Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Saçın, büyüme döngüsünde günlük belli bir miktar saç dökülmesi normal kabul edilir. Çoğu kişide dökülen bu saçların yerine yeni saç telleri çıkar ve çıkan saçlar yeniden uzar. Saç dökülmesi ve kellik görülen kişilerde saç dökülme miktarı normalden fazla olur ve dökülen saçlar yeniden çıkmaz. Hormonal değişiklikler, stres, yaşlanma, genetik veya bazı kronik rahatsızlıklar saç dökülmesinin başlıca sebepleri arasında yer alır. Fazla miktarda saç dökülmesi sonrası saç derisinin korunması gerekir. Güneşteyken şapka, başörtüsü, atkı ve güneş koruyucu ürünlerin kullanımı saç derisinin güneş ışınlarından korunmasına yardımcı olur. Bu sayede cilt kanseri riski azalır.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Sağlıklı bireyler günlük 100 tel kadar saç kaybı yaşar. Bu saçın büyüme döngüsü için normal kabul edilir. Dökülen bu saçların yerini zamanla yeni saçlar alır. Bu sayede saç miktarında azalma meydana gelmez. Dökülmesi gereken miktardan fazla saç dökülüp, yerine yeni saçlar çıkmaması olayına ise saç dökülmesi denir. Saç dökülmesinin nedenleri şu şekilde sıralanır:

  • Genetik yatkınlık
  • Kafa derisinde oluşan mantar enfeksiyonu
  • Örgü, at kuyruğu gibi sıkı toplanan saç modellerini kullanmak
  • Saçı, zarar verecek kimyasallara maruz bırakma (perma, çamaşır suyu)
  • Hamilelik, doğum ve menopoz gibi hormonal değişikiklikler
  • Kemoterapi ve saç dökülmesine sebep olacak ilaç kullanımı gibi tıbbi tedaviler
  • Demir ve proteinden yetersiz beslenme
  • Stres
  • Tiroid hastalığı etmenler saç dökülmesine neden olur.

Saç Dökülmesi Çeşitleri Nelerdir?

Saç dökülmesi bir hastalığa bağlı olabileceği gibi mevsimsel veya stres gibi nedenlerden dolayı da görülebilir. Saç dökülmesinin birçok çeşidi bulunur. Kalıcı veya geçici saç dökülmeleri görülebilir. En yaygın saç dökülme çeşitleri şu şekildedir:

  • Androjenik Alopesi: Androjenik alopesi, genetik yatkınlığa bağlı saç dökülmeleridir. Erkek tipi olarak adlandırlan ve kadınlarda da görülen bazı saç dökülmeleri buna örnektir.
  • Alopesi Areata: Alopesi areata bir bağışıklık sistemi (otoimmün) hastalıktır. Saç ve vücut kıllarının dökülmesi ile seyreder.
  • Telogen Effluvium: Telogen effluvium tipi saç dökülmelerinde saç hızlı bir şekilde aniden dökülür. Bu durum genellikle stresli bir dönem geçirdikten yaklaşık 1-2 ay sonra görülür. Ani hormon değişikliklerine bağlı olarak geliştiği söylenebilir.
  • Anagen Effluvium: Anagen effluvium, genellikle kemoterapi gibi tıbbi müdahaleler sonucu ortaya çıkar. Bu tip saç dökülmesi de yine ani ve kısa süreli gerçekleşir.

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Saç dökülmesi tiroid hastalığı, ilaç tedavisi, hormonal değişiklikler, diyet, anksiyete gibi sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Saç dökülmesine iyi gelen şeyler kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Saç dökülmesini azaltan veya durduran yöntemleri uygulamak için öncelikle dökülmeye sebep olan sorunun saptanması gerekir. Saç dökülmesine iyi gelen tedavi ve yöntemler şu şekilde sıralanır:

  • İlaçlar: Saç dökülmesine reçete ile satılmayan minoksidil etken maddesi içeren ilaçlar dökülmeyi azaltmayı ve durdurmayı hedefler. Hekimin reçete ettiği ve ağızdan alınan finasterid etken maddesine sahip ilaçlar önerilir.
  • Plateled Açısından Zengin Plazma (PRP): Kişinin kendi kanı alındıktan sonra sağlık çalışanları tarafından kanın plazması ayrılır. Daha sonra trombosit açısından zengin plazma sağlık çalışanları tarafından kafa derisine enjekte edilir. Bu sayede saç dökülmesi yavaşlar veya tamamen durur. PRP tedavisi, dökülen saçların yeniden çıkmasını da hedefler.
  • Saç Derisi Masajı: Düzenli olarak yapılan saç derisi masajı, kafa derisinde kan dolaşımını hızlandırarak saç dökülmesini azaltabilir.

