Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir? Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak sağlığı genellikle göz ardı edilen, ancak son derece önemli bir konudur. Ayaklarda en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi olan kokunun pek çok nedeni vardır. Kişiden kişiye göre bu nedenler farklılık gösterebilir. Nedenlere bağlı olarak da herkeste farklı yöntemler ile ayak kokusunun önüne geçilebilir.

Ayak Kokusu Neden Olur?

Ayaklar ter bezlerinin fazla olduğu alanlardan birisidir. Bu yüzden sık sık koku meydana gelebilir. Ter ile birlikte ayak kokusunun çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenler kişiden kişiye farklılık gösterebilir; 

  • Hava sıcak olduğunda veya yoğun egzersiz yaptığınızda ayaklarınız terler. Bu durum, ter temizlenmediğinde koku yapabilir. 
  • Ayaktaki ter temizlenmezse, bakteriler de büyümeye başlar. Ayaklar bu sayede, hem ayak kokusuna hem de bakteriyel enfeksiyona elverişli bir alan haline gelir. 
  • Ayaktaki kesik, yara veya batmış olan tırnak da bakteri oluşumunu sağlar. Mevcut olan yaranın ortadan kaldırılmaması kokuya sebep olabilir. Ayakta enfeksiyon gelişme olasılığı yüksek kişiler yaşlı yetişkinler, diyabetli hastalar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar şeklinde sıralanabilir. 
  • Ayak kokusunun yaygın nedenlerinden bir diğeri mantar enfeksiyonlarıdır. Mantarın gelişebilmesi içi ayak bölgesi uygundur. Bu yüzden mantardan kurtulmak zorlu olabilir. Sporcu ayağı ve ayak tırnağı mantarı ayaklarınızın kokmasına neden olabilir. Ayak kokusu haricinde, kaşıntı ve kızarıklığa sebep olabilir. 
  • Ayakları yıkamamak, kokmaya başlamalarını sağlar. Eğer sürekli yıkanmamış çorap giyiyorsanız aynı durum geçerlidir. 
  • Kötü kokmuş bir ayakkabıyı giymekten kaynaklı ayaklar kokabilir. Ayakkabıda kalan ter ayaklara girer ve bakteri üremesine neden olabilir. 
  • Hamilelikte hormonal değişikliklerden dolayı daha fazla terleyebilirsiniz. Bu da ayak kokusuna neden olabilir. 
  • Aşırı terleme (hiperhidroz) durumunda ayaklarda koku oluşabilir.  
  • Stres durumlarında, ayakta uzun saatler geçiren kişilerde, tiroid veya diyabet hastalarında, menopozda ve uygun olmayan ayakkabı giyenlerde ayak kokusu gelişebilir. 

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir?

Ayak kokusunu azaltmak ve gidermek için yapılabilecekler vardır. Öncelikle, ayaklarınızın temiz olduğundan emin olmalısınız. Ayakları her gün sabun ve su ile yıkayarak temiz tutmak, kokuyu önlemeye yardımcı olur. Duş alırken veya küvette ayaklarınızı fırçalayarak yıkayabilirsiniz. Bakteri oluşumunu önlemek için antibakteriyel sabun kullanmanız tavsiye edilir. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra kurutmadan etrafta dolaşmamanız gerekir. Bu şekilde dolaşmak, bakteri gelişimine neden olur. Islaklığı ve teri emmesi için talk pudrası kullanabilir, ayak tırnaklarını kısa ve temiz tutarak bakterilerin çoğalmasını önleyebilirsiniz. 

Her gün çoraplarınızı değiştirmeniz gerekir. Pamuklu çoraplar teri emerken, polyester ve naylon gibi sentetik elyaflardan yapılan çoraplar daha fazla terlemeye yol açabilir. Gün içerisinde ayaklarınız terliyorsa, yanınızda bir çift çorap daha bulundurmak kokmaya başlamadan önüne geçmenizi sağlar.  

