21 Ağustos 2023 Pazartesi
Mikrobiyota Nedir?
Gastrik kanser olarak da bilinen mide kanserinde kanser hücreleri genellikle midenizin iç astarında anormal şekilde çoğalmaya başlar. Daha sonra kanser geliştikçe mide duvarlarınızın daha derinlerine doğru büyürler. Dünya çapında yaygındır. Açıklanamayan kilo kaybı ve mide ağrısı gibi yaygın mide kanseri semptomları genellikle erken evrelerde ortaya çıkmaz.
Mide, göbeğin üst orta kısmında, kaburgaların hemen altındadır. Mide, yiyecekleri parçalamaya ve sindirmeye yardımcı olur. Kanser hücreleri midenin iç astarında oluştuğunda başlayan kanser türüdür. Bu hücreler, bir tümöre dönüşebilir. Gastrik kanser olarak da adlandırılan hastalık genellikle yıllar boyunca yavaşça büyür. Mide kanseri, en sık 60'lı yaşların sonundan 80'li yaşlara kadar olan kişilerde görülür. Mide kanserlerinin neredeyse tamamı mideyi kaplayan glandüler dokuda başlar. Tümör, mide duvarı boyunca yayılabilir. Ayrıca doğrudan duvardan büyüyerek hücreleri kan dolaşımına veya lenf sistemine dökebilir. Mideyi geçtikten sonra kanser diğer organlara yayılabilir.
Mide kanseri genellikle erken evrelerde semptomlara neden olmaz. Mide kanserinin açıklanamayan kilo kaybı ve mide ağrısı en yaygın erken belirtileri bile genellikle kanser ilerleyene kadar ortaya çıkmaz. Mide kanseri belirtileri şunlardır:
Bu semptomların çoğu diğer rahatsızlıklarda da yaygındır. Sadece bir yemekten sonra hazımsızlık veya mide ekşimesi yaşamak, kanser olduğunuz anlamına gelmez. Ancak bu belirtileri sık sık hissediyorsanız, doktorunuzla konuşun. Doktorlar bu durumda başka risk faktörleriniz olup olmadığını görebilir ve herhangi bir sorun olup olmadığını görmek için sizi test edebilirler.
Semptomlarınızın mide kanseri veya başka bir hastalığın belirtisi olup olmadığını kontrol etmek için doktora danışmanız gerekir. Mide kanserinin ileri evrelerinde çok yorgun hissetme, çabalamadan kilo verme, kan kusma ve siyah dışkılama gibi semptomlar yaygındır. Vücudun diğer bölgelerine yayılan mide kanserine metastatik mide kanseri denir. Yayıldığı yere özgü semptomlara neden olur. Örneğin, kanser lenf düğümlerine yayıldığında cildinizden hissedebileceğiniz yumrulara neden olabilir. Karaciğere yayılan kanser ciltte ve göz aklarında sararmaya neden olabilir. Kanser karın içinde yayılırsa karında sıvı birikmesine neden olabilir.
Mide hücrelerinizin DNA'sında genetik bir mutasyon (değişiklik) olduğunda oluşur. DNA, hücrelere ne zaman büyüyeceklerini ve ne zaman öleceklerini söyleyen koddur. Mutasyon nedeniyle hücreler hızla büyür ve sonunda ölmek yerine bir tümör oluşturur. Kanser hücreleri sağlıklı hücreleri ele geçirir ve vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. Araştırmacılar mutasyona neyin sebep olduğunu bilmez. Yine de bazı faktörler mide kanseri geliştirme olasılığını artırıyor gibi görünür. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir:
Mide kanseri riskinin artmasıyla ilişkili bazı genetik durumlar şunlardır:
Mide kanseri, A kan grubuna sahip kişilerde daha sık görülür. Ancak araştırmacılar, henüz bunun nedenini tam olarak bilmez.
Doktorlar genellikle mide kanseri için rutin tarama yapmaz. Bunun başlıca nedeni, çok yaygın olmamasıdır. Ancak daha yüksek risk altındaysanız, neye dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Mide kanseri olup olmadığınızı öğrenmek için doktorunuz önce fiziksel muayene uygular. Ayrıca mide kanseri için herhangi bir risk faktörü olup olmadığını veya bu hastalığa yakalanmış herhangi bir aile üyenizin olup olmadığını görmek için tıbbi geçmişinizi de soracaktır. Ardından, size aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı testler uygulayabilirler:
Mide kanseri tespit edildiğinde kanserin yayılıp yayılmadığını görmek için başka testler de yaptırabilirsiniz. Bu bilgi, kansere bir evre vermek için kullanılır. Evre, doktorunuza kanserinizin ne kadar ilerlediğini ve prognozunuz hakkında bilgi verir. Mide kanserinin evresini bulmak için kullanılan testler ve prosedürler şunlardır:
Yerine, eğilimine göre kanser, birçok farklı türde sınıflandırılabilir. Bazı mide kanseri türleri şu şekilde sıralanabilir:
Adenokarsinom, mide kanserinin en yaygın türüdür. Hastaların yaklaşık %90’ını oluşturur. Mide zarında bulunan glandüler hücrelerden kaynaklanır. Genellikle mide iç yüzeyinde özellikle antrum (midenin alt kısmı) ve fundus (midenin üst kısmı) bölgelerinde gelişir. Adenokarsinom, iki ana alt türe ayrılabilir:
Mide lymphoma, mide dokusundaki lenfatik dokulardan kaynaklanan bir kanser türüdür. Mide lymphomaları genellikle non-Hodgkin lenfoma olarak bilinir. Mide lymphomaları, genellikle midede ağrı, bulantı ve kilo kaybı gibi belirtilere neden olur. Tedavi süreci genellikle kemoterapi ve radyoterapiyi içerir.
Gastrointestinal stromal tümörler (GIST), mide ve bağırsakların düz kaslarından köken alır. Genellikle daha nadir görülen bir türdür. Ancak son yıllarda GIST'lerin tanı ve tedavisinde önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu tümörler, genellikle cerrahi yöntemlerle çıkarılır ve bazen hedefe yönelik tedavi seçenekleri ile desteklenir.
Tedavi, kanserin ne kadar yayıldığına, hastanın sağlık durumu ve tedavi tercihlerine bağlıdır. Genellikle bir kanser uzmanı (onkolog) ve bir gastrointestinal uzmanı (gastroenterolog) içeren bir bakım ekibini içerir. Hastanın durumuna göre mide kanseri tedavisi için aşağıdaki yöntemler uygulanır:
Bunların yanı sıra hastalara kemoterapi uygulanabilir. Kemoterapi, kanser hücrelerini küçültmek için ilaçlar kullanır. Ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini öldürebilir. Genellikle radyasyonla birlikte kullanılır. Tedavide kullanılan radyasyon ise kanser hücrelerini yok etmek için X ışınları gibi hedeflenen enerji ışınlarını kullanır. Radyasyon tek başına mide kanserini tedavi etmede etkili değildir. Ancak ameliyattan önce ve sonra kemoterapiyle birlikte kullanılabilir. Radyasyon ayrıca semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Son güncellenme tarihi: 30 Eylül 2024
Yayınlanma tarihi: 07 Mayıs 2018
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları