Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne İşe Yarar?

Mezoterapi; ilaç veya benzeri formülasyonların, ince iğneler yardımıyla derinin daha alt katmanlarına ulaştırıldığı uygulamadır. Etkin maddenin, direkt sorun bulunan bölgeye veya normalden daha yakınına ulaştırılmasını sağlar. Cilt problemlerinin giderilmesi, cilt gençleştirme, selülit tedavisi gibi farklı alanlarda kullanımı vardır. Mikroenjeksiyon ile deri altına enjekte edilen vitamin, bitki özleri gibi maddeler ile cilt hücrelerini uyararak daha sağlıklı ve canlı bir görünüm elde edilmesini sağlar.

Mezoterapi Nedir?

Mezoterapi; mikroenjeksiyon yardımıyla bazı reaktif maddelerin genellikle orta dermise kadar ulaştırıldığı, tedavi amacıyla kullanılan ürünlerden yüksek verim almanın hedeflendiği cerrahi olmayan işlemdir. Amaçlanan hedefe bağlı olarak çeşitli aktif maddeler tek başına veya karışım formunda cilde enjekte edilebilir. Mezoterapi işlemi ilk olarak 1952 yılında Dr. Michel Pistor tarafından ağrı ve damar sorunlarının tedavisi için kullanılmaya başlanmıştır. Zamanla kozmetik amaçlarla kullanımı daha yaygın hale gelmiştir. Saç dökülmesi, vücut şekillendirme, cilt sorunlarının giderilmesi gibi kullanım alanları mevcuttur. 

Mezoterapinin hızlı etki görülen bir işlem olması ve kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte bu işlem pek çok kurum ve kuruluş tarafından uygulanmaya başlamıştır. Ancak uygun olmayan ortamlarda veya uzman olmayan kişiler tarafından yapılan uygulamalar yan etkilere neden olabilir. Bulantı, kusma, ağrı, ödem ve kaşıntı gibi sorunlar bunlardan bazılarıdır. Yanlış uygulanan teknikler nedeniyle enfeksiyon, hiperpigmentasyon, deri altı nodüller gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu gibi sebeplerle güvenilir ve alanında uzman kurumlarda işlemlerin yaptırılması daha doğru bir tercih olacaktır.  

Mezoterapi Ne İçin Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Mezoterapi kırışıklıkların giderilmesinden selülit tedavisine kadar çeşitli amaçlarla tercih edilebilir. Mezoterapinin kullanıldığı alanlar ve faydaları şöyle sıralanabilir: 

  • Yaşlanma karşıtı etki almak için tercih edilebilir. Yüz, göğüs ve boyun bölgesine uygulandığında kolajen ve elastin liflerinin üretimini uyararak kırışıklıkları azaltır ve daha genç bir cilt görünümü sağlayabilir. Ayrıca bağ dokuların uyarılmasıyla daha gergin bir cilt elde edilebilir.  
  • Cilt lekelerinin azaltılması ve cildin aydınlatılmasında kullanılabilir. Enjekte edilen A vitamini ve C vitamini gibi reaktifler sayesinde hiperpigmentasyonun azaltılması sağlanıp renk tonu eşitlenebilir.  
  • Aknelerin giderilmesi, akne tedavisi sonrası oluşan hasarın düzeltilmesi için kullanılabilir. Glikolik asit gibi içerikler kullanılarak cildin kendini yenileme süreci hızlandırılabilir. 
  • Kilo verme ve selülit tedavisinde etkilidir. Yüz, kalça, bacak gibi bölgelerde yağ dokularının cerrahi müdahale olmadan parçalanarak vücuttan atılmasını sağlar. Cilt sıkılaşması, vücudun şekillendirilmesi için tercih edilebilir. 
  • Ağrı şikayetlerinin giderilmesinde kullanılabilir. Spor yaralanmaları, fibromiyalji, gut gibi şikayetleri olan hastalarda ağrının hafifletilmesi, kasların gevşemesi gibi etkiler için tercih edilebilir. 
  • Kuru cilt sorunu yaşayan kişilerde cildin nemlendirilmesi ve canlı bir görünüm kazanması için uygulanabilir. 
  • Saç dökülmesi şikayeti olan hem erkek hem kadın hastalarda vitamin enjeksiyonları ile dökülmenin önüne geçilebilir. Bu amaçla mezoterapi uygulanabilir. 
  • Aşırı terleme sorunu yaşayan hastalarda mezoterapi ile fazla çalışan kasların gevşetilmesi yoluyla tedavi uygulanabilir.  

