19 Ağustos 2023 Cumartesi
Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?
Hipomagnezemi olarak da bilinen magnezyum eksikliği sıklıkla gözden kaçan bir sağlık sorunu olarak bilinir.
Sağlıklı beslenen çoğu insanın magnezyum eksikliği yaşadığı tahmin edilmekle birlikte, yapılan çalışmalar bireylerin %75'inin önerilen alım miktarlarını karşılayamadıklarını gösterir. Çoğu zaman magnezyum eksikliği, vücuttaki magnezyum seviyeleri oldukça düşük olana kadar kendini göstermediği için çok zor teşhis edilebilir.
Magnezyum eksikliğinin nedenleri değişebilir. Yetersiz ve dengesiz beslenmek önemli bir unsur olmakla birlikte bazı hastalıklar nedeni ile de vücuttan magnezyum atımı ve magnezyum kaybı gerçekleşebilir. Magnezyum kaybıyla ilişkili sağlık sorunları arasında diyabet, zayıf emilim, kronik ishal, çölyak hastalığı ve kemik sendromu bulunur. Alkolik olan insanlar da artmış risk altındadır.
Magnezyum eksikliğinin bazı önemli belirtileri aşağıda listelenmiştir.
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir. Bilim adamları, bu semptomların kas hücrelerine aşırı heyecan veren veya hiperstimüle eden sinir hücrelerine daha fazla kalsiyum akışından kaynaklandığını bildirmektedir.
Kullanılan magnezyum takviyeleri, yetersiz bireylerde kas seğirmelerini ve krampları hafifletebilirken, magnezyum takviyelerinin yaşlı erişkinlerde kas krampları için daha az etkili bir tedavi olabileceği bildirilmektedir.
İstemsiz kas seğirmelerinin başka birçok nedeni olabileceğini unutmayın. Örneğin, stres veya çok fazla kafein tüketmek neden olabilir. Ayrıca bazı ilaçların yan etkisi, nöromiyotoni veya motor nöron hastalığı gibi nörolojik hastalıklar belirti olarak baş gösterebilir.
Ara sıra seğirmeler normal olsa da, belirtileriniz devam ederse doktorunuza görünebilirsiniz.
Zihinsel bozukluklar magnezyum eksikliğinin bir başka olası sonucudur. Bunlar zihinsel uyuşma veya duygu eksikliği ile karakterize olan ilgisizliği de içerir. Buna ek olarak, yapılan bazı çalışmalar düşük magnezyum düzeylerinin artmış depresyon riski ile ilişkili olduğunu kanıtlamıştır.
Bilim adamları ayrıca magnezyum eksikliğinin kaygıyı artırabileceğini düşünmektedirler. Yapılan çalışmalarda, magnezyum takviyelerinin anksiyete bozuklukları olan kişilerde etkili olduğu bildirilmektedir.
Özet olarak, magnezyum eksikliğinin bazı bireylerde sinir fonksiyonlarında bozukluğa ve zihinsel sorunlara sebebiyet verebileceği düşünülmektedir.
Osteoporoz, zayıf kemikler ve artmış kemik kırığı riski ile karakterize bir hastalıktır. Osteoporoz olma riski çeşitli faktörlerden etkilenir. Bunlar yaşlılık, egzersiz eksikliği ve D ve K vitaminlerinden eksiklik olarak sıralanabilir.
Magnezyum eksikliği osteoporoz için bir risk faktörüdür. Eksiklik kemikleri doğrudan zayıflatabilir, ancak aynı zamanda kemiklerin ana yapı taşı olan kalsiyumunun da kan seviyelerini düşürür.
Sıçanlarda yapılan çalışmalar, diyetteki magnezyum eksikliğinin kemik kütlesinde azalmaya neden olduğunu doğrulamaktadır. İnsanlarda böyle bir deney yapılmamasına rağmen, çalışmalar zayıf magnezyum alımını daha düşük kemik mineral yoğunluğu ile ilişkilendirmiştir.
Fiziksel veya zihinsel yorgunluk ya da halsizlik ile karakterize edilen bir durum olan yorgunluk, magnezyum eksikliğinin bir başka belirtisidir.
Herkes zaman zaman yorulabilir. Bu tipik olarak, sadece dinlenmeniz gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, şiddetli veya kalıcı yorgunluk bir sağlık sorununun işareti olabilir.
Yorgunluk spesifik olmayan bir semptom olduğu için, başka semptomlar eşlik etmedikçe sebebini tanımlamak imkansızdır.
Magnezyum eksikliğinin başka bir önemli işareti de, miyastenia ismiyle de bilinen kas zayıflığıdır. Bilim insanları, zayıflığın, magnezyum eksikliğiyle ilişkili bir durum olan kas hücrelerindeki potasyum kaybından kaynaklandığına inanıyorlar.
Bu nedenle, magnezyum eksikliği yorgunluğun veya zayıflığın olası nedenlerinden biridir.
Yapılan çalışmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini ve kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu artırabildiğini göstermektedir. Araştırmalarda düşük magnezyum seviyelerinin veya magnezyumdan yetersiz ve dengesiz beslenmenin kan basıncını artırabileceğini düşündürmektedir.