Kadınlarda Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Kadınlarda görülen saç dökülmesinin en yaygın tedavisi ‘’minoksidil’’ etken maddesine bağlı ilaçlardır. Dökülme oranına göre %2 ve %5 minoksidil içeren ilaç kullanımı önerilir. Minoksidilin yanı sıra PRP tedavisi de saç dökülmesini yavaşlatıp yeni saçların çıkmasını destekleyebilir. Kadınlarda saç dökülmesine iyi gelen diğer takviyeler şu şekildedir:

  • Demir Takviyeleri: Yaygın saç dökülmesi yaşayan kadınların %10’unda demir eksikliği saptanmıştır. Demir eksikliği kadınlarda ciddi saç dökülmesine sebep olan unsurlar arasında yer alır. Özellikle vejeteryan beslenen, fazla adet kanamasına sahip olan ve geçmişte anemi öyküsü bulunan kadınlarda demir eksikliği olma ihtimali yüksektir. Bu durumda demir ilacı takviyesi almak saç dökülmesini durdurabilir. Demir seviyesi normal seyrediyorsa vücuda alınan fazla demir ilacı kabızlık, mide hastalıkları gibi rahatsızlıklara yol açabilir.
  • D Vitamini: Saç dökülmesi yaşayan kadınların yaklaşık %30’unda D vitamini eksikliği saptanmıştır. Saç dökülmesinin azalması veya durdurulması için vücudun ihtiyacı kadar D vitamini takviyesi alınması önerilir.

Erkeklerde Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Erkeklerde genetik veya strese bağlı olarak saç dökülmesi görülebilir. Bu saç dökülmelerini durdurmak veya azaltmak için kullanılabilecek çeşitli ilaçlı tedaviler mevcuttur. Bunların en başında reçetesiz satılann ‘’minoksidil’’ ve hekim tarafından reçete edilen ‘’finasterid’’ etken maddeli ilaçlar yer alır. Bunun dışında yine ‘’plazma açısından zengin plazma (PRP)’’ tedavisi de saç dökülmesini azaltmayı ve durdurmayı hedefler.

Ciddi saç dökülmesi yaşayan erkek hastalara hekim tarafından kalıcı çözüm önerisi olan ‘’saç ekimi’’ işlemi de önerilen tedavi yöntemleri arasındadır. Günümüzde çok yaygın olarak kullanılan saç ekimi işlemi belli saç bölgesinden saçların alınarak dökülen bölgeye nakledilmesi ile gerçekleşir.

Günümüzde saç dökülmesine iyi gelebilecek lazer cihazları da mevcuttur. FDA onaylı lazer cihazları saç dökülmesinde etkilidir. Uygulanacak lazerin FDA onaylı olması en önemli unsurdur.

Çocuklarda Saç Dökülmesine ne İyi Gelir?

Çocuklarda genellikle saç dökülmesi ‘’alopesi areata’’ hastalığı sonucu görülür. Alopesi areata hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Hekimin önerdiği ve uyguladığı bir tedavi olan steroid tedavileri dökülen saçların yeniden çıkmasına yardımcı olur. Ancak bu kesin bir çözüm değildir. Yeniden saç dökülmesi görülebilir.

Alopesi areatanın yanı sıra telogen effluvium (stresten dolayı saç dökülme türü), tinea kapitis (saç mantarı), bakteriyel enfeksiyonlar, trikotillomani (saç koparma hastalığı), demir, çinko, D vitamini eksikliği sebepleri de görülebilir.

Çocuklarda saç dökülmesine iyi gelecek şeylerin başında dökülmeye sebep olan rahatsızlığın saptanıp, rahatsızlığı ortadan kaldırmak için uygun tedavi planı oluşturmaktır. Düzenli ve dengeli beslenme de çocuklarda saç dökülmesini azaltacak unsurlar arasında yer alır.

Saç Dökülmesine İyi Gelecek Doğal Yöntemler Nelerdir?

Saç dökülmesi kişinin fiziksel görünümünü etkilediği kadar ruhsal sağlığını da etkiler. Bu yüzden saç dökülmesi tedavilerinin daha etkili olabilmesi için tedaviyi doğal yöntemler ile desteklemek gerekir. Saç dökülmesine iyi gelen doğal yöntemler şu şekilde sıralanır:

  • Saç tipine uygun şampuan kullanmak
  • Demir ve çinkodan zengin besleyici gıdalar tüketmek
  • Kırılan saç uçlarını düzenli olarak temizlemek
  • Saça zarar veren ve saçı ağırlaştıran kimyasallardan uzak durmak
  • Yüksek ayarda saç kurutma makinesi, düzleştirici ve maşadan uzak durmak
  • Saç dökülmesine sebep olan stresten uzaklaşmak
  • Jojoba yağı, hindistan cevizi yağı, argan yağı, badem yağı, zeytinyağı, hint yağı, avokado yağı, soya yağı gibi bitkisel yağlar saç dökülmesine iyi gelir.

