuzdan daha büyük kaslarına yaymak.
  • Tenis ve beyzbol gibi kol kullanımını içeren tekrarlanan hareketler ile spor yapılırsa oyun tekniklerini değiştirmek.
  • Tekrarlayan kol hareketlerini içeren bir spora başlamadan önce kol kaslarını düzgün bir şekilde ısıtmak ve germek.
  • Hafif aletler veya raketler kullanarak tendonların ekstra baskı görmesinden kaçınmak.
  • Tendonların aktivite sırasında daha fazla zarar görmesini önlemek için kolu kullanırken atel kullanmak.
  • Ön kol kaslarının gücünü artırmak için fizyoterapist ve doktor kontrolünde kas geliştirme egzersizleri yapmak.

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Ortopedi ve Travmatoloji

Ortopedi ve Travmatoloji

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Doç. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Davud Yasmin

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Doç. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Davud Yasmin

Gebze

Ortopedi ve Travmatoloji

Op. Dr. Mehmet Taner Özdemir

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Diz ağrıları ihmal edilmemeli

Diz ağrıları ihmal edilmemeli

Ayak Burkulması Nasıl Geçer? Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Ayak Burkulması Nasıl Geçer? Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi: Nedir, Tedavi Alanları

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi: Nedir, Tedavi Alanları

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Bel Ağrısı Neden Olur?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Bel Ağrısı Neden Olur?

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Diz Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Diz Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Düz Tabanlık: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Düz Tabanlık: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Halluks Valgus: Nedir, Ameliyatı, Ameliyatı Sonrası Yaşam

Halluks Valgus: Nedir, Ameliyatı, Ameliyatı Sonrası Yaşam

Kalça Kırıkları ve Tedavisi

Kalça Kırıkları ve Tedavisi

Kalça Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Kalça Protezi: Nedir, Ameliyatı, Ameliyat Sonrası Yaşam

Menisküs Yırtığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Menisküs Yırtığı: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ortopedi ve Travmatoloji Nedir, Hangi Hastalıkları Kapsar?

Ortopedi ve Travmatoloji Nedir, Hangi Hastalıkları Kapsar?

Topuk Dikeni: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Topuk Dikeni: Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Diz Kireçlenmesinde PRP Enjeksiyonu

Diz Kireçlenmesinde PRP Enjeksiyonu

El Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

El Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Cam Kemik Hastalığı

Cam Kemik Hastalığı

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir? Kas Yırtılması Tedavisi

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir? Kas Yırtılması Tedavisi

Ön Çapraz Bağ Kopması Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Ön Çapraz Bağ Kopması Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir? Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir? Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir? Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Diz Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Diz Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir? Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir? Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir? Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir? Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir? Bel Tutulması Nasıl Geçer?

Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir? Bel Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir? Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir? Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Nasıl Geçer?

Marifetli robotlar bu kez protez ameliyatlarında!

Marifetli robotlar bu kez protez ameliyatlarında!

Miyalji Nedir? Miyalji Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Miyalji Nedir? Miyalji Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Ortopedi Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Ortopedi Cerrahisi Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Tümünü göster