Çorapları değiştirmenin yanı sıra, ayak bakımı da aksatılmaması gereken konulardandır. Ölü deri ve nasırların temizlenmesi bakterilerin çoğalmasını engellemek için iyi bir adımdır. Temizlenmeyen deriler zamanla kötü kokuya neden olabilir. Yanlış bakım sonrası ayakta bakterilerden dolayı koku gelişebileceği gibi, yetersiz su tüketiminde de vücutta toksinler birikir. Bu toksinler ayak kokusuna neden olabilir. Toksinleri vücuttan uzaklaştırabilmeniz için yeterli miktarda su içebilirsiniz. 

Erkeklerin ayakları genel olarak kadınlara göre daha sık terleme eğilimindedir. Ayağınız aşırı terliyorsa, terlemeyi hafifletmek için giydiğiniz ayakkabıyı değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Kadınlar ise genellikle ayakkabılarını dar burunlu olarak tercih ederler. Ayakkabınızın dar olduğunu düşünüyorsanız, bir beden büyük olanını tercih etmek sizin için daha rahat bir seçenek olabilir.  

Sıcak havalarda, ayaklarınızın hava almasını sağlayan önü açık ayakkabıları giymeyi düşünebilirsiniz. Aynı ayakkabıyı sürekli olarak giymek, zaman içerisinde ayakkabıda kötü koku oluşumuna neden olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için en az iki çift ayakkabıyı dönüşümlü olarak giyebilirsiniz.  

Bir diğer yol ise, ayakkabılara düzenli olarak dezenfektan sprey uygulamaktır. Dezenfektan ayakkabılardaki bakterileri öldürür. Ayaklar için ter önleyici olan pudralar, bölgenin kuru kalmasına ve bakterilerden arınmasına yardımcı olur. Ayak hijyeni konusunda doktorunuza danışarak daha fazla bilgi alabilirsiniz. 

Ayak Kokusu Nasıl Önlenir?

Ayak kokusunun önüne geçmek için alınabilecek önlemler vardır. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Günde en az bir kez ayakları yıkamak, 
  • Törpü ile ayaktaki sert deriyi temizlemek, 
  • Tırnakları kısa ve temiz tutmak, 
  • Tere maruz kalan ayakkabıları tekrar giymeden önce kurumasını beklemek, 
  • Her gün çorap değiştirmek, 
  • Ayağa tam olan ayakkabılar giymek, 
  • Değişimli bir şekilde ayakkabıları giymek, 
  • Nemden dolayı kötü olan ayakkabı tabanlarını değiştirmek, 
  • Deri ve diğer doğal kumaşlardan yapılan ayağın daha iyi nefes almasını sağlayan ayakkabılar giymek, 
  • Ayakları mümkün olduğunca havalandırmak, 
  • Yüzme havuzu, spor salonu banyosu gibi ortak alanlarda çıplak ayakla dolaşmamak. 

Ayak Kokusu İçin Doğal ve Tıbbi Yöntemler Nelerdir?

Evde uygulanabilecek doğal yöntemler ayak kokusunu azaltmada ve önüne geçmede yardımcı olabilir. Bu yöntemleri düzenli ve titiz bir şekilde yaparak etkili olmasını sağlayabilirsiniz. 