Bazı incelemeler, magnezyum takviyelerinin, özellikle yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde kan basıncını düşürebileceği sonucuna varmıştır.
Basitçe söylemek gerekirse, magnezyum eksikliği kan basıncını artırabilir. Bu da kalp hastalığı riskini artırabilir.
Magnezyum eksikliği bazen ciddi astımı olan hastalarda görülür. Ek olarak, astımı olan bireylerde magnezyum seviyeleri sağlıklı insanlardan daha düşük olma eğilimindedir.
Bilim insanları, magnezyum eksikliği olduğu durumlarda akciğerlerin solunum yollarını kaplayan kaslarında kalsiyum birikmesine neden olabileceğini öne sürmektedirler. Bu, solunum yollarını daraltır ve nefes almayı zorlaştırır.
Hava yollarının gevşemesine ve genişlemesine yardımcı olmak için bazen şiddetli astımı olan kişilere magnezyum sülfatlı bir inhaler verilir. Hayatı tehdit eden semptomları olanlar için, enjeksiyonlar tercih edilen doğum yoludur.
Özet olarak, bilim insanları astım hastalığının bazı hastalarda magnezyum eksikliğinin bir semptomu olabileceğine inanır, ancak nasıl bir rolü olduğunu araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu bildirilmektedir.
Magnezyum eksikliğinin en ciddi belirtileri arasında kalp aritmisi veya düzensiz kalp atışı bulunur.
Aritmi semptomları çoğu durumda hafiftir. Genellikle hiçbir semptomu yoktur. Bununla birlikte, bazı insanlarda, kalp atışları arasında duraklamalar olan kalp çarpıntısına neden olabilir.
Aritminin başka olası belirtileri arasında baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı yada bayılma bulunabilir. En ciddi vakalarda, aritmi inme veya kalp yetmezliği riskini artırabilir.
Araştırmacılar, kalp kas hücrelerinin içinde ve dışında potasyum seviyeleri dengesiz olursa, bu durumun da magnezyum seviyeleri ile ilişkili olabileceğini düşünmektedirler.
Konjestif kalp yetmezliği ve aritmi olan bazı hastaların sağlıklı insanlardan daha düşük magnezyum düzeylerine sahip olduğu gösterilmiştir. Bu hastaların magnezyum enjeksiyonları ile tedavi edilmesi kalp fonksiyonlarını önemli ölçüde iyileştirebildiği gözlemlenmiştir.
Magnezyum takviyeleri bazı aritmi hastalarında semptomları azaltabilir.
Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda magnezyum açısından zengin yiyecek vardır. Bitkisel besinlerde bolca bulunabildiği gibi aynı zamanda hayvansal kaynaklı gıdalarda da yaygın olarak bulunur. En zengin kaynaklar tohumlar ve fındıklardır ancak tam tahıllar, fasulye ve yeşil yapraklı sebzeler de nispeten zengin kaynaklardır.
Aşağıda, en iyi kaynaklarından bazılarının 100 gramındaki magnezyum miktarı bulunmaktadır:
Örneğin, sadece bir avuç (28.4 gram) badem, magnezyum için günlük alım miktarının %18'ini sağlar.
Diğer büyük kaynaklar arasında keten tohumu, ayçiçeği tohumu, chia tohumu, kakao, kahve, kaju fıstığı, fındık ve yulaf bulunur. Magnezyum ayrıca birçok kahvaltılık tahıllara ve diğer işlenmiş gıdalara eklenir.
Diyabet gibi vücuttan magnezyum kaybına neden olan bir sağlık bozukluğunuz varsa, bol miktarda magnezyum bakımından zengin yiyecekler yediğinizden veya takviyeler aldığınızdan emin olmalısınız.
Magnezyum eksikliği durumunda oluşan semptomlar, eksiklik seviyeniz ciddi derecede düşük olmadıkça genellikle hafif olarak görülür. Magnezyum eksikliği, yorgunluk, kas krampları, zihinsel bazı problemler, düzensiz kalp atışı ve osteoporoza sebep olabilir.
Magnezyum eksikliğiniz olabileceğini düşünüyorsanız, şüpheleriniz basit bir kan testi ile doğrulanabilir. Diğer olası sağlık sorunlarını tespit etmek için doktorunuzla konuşmalısınız.
Sonuç ne olursa olsun düzenli olarak fındık, tohum, tahıl veya fasulye gibi bol miktarda magnezyum açısından zengin bütün yiyecekler yemeye çalışın.
Bu gıdalar diğer sağlıklı besin maddelerinden de yüksektir. Bu besinleri diyetinize eklemek yalnızca magnezyum eksikliği riskinizi azaltmakla kalmaz, öte yandan genel sağlığınızı da artırabilir.
Eğer sizde de yukarıdaki bahsedilen şikayetlerden bir veya birkaçı varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak sağlık kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.
