Ayak Mantarı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Ayak mantarı, başta erkekler olmak üzere kadın ve çocuklarda da görülebilen yaygın enfeksiyon türlerinden biridir. Mantarlar karanlık ve nemli ortamlarda geliştiği için vücut kıvrımlarında, kasıklarda ve parmak aralarında yerleşebilirler. Ayak mantarı da, parmakta, parmak arasında ve tırnakta gelişerek hasta için önemli belirtiler oluşturur. Ayak mantarı belirtileri kişinin günlük hayatını önemli derecede olumsuz etkileyebileceği için tedavisi geciktirilmemelidir.

Ayak Mantarı Nedir?

Ayak mantarı, ayakların üstünde, altında, parmak aralarında ve ayak tırnaklarında görülen bir mantar enfeksiyonudur. Ayak mantarı, çoğunlukla Trichophyton veya Epidermophyton cinslerinden mantarların neden olduğu bir enfeksiyondur ve oldukça bulaşıcıdır. Bu yüzden ayak mantarını önlemek için, ayaklarınızı temiz ve kuru tutmak, terletici ayakkabılar yerine nefes alabilen ayakkabılar tercih etmek ve havlu, terlik vb. eşyaları ortak kullanmaktan kaçınmak önemlidir. Ayak mantarında tedavi süreci, enfeksiyonun şiddetine ve yaygınlığına bağlı olarak değişebilir ama genelde antifungal kremler ve ilaçlar tedavi için yeterli olur.

Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Ayak mantarı belirtileri çoğu zaman rahatsız edici olduğu için kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Ayak mantarının en yaygın belirtilerinden biri olan enfekte bölgedeki kaşıntı enfeksiyonun yayılmasına neden olabileceği için kaşıntıya direnmek gerekir. Ayak mantarı belirtileri genellikle ayakların üstünde veya altında, parmak aralarında ve ayak tırnaklarında görülür. En sık görülen ayak mantarı belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Kaşınma ve yanma hissi
  • Deride kızarıklık ve kabarcıklar
  • Deride soyulma ve dökülme
  • Deride çatlaklar
  • Kötü koku
  • Ayak tırnaklarında renk değişiklikleri
  • Tırnaklarda kalınlaşma, çürüme veya yarılma

Ayak Mantarı Kimlerde Görülür?

Ayak mantarı daha çok erkeklerde görülse de kadınlarda ve çocuklarda da görülebilir, ama belirli durumlarda daha yaygın olarak görülür. Ayak mantarı oluşma ihtimalini artıran risk faktörleri şunlardır:

  • Nemli ve sıcak ortamlar: Terleme, ayakların nemli kalmasına neden olarak mantarın gelişmesi için elverişli bir ortam hazırlar. Bu yüzden sporcular, yüzücüler ve aktif hareket halindeki kişilerde ayak mantarı riski vardır.
  • Diyabet hastalığı: Diyabet hastalığında, kan şekeri seviyelerinin dengesiz olması birçok hastalığı olduğu gibi ayaklarda mantar enfeksiyonu oluşumu riskini de artırır.
  • Zayıf bağışıklık sistemi: Bağışıklık sisteminin zayıf olması vücutta her türlü enfeksiyon riski artırdığı için mantar enfeksiyonu oluşumunu da etkiler.
  • Aile öyküsü: Ailesinde tekrarlayan ayak mantarı sorunu olan kişilerde ayak mantarı olma ihtimali daha yüksektir.
  • Ayaklarda yaralanma: Ayaklarda yaralanmalar ve çatlaklar, mantar enfeksiyonlarının oluşması için ortam hazırlar.
  • Yaşlılık: Yaşlandıkça, cilt yıpranır, kurur ve incelir. Böylece ayaklardaki bu yıpranma mantar enfeksiyonu için uygun ortam oluşmasına neden olur.

Ayak Mantarı Nasıl Teşhis Edilir?