Saç Dökülmesine İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Saç dökülmesini azaltmak veya durdurmak için beslenme çok önemlidir. Sağlıklı ve düzenli beslenmenin yanı sıra saç dökülmesine iyi gelecek besinleri de tüketmek dökülmeyi durdurabilir. Saç dökülmesine iyi gelen besinler şu şekilde sıralanır:

  • Isırgan otu
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Yeşilçay
  • Kına
  • Bektaşi üzümü
  • Biberiye
  • Adaçayı

Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Saç dökülmesinin en kesin tedavi yöntemi saç ekimidir. Saç ekimi dışında saç dökülmesini azaltmayı veya durdurmayı hedefleyen diğer tedavi yöntemleri ise ‘’minoksidil’’ ve ‘’finasterid’’ etken maddesine sahip ilaç kullanımıdır. İlaçların yanı sıra PRP tedavisi de saç dökülmesini azaltan veya durduran tedaviler arasındadır. Bu tedaviler kişiye göre değişiklik gösterir. Herkeste aynı etkiye sahip olmayabilir.

Eğer sizler veya yakınlarınız saç dökülmesi sorunu yaşıyor ise hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Muayene sonucu saç dökülmesine sebep olan unsurlar belirlenir. Dökülmeye sebep olan herhangi bir rahatsızlık var ise hekim tarafından kişiye uygun tedavi planı yapılır. Bu tedavi sonrası saç dökülmesi durabilir. Stres veya genetik yatkınlığı bulunan kişilere de yine hekim tarafından uygun tedavi planlanması yapılması gerekir. Bu yüzden saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerin en yakın zamanda uzman bir hekime muayene olması önerilir.

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Deri Hastalıkları

Deri Hastalıkları

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Merve Genç

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Tülin Uygur

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Eylem Emel Arıkan

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Merve Genç

Ataşehir

Deri Hastalıkları

Uzm. Dr. Tülin Uygur

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?

Ergenlikte lazer epilasyon yapılmalı mı?

Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?

Vücuttaki kahverengi lekeler nasıl geçirilir?

Ayak Mantarı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Ayak Mantarı: Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Cilt Çatlağı

Cilt Çatlağı

Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?

Egzama Nedir? Egzama Neden Olur? Egzama Nasıl Geçer?

Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Güneş Alerjisi Nedir: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Lazer Epilasyon Nedir? Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Liken Planus Nedir: Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Mantar enfeksiyonunun önüne geçme yolları

Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?

Pişik nasıl oluşur, nasıl geçer?

Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?

Gül Hastalığı (Roza Hastalığı) Nedir? Neden Olur?

Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Seboreik Dermatit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Tırnak Mantarı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Nedir?

Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Vitiligo: Türleri, Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntıya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Zona: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Akne (Sivilce) Nedir? Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Altın İğne (İğneli Radyofrekans)

Altın İğne (İğneli Radyofrekans)

Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Bölgesel İncelme ve Selülit Tedavisi

Botoks

Botoks

Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı

Cilt Bakımında Hydrafacial MD Power ve Aquapeel Cilt Bakımı

Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri

Annelik Estetiği Nedir, Türleri ve Uygulama Teknikleri

Dolgu

Dolgu

DUAL (HIFU)

DUAL (HIFU)

Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Exilis Elite Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer

Fraksiyonel Karbondioksit Lazer

Göz Çevresi (Light Eyes)

Göz Çevresi (Light Eyes)

Hydrafacial Cilt Bakımı

Hydrafacial Cilt Bakımı

Kalıcı Makyaj

Kalıcı Makyaj

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Lazer Epilasyon ve Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Lazer Liposuction

Lazer Liposuction

Leke Tedavisi

Leke Tedavisi

Mezolift

Mezolift

PRP ile Yüz Gençleştirme

PRP ile Yüz Gençleştirme

Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri

Saç Dökülmesi ve Saç Canlandırma Tedavileri

Saç Ekimi

Saç Ekimi

Somon DNA Aşısı

Somon DNA Aşısı

Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi

Yaz aylarında aşırı terleme ve tedavisi

Yüz PRP

Yüz PRP

Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Yüz ve Dudak Dolgusu Nedir? Dolgu İşlemi Nasıl Yapılır?

Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı

Ayaklarda sık görülen 4 cilt hastalığı

Kıl Kökü İltihabı

Kıl Kökü İltihabı

Cüzzam Hastalığı

Cüzzam Hastalığı

Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi

Anti-Aging | Mezolifting / Yüz Mezoterapisi

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Dereceleri Nelerdir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir? Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak Kokusuna Ne İyi Gelir? Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?

Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Dil Yarası Neden Olur?

Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?

Nasıra Ne İyi Gelir? Nasır Nasıl Geçer?

Pişiğe Ne İyi Gelir? Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Önlenir?

Pişiğe Ne İyi Gelir? Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Önlenir?

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?

Uçuğa Ne İyi Gelir? Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk Neden Olur?

Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne İşe Yarar?

Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Ne İşe Yarar?

Nioli Yağı Nedir? Nioli Yağının Faydaları Nedir?

Nioli Yağı Nedir? Nioli Yağının Faydaları Nedir?

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Behçet Hastalığı Nedir? Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?

Retinol Nedir? Retinol Ne İşe Yarar?

PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?

PRP Nedir? PRP Tedavisi Ne Amaçla Uygulanır?

Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bit En Hızlı Nasıl Geçer?

Bit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bit En Hızlı Nasıl Geçer?

Tümünü göster