Son güncellenme tarihi: 21 Eylül 2020
Yayınlanma tarihi: 21 Eylül 2020
6 dk
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Bölüm Doktorları
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Önerilen Sağlık Yazıları
19 Ağustos 2023 Cumartesi
Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Aft: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Akdeniz Ateşi (FMF) Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Alerji testi nasıl yapılır
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Balgam: Nedir, Teşhis ve Tedavisi
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Çölyak Hastalığı Nedir? Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
D Vitamini: Nedir, Eksikliği, Eksikliği Belirtileri ve Eksikliği Tedavisi Nedir?
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Dehidrasyon nedir, önüne nasıl geçilebilir?
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Fibroscan Nedir?
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir? Belirtileri ve Tedavisi
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Glutatyon Nedir, Faydaları ve Tedavisi Nelerdir?
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Gut Hastalığı Nedir? Gut Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Hepatit C Aşısı
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Hıçkırık Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?
500 kez okundu
28 Ağustos 2023 Pazartesi
Kalsiyum: Nedir, Eksikliği ve Belirtileri, Eksikliği Tedavisi
500 kez okundu
29 Ağustos 2023 Salı
Kortizon: Nedir, Tedavi Yöntemleri ve Yan Etkileri
500 kez okundu
29 Ağustos 2023 Salı
Kreatinin Nedir? Kreatinin Düşüklüğü ve Yüksekliği
500 kez okundu
29 Ağustos 2023 Salı
Mide Ağrısı: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?
500 kez okundu
29 Ağustos 2023 Salı
Norovirüs: Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi
500 kez okundu
29 Ağustos 2023 Salı
Safra Kesesi Hastalıkları: Belirtileri, Tanısı ve Tedavi Yöntemleri
500 kez okundu
29 Ağustos 2023 Salı
Sivrisinek Isırığı (Kaşıntısı): Neden Olur, Ne İyi Gelir, Korunma Yolları
500 kez okundu
29 Ağustos 2023 Salı
Yaşlılıkta kas erimesinin nedenleri ve tedavisi
500 kez okundu
29 Ağustos 2023 Salı
Endoskopi: Nedir, Kimlere Uygulanır, Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer, Nelere Dikkat Edilmeli?
500 kez okundu
29 Ağustos 2023 Salı
Kolesterolü ne düşürür
500 kez okundu
29 Ağustos 2023 Salı
Mide bulantısı hastalık habercisi
500 kez okundu
29 Ağustos 2023 Salı
Ödeme karşı 6 öneri
500 kez okundu
20 Eylül 2023 Çarşamba
Dalak Büyümesi
20 Eylül 2023 Çarşamba
Gece Terlemesi
11 Ekim 2023 Çarşamba
Kedi Alerjisi Nedir?, Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi
9 Kasım 2023 Perşembe
Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz?
12 Aralık 2023 Salı
Raynaud Sendromu Nedir?
17 Ocak 2024 Çarşamba
Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Belirtileri
17 Ocak 2024 Çarşamba
Yüksek Tansiyona Ne İyi Gelir? Yüksek Tansiyon Belirtileri
17 Ocak 2024 Çarşamba
Karın Ağrısına Ne İyi Gelir? Karın Ağrısı Nasıl Geçer?
9 Şubat 2024 Cuma
Halsizliğe Ne İyi Gelir? Halsizlik Nasıl Geçer?
17 Nisan 2024 Çarşamba
Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Kansızlığa Ne İyi Gelir?
17 Nisan 2024 Çarşamba
Kusma Neden Olur? Kusmaya Ne İyi Gelir?
23 Mayıs 2024 Perşembe
Fil Hastalığı ( Lenfödem) Nedir? Fil Hastalığı Neden Olur?
27 Mayıs 2024 Pazartesi
Eritrosit (RBC) Nedir? Eritrosit Yüksekliği ve Düşüklüğü
17 Temmuz 2024 Çarşamba
Lökosit (WBC) Nedir? Lökosit (WBC) Yüksekliği Nedir?
25 Temmuz 2024 Perşembe
D Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
20 Ağustos 2024 Salı
EGFR Testi Nedir? EGFR Düşüklüğü ve Yüksekliği Nedir?
20 Ağustos 2024 Salı
LDH (Laktat Dehidrogenaz) Nedir? LDH Yüksekliği ve Düşüklüğü
20 Ağustos 2024 Salı
Apandisit Belirtileri Nelerdir?
23 Ağustos 2024 Cuma
Dahiliye (İç Hastalıkları) Nedir? Hangi Hastalıkları Kapsar?
26 Ağustos 2024 Pazartesi
Trombosit Nedir? PLT Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?
26 Ağustos 2024 Pazartesi
Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?
11 Kasım 2024 Pazartesi
C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? C Vitamini Faydaları
12 Kasım 2024 Salı
Kolesterol Nedir? Kolesterol Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
12 Kasım 2024 Salı
Kolajen Nedir? Kolajen Faydaları Nelerdir?
12 Kasım 2024 Salı
Antibiyotik Nedir? Ne İşe Yarar, Yan Etkileri Nelerdir?
12 Kasım 2024 Salı
HDL Kolesterol Nedir? HDL Kolesterol Düşüklüğü ve Yüksekliği
12 Kasım 2024 Salı
Potasyum Nedir? Potasyum Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Öne Çıkan Kanser Yazıları