Ayak mantarı teşhisi, genellikle bir dermatolog veya ayak doktoru tarafından fiziksel muayene ve semptomlara dayanarak yapılır. Çoğu zaman doktor, semptomları dinlediğinde ve enfekte bölgeyi incelediğinde, mantar enfeksiyonu belirtilerini ve yayılımını kontrol edebilir. Ama ayak mantarı ciltte başka enfeksiyonlar ve deri hastalıkları ile karıştırılabilir. Bu durumda doktor örnek alarak, cilt ve tırnak kazıması yaparak, enfeksiyonun nedenini belirlemek için laboratuvar testi isteyebilir. Ayak mantarı teşhisinde kullanılan testler arasında şunlar yer alır:

  • Mantar kültürü: Doktor, enfekte bölgeden örnek alarak, kazıma yaparak bir mantar kültürü oluşturur ve enfeksiyonun nedenini belirlemede kullanabilir.
  • Mikroskopik inceleme: Doktor, öncesinde aldığı örneğin bir kısmını mikroskop altında inceleyerek enfekte bölgedeki mantarların tipini belirleyebilir.

Ayak Mantarı Türleri Nelerdir?

Ayak mantarı, farklı mantar türlerinin neden olduğu enfeksiyonlardan kaynaklandığı için çeşitli ayak mantarı türleri vardır. En yaygın görülen ayak mantarı türleri şöyle listelenebilir:

  • İnterdigital mantar: İntertriginöz adıyla da bilinen interdigital mantar, ayak parmakları arasında oluşan en yaygın ayak mantarı türlerinden biridir. Kaşıntı, yanma, deride soyulma ve pul pul dökülme gibi belirtilerle kendini gösterir.
  • Plantar mantar: Plantar mantar, ayak tabanında oluşan ve deride kalınlaşma, çatlama ve ağrıya neden olabilir bir mantardır.
  • Distal subungual onikomikoz: Ayak tırnaklarının uçlarından başlayarak tırnağa yayılan distal subungual onikomikozda; tırnakta kalınlaşma, renk değişikliği, çürüme veya yarılma gibi belirtiler görülür.
  • Proksimal subungual onikomikoz: Ayak tırnaklarının tabanında başlayarak tırnak yatağına yayılan bu enfeksiyon; tırnakta kalınlaşma, renk değişikliği ve çürüme gibi durumlar oluşturur.
  • Veziküler mantar (Vezikülobüllöz): Kabarcıklı mantar enfeksiyonu olarak da bilinen vezikülobüllöz, ayakta ve ayak parmaklarında kabarcıklar ve su toplamasına neden olur.
  • Kandidiyazis: Candida adı verilen bir mantarın neden olduğu kandidiyazis enfeksiyonu, ayak tırnaklarını ve parmak aralarını etkileyerek, beyaza doğru bir renk değişikliği yapar ve deride çatlaklar, kabarcıklar oluşturabilir.

Ayak Mantarı Tehlikeli Sonuçları Nelerdir?

Ayak mantarı normalde ciddi bir sağlık sorunu olmasa da tedavi edilmediği zaman uzun süreli rahatsızlıklar oluşturabilir. Tedavi edilmeyen ayak mantarının tehlikeli sonuçları şunlardır:

  • Kronik enfeksiyon: Ayak mantarı tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir ve iyileşmesi çok daha zor olur.
  • Diğer enfeksiyonların gelişimi: Enfekte olmuş cilt bölgelerine bakterilerin yerleşmesi kolaylaştığı için uzun süren ayak mantarı enfeksiyon sonucunda başka bakteriyel enfeksiyonlar da oluşabilir.
  • Ayak kokusu: Ayak kokusu aslında tehlikeli bir sonuç olmasa da kişinin günlük hayatını ve sosyal yaşamını ciddi derecede olumsuz etkileyebileceği için ayak mantarının önemli sonuçlarından biridir.
  • Cilt lezyonları: Ayak mantarı sonucu oluşan kaşıntı ve kabarcıklar zamanla ciltte yayılabilir ve önemli cilt lezyonlarına neden olabilir.
  • İyileşme süresinin uzaması: Ayak mantarı tedavi edilmediğinde veya sık bir şekilde tekrarlandığında bir sonraki ayak mantarının iyileşme süreci daha uzun olur.

Ayak Mantarı Tedavi Yöntemleri?

