21 Ağustos 2023 Pazartesi
Diz ağrıları ihmal edilmemeli
Topuk dikeni, ayağınızın içindeki arka topuk kemiğinin altında kalsiyum birikintisi nedeni ile ortaya çıkan kemiksi bir büyümedir. Topuk kemiğini ayak parmaklarındaki kemiklere (plantar fasya) bağlayan bağ iltihaplandığında rahatsızlık gelişebilir. Çoğu insan, topuk ağrısı başladığında gözle görülür ve elle tutulur semptomlar olmadığından yardım arayana kadar rahatsızlığın meydana geldiğini olduğunun farkına varmaz. Doktorlar tarafından cerrahi müdahale öncelikli olarak tercih edilmeyebilir. Doktorlar, topuk semptomları hafifletmek için ameliyat müdahalesi içermeyen tedavi yöntemleri önerirler. Tedavi seçenekleri arasında ayak tabanını destekleyen özel ayakkabılar kullanmak, topuk tabanında veya topuk altında destek sağlayan yastıklar veya pedler kullanmak, ağrıyı hafifletmek için buz uygulamak, esneme ve güçlendirme egzersizleri yapmak, ağrıyı azaltmak için antienflamatuar ilaçlar almak ve gerektiğinde fizik tedavi gibi yöntemler bulunur.
Topuk mahmuzları topuk üzerinde küçük, kemiksi büyümelerdir. Röntgen incelemesinde çoğunlukla topuk kemerinin iç tarafına bakan küçük bir sivri uç veya kancaya benzer. Aylar veya yıllar boyunca yavaş yavaş biriken kalsiyum birikintilerinden oluşur. Çoğu kişi topuk bölgesinde görülen ağrı için tedavi seçeneği arayana kadar rahatsızlığın topuk dikeninden kaynaklandığını fark etmeyebilir. Bu durum, genellikle uzun süre ayakta durma, yürüme veya koşma gibi aktivitelerin tekrarlanmasıyla meydana gelir.
Topuk dikeni olan kişilerde genellikle topuk altında veya arkasında keskin bir ağrı hissedilir. Hastalar çoğunlukla sabahları ilk adımlarını attıklarında veya uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra ağrıyı en yoğun şekilde hissedebilirler. Nadir olarak ameliyat ile müdahaleye ihtiyaç duyar. Doktorlar tarafından çoğunlukla rahatsızlıkta görülen semptomları kontrol altına almak için ameliyat içermeyen tedavi yöntemleri tercih edilebilir.
Topuk dikenleri, topuk kemiğinin alt tarafında zaman içinde oluşan kalsiyum birikintileri nedeni ile görülür ve genellikle aylarca süren bir süreçte meydana gelir. Çoğunlukla ayaktaki kaslarda ve bağlarında meydana gelen stres ve gerginlikler, ayak tabanı bağ dokusu (plantar fasya) gerilmesi ve topuk kemiğini kaplayan zarın zaman içerisinde tekrar tekrar yırtılması neden olur. Topuk dikeni özellikle büyük miktarda koşma ve atlama içeren aktiviteler yapan sporcular arasında yaygındır. Risk faktörlerinden bazıları şunları içerir:
Topuk mahmuzları sıklıkla hiçbir belirtiye neden olmaz. Ancak iltihap varsa, özellikle yürürken veya koşarken aralıklı veya kronik ağrı görülebilir. Genel olarak ağrının nedeni rahatsızlıkla, ilişkili olan yumuşak doku yaralanmasıdır. Genellikle ağrının şekli, sabah ilk ayağa kalkıldığında ayak tabanına saplanan bir bıçak veya iğne ağrısı şeklindedir. Daha sonra bu keskin ağrı hafif bir ağrıya dönüşür. Genellikle uzun süre oturduktan ve ardından ayağa kalkıldığında keskin ağrılar tekrar başlar.Yaygın görülen bazı belirtileri şunları içerir:
Topuk dikeni tedavisi öncelikle dinlenme ve yaşam tarzı değişikliklerinden oluşur. Bazı durumlarda, cerrahi müdahale gerekebilir, ancak ameliyat genellikle nadir olarak diğer konservatif tedavi seçenekleri yetersiz olursa düşünülür. Tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:
Topuk Dikenine Cerrahi Müdahale Yapılır mı?
Topuk dikeni cerrahi müdahale ile çıkarılabilir, ancak doktorlar topuk dikenini çıkarmak için nadiren ameliyat gerçekleştirirler.
Topuk Dikenine Hangi Bölüm Bakar?
Topuk dikeninin tanısı ve tedavisi genellikle ortopedi uzmanları görev alırlar. Ortopedi uzmanları, ayak ve ayak bileği sorunlarıyla ilgilenen uzman doktorlar olup topuk dikeninin teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlaşmışlardır.
Topuk dikeni rahatsızlığında belirtiler genellikle zaman içinde şiddetlenir. Cerrahi müdahale yerine doktorlar semptomları kontrol altına almaya yönelik tedavi planlarlar. Erken aşamada yapılan tanı ve tedavi uygulamaları ile semptomlar azaltabilir. Bu nedenle, topuk dikeni belirtileri bulunan kişiler hastanelerin ortopedi polikliniğinden randevu alınarak tedaviye başlayabilirler.
Son güncellenme tarihi: 17 Nisan 2024
Yayınlanma tarihi: 17 Nisan 2024
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları