Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?

Egzama cilt yüzeyinde ortaya çıkan kuru ve kaşıntılı lezyonlara neden olan yaygın bir cilt hastalığıdır. Genetik ve çevresel birçok faktör egzamaya neden olabilir. Bu hastalık bulaşıcı değildir, ancak herhangi bir alerjen veya tahriş edici bir madde ile temas halinde egzama belirtileri artış gösterir. Bu belirtiler şiddetli kuruluk ve kaşıntı, deri döküntüleri, ödem ve şişlik, kalın kırmızı lezyonlar şeklinde sıralanabilir. Belirtiler kimi zaman aşırı şiddetlidir, kişinin yaşam kalitesini ve gündelik işlerini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle semptomları yönetme amacıyla bazı tedavi yöntemleri uygulanır.

Egzama Nedir?

Egzama, diğer bir deyişle atopik dermatit, son yıllarda oldukça artış göstermiş bir hastalıktır. Sıklıkla çocukluk çağında gözlense de her yaş grubundan bireyleri etkileyebilir. İleri yaşlarda gelişen egzamaya astım ve alerjik rinit gibi diğer alerjik hastalıklar da eşlik edebilir. Ayrıca egzama bu hastalıkların habercisi olarak da ortaya çıkabilir. Kronik bir hastalıktır, alevlenme ve düzelme dönemleri ile seyreden inflamatuvar bir cilt problemi olarak kabul edilir.  

Epidermis cildin en dış katmanıdır, vücudun çevre ile ilk temas ettiği bölgedir. Epidermis bariyerinin işlevinde ortaya çıkan bozukluklar ve immün sistem disfonksiyonuna neden olan genetik, immünolojik ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile bu hastalık ortaya çıkabilir. Egzamanın pek çok türü vardır. Her egzama türünün cilt bariyerinin fonksiyonunu etkileyebilecek tetikleyicileri vardır. Egzama türleri atopik, kontakt, dishidrotik, nörodermatit, stasis, nümerik ve seboreik dermatit şeklinde sıralanabilir. Aynı anda birden fazla egzama çeşidinin görülmesi de mümkündür.  

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama belirtileri vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ancak eller, boyun, yüz, yanaklar, dudaklar, dirsekler, ayak bilekleri, dizler, ayaklar, kulak içi ve çevresinde sıklıkla gelişebilir. Daha az yaygın olarak meme uçları, göğüsler, vajina yakınındaki deri kıvrımları ve penis çevresinde ortaya çıkabilir. Egzama belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ancak çoğunlukla gözlenen belirtiler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Kuru ve çatlamış bir cilt, 
  • Kaşıntılı lezyonlar, 
  • Cilt rengine bağlı olarak rengi değişen cilt döküntüleri, 
  • Ciltte ödem ve şişlik, 
  • Sızıntı ve kabuklanma, 
  • Kalınlaşmış cilt, 
  • Göz çevresindeki cildin koyulaşması, 
  • Deride enfeksiyonlara yatkınlık, 
  • Tekrarlayan göz kızarıklığı ve yaşarması (konjonktivit), 
  • Kanda artmış IgE, 
  • Uyku bozuklukları, 
  • Depresyon ve anksiyete, 
  • Terleyince artan kaşıntı, 
  • İltihaplı ve rengi solmuş cilt. 

Egzama Neden Olur?

Egzamanın ortaya çıkmasında ana bir neden yoktur. Her bir egzama türünü tetikleyen bir veya birden fazla neden vardır. Ancak nedenlerin arasında en yaygın rastlanan ailede bulunan egzama öyküsü, stres ve belirli çevresel tetikleyicilere maruziyet şeklindedir. Egzama her yaşta görülebilen bir sağlık problemidir. Alerjisi, saman nezlesi ve astımı bulunan bireylerin egzamaya yakalanma riski daha yüksektir. Egzama nedenleri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Aşırı aktif bağışıklık sistemi, cilt bariyerinin aşırı kurumasına ve kaşınmasına, dolayısıyla egzamanın gelişmesine neden olabilir. 
  • Cildin nemini korumasını sağlayan filaggrin adı verilen protein üzerinde ortaya çıkan genetik değişiklik kuru ve kaşıntılı bir cilde neden olabilir. Ailesinde egzama öyküsü bulunan kişiler yüksek risk altındadır. 
  • Kuru hava, aşırı sıcak veya soğuğa uzun süre maruz kalmak egzamanın tetikleyicileri arasında bulunur. 
  • Bazı sabun türleri, vücut ve yüz yıkama ürünleri, kimyasal katkılı çamaşır deterjanları ve yumuşatıcılar, yüzey temizleyici ve dezenfektan ürünler egzamaya neden olabilir. 
  • Giysi ve çarşaflarda yün veya polyester gibi kumaşların kullanılması kaşıntıya ve egzamaya yol açabilir. 
  • Gıda alerjileri özellikle küçük çocuklarda şiddetli egzamanın gelişmesinde rol oynayabilir. 
  • Toz akarları ve diğer alerjenlere maruziyet ciltte reaksiyonlar oluşturabilir. 
  • Duygusal stres egzamanın alevlenmesini tetikleyebilir. 