Ayak mantarı tedavisinde enfeksiyonun türüne ve şiddetine göre farklı seçenekler mevcuttur. Ayak mantarının tedavisi için yapılan uygulamalar şöyle açıklanabilir:

  • Topikal antifungal krem veya merhem: Ayak mantarı tedavisinde kullanılan krem ve merhemler, enfekte bölgeye doğrudan uygulanır. Genelde hafif ve orta dereceli mantar enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olur.
  • Oral antifungal ilaçlar: Ağızdan alınan antifungal ilaçlar genelde krem veya merhemler ile birlikte reçete edebilir. Oral ilaçlara, mantar enfeksiyonun daha yaygın veya ciddi olduğu durumlarda ihtiyaç duyulur.
  • Ayak banyoları: Ayak mantarı tedavisinde ev şartlarında hazırlayabileceğiniz ayak banyolarına; tuz, sirke, çay ağacı yağı veya suda eriyen antifungal ilaçlar katabilirsiniz.
  • Ayak hijyeni: Ayak mantarı tedavisinin önemli bir kısmını ayak hijyeni oluşturur. Ayaklarınızı her gün havalandırmak, yıkamak, temizlemek ve kurulamak ayak mantarı gelişimini önemli derece azaltır.
  • Ayak tırnaklarının kesilmesi: Ayak tırnaklarınızda mantar enfeksiyonu varsa, doktor tırnakları kesmenizi veya tırnak yatağına doğrudan uygulanan bir antifungal ilaç kullanmanızı isteyebilir.

Ayak Mantarından Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Ayak mantarında koruyucu tedavinin yeri büyük olduğu için çeşitli önlemler alarak sıkça ayak mantarı sorunu yaşamaktan kurtulabilirsiniz. Ayak mantarından korunmak için alınabilecek önlemler şöyle listelenebilir:

  • Ayaklarınızı temiz ve kuru tutmak
  • Havlu, çorap, terlik ve ayakkabıları ortak kullanmamak
  • Terletmeyen ayakkabılar tercih etmek
  • Sık çorap değiştirmek
  • Ayakların güneş ışığı görmesi ve düzenli havalandırmak
  • Havuz kenarlarında veya ortak duş alanlarında terlik giymek
  • Ayak tırnaklarınızı düzenli olarak keserek, bakıma önem vermek
  • Ayak mantarı belirtilerini takip ederek erken tedavi olmak
Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Deri Hastalıkları

Deri Hastalıkları

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Merve Genç

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Tülin Uygur

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Merve Genç

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Tülin Uygur

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?

Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?

Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?

Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?

Cilt Çatlağı

Cilt Çatlağı

Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?

Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?

Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?

Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?

Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?

Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?

Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Altın İğne (İğneli Radyofrekans)

Altın İğne (İğneli Radyofrekans)

Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Botoks

Botoks

Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı

Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı

Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri

Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri

Dolgu

Dolgu

DUAL (HIFU)

DUAL (HIFU)

Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer

Göz Çevresi (Light Eyes)

Göz Çevresi (Light Eyes)

Hydrafacial Cilt Bakımı

Hydrafacial Cilt Bakımı

Kalıcı Makyaj

Kalıcı Makyaj

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Lazer Liposuction

Lazer Liposuction

Leke Tedavisi

Leke Tedavisi

Mezolift

Mezolift

PRP ile Yüz Gençleştirme

PRP ile Yüz Gençleştirme

Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri

Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri

Saç Ekimi

Saç Ekimi

Somon DNA Aşısı

Somon DNA Aşısı

Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi

Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi

Yüz PRP

Yüz PRP

Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı

Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı

Kıl Kökü İltihabı

Kıl Kökü İltihabı

Cüzzam Hastalığı

Cüzzam Hastalığı

Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi

Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir? Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir? Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?

Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?

Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?

Pişiğe Ne İyi Gelir? Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Önlenir?

Pişiğe Ne İyi Gelir? Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Önlenir?

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?

Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne İşe Yarar?

Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne İşe Yarar?

Nioli Yağı Nedir? Nioli Yağının Faydaları Nedir?

Nioli Yağı Nedir? Nioli Yağının Faydaları Nedir?

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?

Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?

PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?

PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?

Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bit En Hızlı Nasıl Geçer?

Bit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bit En Hızlı Nasıl Geçer?

Tümünü göster