  • Lavanta yağı: Esansiyel yağlar, ayaklarda kokuyu gidermenin iyi bir yoludur. Lavanta yağı ile ayaklara masaj yaparak, kokunun önüne geçebilir ve ayaklarınızdaki bakterileri öldürebilirsiniz. Ayaklarınızı yıkayıp kuruttuktan sonra, birkaç damla lavanta yağı ile iyice ovalayın. Yatmadan önce ayak parmaklarının arasına da lavanta yağı sürebilirsiniz. Bu tüm gece orada kalarak etkisini arttıracaktır. 
  • Tuz: Ayakları tuzlu suda bekletmek, terlemeyi azaltabilir. 4 çay kaşığı tuza 1 litre su ilave ederek karışımı hazırlayabilirsiniz. Akşamları 15 dakika kadar bu karışımda ayaklarınızı bekletebilirsiniz. 15 dakika sonunda ayaklarınızı temiz ve kuru bir havlu ile kurulamayı unutmamanız önemlidir. 
  • Sirke: Sirkeli ayak banyosu ile bakterileri öldürerek kokuyu etkisiz hale getirebilirsiniz. Ayağınızı sokabileceğiniz büyüklük ve derinlikteki bir kabı ılık veya soğuk su doldurduktan sonra, bardağın ⅓ ‘ü kadar elma sirkesini suya ekleyip ayaklarınızı 15 dakika suda bekletin. Eğer gerekli olursa sirkeli su uygulamasını günde birkaç kez yapabilirsiniz. 
  • Çay: Demlenmiş çay poşetleri ile ayak banyosu yaparak, çayın antibakteriyel özelliğinden yararlanabilirsiniz. Adaçayı ve yeşilçay da iyi bir seçenektir. 
  • Epsom tuzu: Epsom tuzu ile ayak banyosu da yapabilirsiniz. Bu tuz, ayakların kokmasının önüne geçen iyi bir malzeme olarak bilinir. Bir kaba 2 bardak epsom tuzu ekleyip, günde iki defa 10-15 dakika arası ayaklarınızı bu karışım içerisinde bekletebilirsiniz. 
  • Ayak deodorantı: Ayak bakımlarınıza rağmen, yine de terleme ve kokma oluyorsa, ayak için özel olarak üretilen deodorantlara göz atabilirsiniz. 
  • Karbonat: Mutfağınızda kullandığınız karbonatı ayakların kötü kokusunu gidermek için de kullanabilirsiniz. Ayaklarda artmış olan bakterileri öldürerek, ayağın pH seviyesini dengeler ve bu şekilde kokunun önüne geçer. Karbonatı ayaklara kullanmak için, çorabın içerisine bir miktar koyabilirsiniz. İsterseniz, ılık ya da soğuk bir karbonatlı suda ayaklarınızı da bekletebilirsiniz. Karışım için 1 litre su karşılığında 1 çorba kaşığı karbonat yeterli olacaktır. Hazırladığınız bu karışımda ayaklarınızı 10-20 dakika bekletebilirsiniz.  

Tüm bu yöntemleri doktorunuza danışarak denemelisiniz. Eğer doğal yöntemlerle geçmeyen ayak kokunuz varsa, bunu doktorunuzla paylaşarak tıbbi bir tedaviye başlayabilirsiniz. Sağlık uzmanınız, uygun gördüğü tedaviyi uygulayarak ve tavsiyeler vererek doğru yönlendirmelerde bulunacaktır. 

 

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Deri Hastalıkları

Deri Hastalıkları

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Merve Genç

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Tülin Uygur

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Merve Genç

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Tülin Uygur

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?

Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?

Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?

Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?

Ayak Mantarı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Ayak Mantarı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Cilt Çatlağı

Cilt Çatlağı

Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?

Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?

Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?

Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?

Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?

Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?

Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Altın İğne (İğneli Radyofrekans)

Altın İğne (İğneli Radyofrekans)

Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Botoks

Botoks

Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı

Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı

Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri

Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri

Dolgu

Dolgu

DUAL (HIFU)

DUAL (HIFU)

Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer

Göz Çevresi (Light Eyes)

Göz Çevresi (Light Eyes)

Hydrafacial Cilt Bakımı

Hydrafacial Cilt Bakımı

Kalıcı Makyaj

Kalıcı Makyaj

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Lazer Liposuction

Lazer Liposuction

Leke Tedavisi

Leke Tedavisi

Mezolift

Mezolift

PRP ile Yüz Gençleştirme

PRP ile Yüz Gençleştirme

Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri

Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri

Saç Ekimi

Saç Ekimi

Somon DNA Aşısı

Somon DNA Aşısı

Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi

Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi

Yüz PRP

Yüz PRP

Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı

Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı

Kıl Kökü İltihabı

Kıl Kökü İltihabı

Cüzzam Hastalığı

Cüzzam Hastalığı

Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi

Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?

Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?

Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?

Pişiğe Ne İyi Gelir? Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Önlenir?

Pişiğe Ne İyi Gelir? Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Önlenir?

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?

Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne İşe Yarar?

Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne İşe Yarar?

Nioli Yağı Nedir? Nioli Yağının Faydaları Nedir?

Nioli Yağı Nedir? Nioli Yağının Faydaları Nedir?

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?

Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?

PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?

PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?

Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bit En Hızlı Nasıl Geçer?

Bit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bit En Hızlı Nasıl Geçer?

Tümünü göster