Egzama Nasıl Teşhis Edilir?

Uzman hekimler ile sağlanan görüşme sırasında fiziksel muayene ile birlikte egzama teşhis edilebilir. Egzama tanısı yaygın olarak küçük yaşlarda konulur. Bu hastalığın semptomları başka cilt rahatsızlıklarıyla benzerlik gösterebilir. Dolayısıyla hekimler diğer rahatsızlıkları elemek ve doğru tanıyı koyabilmek için bazı testler talep edebilir. Bu testler alerji testleri, kan tahlilleri ve cilt biyopsisi olabilir. Doktorunuz egzamaya neden olan alerji etkeninin belirlemek için yama testlerini önerebilir. Yama testlerinde cilde potansiyel alerjenler az miktarda uygulanır ve cildin reaksiyon gösterip göstermediği analiz edilir. Teşhis için cilt ile ilgili konularda uzmanlaşmış dermatologlarla görüşme sağlanabilir. 

Egzamaya Ne İyi Gelir?

Egzamaya sahip bireyler oldukça hassas cilde sahiplerdir. Bu nedenle hassas cilt bakımları egzamanın neden olabileceği alevlenmenin kontrol edilmesini sağlayabilir. Kaşıntıyı azaltma ve iltihaplı cildi yatıştırma amacıyla uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Bir dermatolog ve eczacı tavsiyesi doğrultusunda kişiye uygun bir nemlendirici ile cildin düzenli aralıklarla nemlendirilmesi tavsiye edilir. Nemlendirme amacıyla banyo yağları, kremler, losyonlar, merhemler ve spreyler kullanılabilir. Cildi tahriş edebilecek boya, koku, parfüm ve kimyasal içermeyen ürünlerin tercih edilmesi önerilir. Ayrıca giyinmeden önce nemlendiricinin cilde nüfuz etmesi için bir süre beklenmesi gereklidir. 
  • Kaşınma egzamanın en önemli belirtisidir, ayrıca hastalığın kötüleşmesine neden olan bir etkendir. Cilt kaşındığında, bölgeyi kaşıyarak tahriş etmek yerine cilde bastırarak veya hafifçe vurularak kaşıma hissi geçirilmeye çalışılmalıdır. Kaşınma içgüdüsü önlenemiyorsa bölge örtülü tutulmalıdır. Cildin tahrişini önleme amacıyla tırnakların kesilmiş olması tavsiye edilir. Çocuklar için geceleri çorap ve eldiven giydirilmesi tavsiye edilir. 
  • Duşlar sıcak su yerine ılık su ile alınmalıdır. Duşun ardından cilt henüz nemliyken krem veya losyon uygulanması daha etkili bir nemlendirme sağlar. 
  • Boyasız ve parfümsüz nazik, sabunsuz bir cilt temizleyici tercih edilmelidir. Aşırı sert sabunlar cildin doğal yağ dengesini bozabilir. Ayrıca temizleyicinin ciltten tamamen arındırılması gereklidir. 
  • Serin, bol ve pürüzsüz dokulu giysiler tercih edilmelidir. Sert, sıkı ve pürüzlü kıyafetler ciltte kaşıntıya neden olabilir. Ayrıca sıcak havalarda veya egzersiz sırasında hafif giysiler giyilmelidir. Bu giysilerin yıkanması sırasında sert deterjan ve yumuşatıcılardan kaçınılmalıdır. 
  • Stres ve kaygı yönetiminin öğrenilmesi için destek alınabilir. Çünkü stres ve diğer duygusal bozukluklar egzamanın alevlenmesine neden olabilir. Stres ve kaygının farkında olmak, duygusal sağlığı iyileştirmek için adımlar atmak cilt sağlığını düzeltme konusunda yardımcı olabilir. 

Egzama Nasıl Tedavi Edilir?