Mezoterapi Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

Mezoterapi istenen etkiye bağlı olarak vücudun pek çok bölgesinde uygulamaya uygundur. İstenen sonuca bağlı olarak uygulama bölgesi değişiklik gösterir. Örneğin göbek, kalça ve bacaklara selülit tedavisi ve istenmeyen yağ dokusunun uzaklaştırılması için uygulanır. Saç, yüz ve boyun bölgesinde yapılan mezoterapi işlemi şöyle detaylandırılabilir: 

Saç Mezoterapisi 

Saç dökülmesi yaşayan hastalarda, saç dökülmesinin önlenmesi, saç köklerinin uyarılması gibi amaçlarla mezoterapi uygulaması tercih edilebilir. Vitamin, mineral ve saç dökülmesinde tercih edilen çeşitli tedavi edici ürünlerin enjeksiyonu ile saç kökleri daha güçlü ve sağlıklı hale getirilebilir. Reaktiflerin derinin daha alt katmanlarına iletilmesiyle istenen etki arttırılabilir ve daha hızlı sonuç alınması sağlanabilir. 

Yüz Mezoterapisi 

Yaşın ilerlemesinin doğal bir sonucu olarak yüz bölgesinde ince çizgi ve kırışıklar gözlenmeye başlar. Bu gibi yaşlanma belirtilerinin ortadan kaldırılması ve cilt görünümün iyileştirilmesi için cerrahi olmayan en etkili yöntemlerden biri de mezoterapidir. Bunun yanında pek çok cilt sorunu için de kullanımı mümkündür. Yüz mezoterapisi ile düzeltilebilen sorunlar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Cilt kuruluğu ve pul pul dökülme 
  • Cilt lekeleri, akne ve yara izleri 
  • Mat ve solgun görüntü 
  • Cilt bariyerinin hasar aldığı durumlar 
  • Akne ve komedon sorunları 

Mezoterapi ile C vitamini, A vitamini, Hyaluronik asit gibi ürünlerin cilde enjeksiyonu sağlanabilir. Bu tarz ürünlerin kullanımıyla daha parlak, canlı ve sağlıklı bir cilt görünümü elde edilebilir. Hücre yenilenmesi uyarılarak cilt bariyerinin güçlendirilmesi ve cildin dış etkenlere karşı korunması sağlanabilir. 

Boyun Mezoterapisi 

Boyun bölgesi, sarkma ve kırışıklık sorununun sık görüldüğü alanlardandır. Mezoterapi kullanılarak kolajen ve elastin filamentlerinin üretimi uyarılır. Daha gergin ve dolgun bir görünüm oluşması sağlanabilir. Gıdı bölgesi olarak adlandırılan boyundaki istenmeyen yağlar mezoterapi uygulaması ile parçalanarak bu bölge daha hoş bir görünüme kavuşturulabilir.  

Mezoterapi Nasıl Uygulanır?

Mezoterapi işlemine karar verilmeden önce hastanın cilt yapısı, hastalıkları detaylı şekilde incelenir. Hasta yaşanabilecek yan etkiler konusunda bilgilendirilir. İşlemin yapılacağı bölge ve uygulama yöntemine bağlı olarak lokal anestezi uygulanması tercih edilebilir. Mezo-gun adı verilen özel cihazlar kullanılarak farklı teknikler yardımıyla mikroenjeksiyon gerçekleştirilir. İstenen sonuç ve mevcut şikayetlere bağlı olarak vitamin, hyaluronik asit, antioksidan gibi aktif içerikler tek başına veya karışım şeklinde uygulanır. Deri katmanının derinlerine ulaşan reaktifler yüksek düzeyde etki sağlar.  

Bu yöntemle cerrahi uygulama olmaksızın bağ dokunun uyarılması, kan ve lenf dolaşımının artırılması, yağ dokuda değişiklikler yapılması mümkün olur. Tedavi ilk iki ay boyunca iki haftada bir kez uygulanırken sonraki iki aylık süreçte ayda bir kez işlem yapılacak şekilde ilerler. Etkinin sürekliliği için ilerleyen zamanlarda yılda iki kez olacak sıklıkla işlem tekrarlanır. Yeterli güneş korumasının sağlanamaması gibi durumlar mezoterapi tedavisinin etkisi azaltabilir. Bu nedenle bu gibi davranışlardan kaçınılmalıdır.  

Mezoterapi Kimlere Uygulanabilir?