Egzama tedavisi düzenli nemlendirme ve kişisel bakım alışkanlıkları ile başlar. Ancak bazı durumlarda bu yöntemler yeterli gelmez, bu nedenle doktorlar kaşıntı kontrolünün sağlanması ve cilt onarımının desteklenmesi amacıyla çeşitli ilaç önerileri yapılabilirler. Bazen medikal tedaviler diğer tedaviler ile kombine halde uygulanır. Egzama tedavisinde başvurulan yöntemlerden kısaca şu şekilde bahsedilebilir: 

  • İlaçlar özellikle kaşıntıyı kontrol etme, enfeksiyon ile mücadele etme ve enflamasyonu kontrol etme amacıyla uzman hekimler tarafından reçete edilir. 
  • Diğer tedavi seçeneklerine yanıt alınamadığı durumlarda biyolojik tedavilere başvurulabilir. Biyolojik ilaç uygulamaları orta ve şiddetli egzama semptomlarını hafifletme amacıyla tercih edilebilir. 
  • Şiddetli egzama için kortikosteroid merhemlerin uygulanmasını ve ilacın üstüne kuru gazlı bir bezin üzerine ıslak gazlı bir bezin kapatılmasını kapsayan ıslak pansumanlar hastanede sağlık uzmanları denetiminde gerçekleştirilebilir. 
  • Topikal ilaç uygulamaları ile iyileşmeyen ya da nükseden egzama vakalarında fototerapi olarak bilinen ışık terapisi yöntemine başvurulabilir. Fototerapi tek başına veya ilaç tedavileri ile kombine edilmiş şekilde uygulanabilir. 

Egzama Nasıl Önlenir?

Egzama alevlenmelerinin veya egzamanın yayılış göstermesinin önlenmesi amacıyla uygulanabilecek bazı basit adımlar vardır. Bu adımlardan kısaca şu şekilde bahsedilebilir: 

  • Cildin düzenli olarak nemlendirilmesi gereklidir. 
  • Sıcak değil, ılık su ile alınan duşlar tercih edilmelidir. 
  • Günlük su tüketimine dikkat edilmeli ve susuz kalınmamalıdır. 
  • Pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir, yünlü kıyafetlerden kaçınılmalıdır.  
  • Kuru havalarda cildi nemlendirme konusunda ekstra özen gösterilmelidir. 
  • Tahriş edici madde ve alerjenlerden kaçınılmalıdır.  
  • Stresi yönetmek için danışmanlık alınabilir. 

Egzama çok yaygın ve rahatsız edici bir cilt rahatsızlığıdır. Kişinin yaşam kalitesini, eğitim ve iş hayatını son derece olumsuz etkileyebilir. Uykuya dalmayı engelleyebilir, kişinin dikkatini dağıtabilir ve toplum içerisinde huzursuz hissedilmesine neden olabilir. Bu nedenle belirtiler ortaya çıktığında uzman bir hekim veya dermatolog ile görüşme sağlamanız tavsiye edilir.  

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Deri Hastalıkları

Deri Hastalıkları

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Merve Genç

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Tülin Uygur

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Merve Genç

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Tülin Uygur

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?

Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?

Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?

Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?

Ayak Mantarı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Ayak Mantarı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Cilt Çatlağı

Cilt Çatlağı

Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?

Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?

Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?

Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?

Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Altın İğne (İğneli Radyofrekans)

Altın İğne (İğneli Radyofrekans)

Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Botoks

Botoks

Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı

Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı

Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri

Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri

Dolgu

Dolgu

DUAL (HIFU)

DUAL (HIFU)

Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer

Göz Çevresi (Light Eyes)

Göz Çevresi (Light Eyes)

Hydrafacial Cilt Bakımı

Hydrafacial Cilt Bakımı

Kalıcı Makyaj

Kalıcı Makyaj

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Lazer Liposuction

Lazer Liposuction

Leke Tedavisi

Leke Tedavisi

Mezolift

Mezolift

PRP ile Yüz Gençleştirme

PRP ile Yüz Gençleştirme

Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri

Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri

Saç Ekimi

Saç Ekimi

Somon DNA Aşısı

Somon DNA Aşısı

Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi

Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi

Yüz PRP

Yüz PRP

Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı

Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı

Kıl Kökü İltihabı

Kıl Kökü İltihabı

Cüzzam Hastalığı

Cüzzam Hastalığı

Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi

Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir? Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir? Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?

Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?

Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?

Pişiğe Ne İyi Gelir? Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Önlenir?

Pişiğe Ne İyi Gelir? Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Önlenir?

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?

Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne İşe Yarar?

Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne İşe Yarar?

Nioli Yağı Nedir? Nioli Yağının Faydaları Nedir?

Nioli Yağı Nedir? Nioli Yağının Faydaları Nedir?

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?

Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?

PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?

PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?

Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bit En Hızlı Nasıl Geçer?

Bit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bit En Hızlı Nasıl Geçer?

Tümünü göster