Mezoterapi saç dökülmesi, selülit gibi çeşitli sorunlarla mücadele eden hastalarda uygulanabilir. Mezoterapinin bir tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği kişiler şunlardır: 

  • Hızlı bir şekilde vücut şekillendirmeye ihtiyaç duyanlar 
  • Fazla yağları ve selülit sorunlarından kurtulmak isteyenler 
  • Deri çatlakları bulunanlar 
  • Saç dökülmesi ve kellik şikayeti bulunanlar 
  • Güneş, akne ve cilt lekeleri bulunanlar 
  • Gevşemiş deri ve sarkma sorunu yaşayanlar 
  • Cilt kuruluğu sorunu bulunanlar 
  • Vitiligo hastaları 
  • Akne sorunları bulunan kişiler 
  • İnce çizgi ve kırışıklık problemi yaşayanlar 
  • Gut hastalığı, diş sorunları, tendon iltihabı gibi çeşitli nedenlerle ağrı sorunu olanlar 

Mezoterapi uygulaması etkili bir yöntem olduğu için çok fazla kişi tarafından tercih edilir. Fakat bu işlem yalnızca doktor onayı almış olan uygun profile sahip kişiler için uygulanabilir. Bu nedenle mezoterapi uygulamasına karar verilmeden önce detaylı bir doktor muayenesinden geçilmeli ve yalnızca güvenilir sağlık kuruluşlarında işlem yaptırılmalıdır. 

Mezoterapi Kimlere Uygulanamaz?

Mezoterapi oldukça etkili bir tedavi yöntemi olsa da herkesin kullanımına uygun değildir. Mezoterapi uygulaması için uygun olmayan bazı hastalar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Diyabet hastaları 
  • Herpes yaraları da dahil olmak üzere açık yaraları bulunanlar 
  • Skleroderma ve deri kalınlaşması sorunu yaşayanlar 
  • Cilt kanseri yaşayanlar  
  • Deri üzerinde aktif enfeksiyon sorunu bulunanlar 
  • Otoimmün hastalıkları bulunan veya bağışıklık sistemini baskılayan herhangi bir hastalığa sahip olanlar 
  • Epilepsi veya herhangi bir nörolojik hastalığı bulunanlar 
  • Hemofili ve kan pıhtılaşma sorunları yaşayanlar 
  • Kalp ilaçları kullananlar 
  • Hamile ve emziren anneler 

Saç dökülmesi, kırışıklık, selülit, cilt sorunları gibi şikayetleriniz varsa bir sağlık kuruluşuna başvurup dermatoloji uzmanına muayene olarak tedaviye uygun olup olmadığınızı öğrenebilir, süreç ile ilgili uzman görüşü alabilirsiniz. 

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Deri Hastalıkları

Deri Hastalıkları

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Merve Genç

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Tülin Uygur

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Merve Genç

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Tülin Uygur

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?

Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?

Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?

Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?

Ayak Mantarı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Ayak Mantarı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Cilt Çatlağı

Cilt Çatlağı

Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?

Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?

Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?

Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?

Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?

Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?

Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Altın İğne (İğneli Radyofrekans)

Altın İğne (İğneli Radyofrekans)

Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Botoks

Botoks

Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı

Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı

Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri

Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri

Dolgu

Dolgu

DUAL (HIFU)

DUAL (HIFU)

Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer

Göz Çevresi (Light Eyes)

Göz Çevresi (Light Eyes)

Hydrafacial Cilt Bakımı

Hydrafacial Cilt Bakımı

Kalıcı Makyaj

Kalıcı Makyaj

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Lazer Liposuction

Lazer Liposuction

Leke Tedavisi

Leke Tedavisi

Mezolift

Mezolift

PRP ile Yüz Gençleştirme

PRP ile Yüz Gençleştirme

Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri

Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri

Saç Ekimi

Saç Ekimi

Somon DNA Aşısı

Somon DNA Aşısı

Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi

Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi

Yüz PRP

Yüz PRP

Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı

Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı

Kıl Kökü İltihabı

Kıl Kökü İltihabı

Cüzzam Hastalığı

Cüzzam Hastalığı

Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi

Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir? Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir? Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?

Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?

Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?

Pişiğe Ne İyi Gelir? Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Önlenir?

Pişiğe Ne İyi Gelir? Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Önlenir?

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?

Nioli Yağı Nedir? Nioli Yağının Faydaları Nedir?

Nioli Yağı Nedir? Nioli Yağının Faydaları Nedir?

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?

Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?

PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?

PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?

Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bit En Hızlı Nasıl Geçer?

Bit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bit En Hızlı Nasıl Geçer?

Tümünü göster