Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia tohumları lif, protein, omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlarla yüklü, besin açısından yoğun, küçük tohumlardır. Etkileyici beslenme profilleri, çeşitli sağlık yararlarıyla birlikte gelir ve bu da onları dengeli bir diyete mükemmel bir katkı haline getirir. Günümüzde chia, Meksika, Guatemala, Peru, Arjantin, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere birçok ülkede ticari olarak yetiştirilmektedir.

Chia Tohumu Nedir?

“Chia tohumu nedir?” sorusuna “Orta Amerika'ya özgü nane familyasının bir üyesi olan Salvia hispanica bitkisinden elde edilen minik siyah veya beyaz tohumlardır” şeklinde cevap verilebilir. Bu küçük tohumlar 5000 yılı aşkın bir süredir insan beslenmesinin bir parçası olmuştur.

Bir bileşen olarak chia tohumları, çok yönlüdür. Sıvıyı absorbe etme ve jel oluşturma yetenekleri özellikle dikkat çekicidir; bu, sosları koyulaştırmak, yumurta yerine geçmek ve şekersiz reçel yapmak için kullanılabileceği anlamına gelir.

Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia tohumlarındaki besin zenginliği, sağlık açısından birçok faydayı beraberinde getirir. Chia tohumlarının sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmalar henüz başlangıç aşamasındadır ancak şu ana kadar elde edilen sonuçlar olumludur. Chia tohumu faydaları şu şekilde aktarılabilir;

  • Serbest radikallerle savaşabilir: Chia tohumlarında bulunan antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir. Serbest radikaller oksidatif strese ve hücre hasarına neden olur. Antioksidanlar açısından zengin gıdalar yemek, kalp hastalığı, zihinsel becerilerde azalma ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere serbest radikallerle bağlantılı birçok sağlık sorununa yakalanma riskinin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Kalp sağlığını destekleyebilir: Chia tohumları, kalp hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilen bir antioksidan içerir. Tohumlar ayrıca yüksek tansiyonu düşürmeye ve dolayısıyla kalp hastalığına yakalanma olasılığını azaltmaya yardımcı olabilecek lif açısından da zengindir.
  • Kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olur: Chia tohumları lif bakımından yüksektir. Çalışmalar, lifin insülin direncini azaltmaya ve kan şekeri düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini, böylece metabolik sendrom ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini göstermiştir.
  • İnflamasyonu azaltır: Kronik inflamasyon, kalp hastalığı ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Chia tohumlarında bulunan bir antioksidan olan kafeik asit, vücuttaki iltihaplarla savaşmaya yardımcı olabilir. Chia tohumlarını düzenli olarak yemek, sıklıkla iltihaplı bir hastalığın mevcut olduğunu gösteren iltihap belirteçlerinin azaltılmasına da yardımcı olabilir.
  • Kilo vermeye yardımcı olabilir: 1 onsluk chia tohumu porsiyonu, önerilen günlük lif miktarının %35'ini içerir. Tohumlardaki çözünebilir lif suyu emerek mide genişlemesine ve bu sayede tokluk hissinin artmasına neden olur. Chia tohumları daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir.
  • Daha iyi kemik sağlığı: Chia tohumları, magnezyum ve fosfor da dahil olmak üzere kemik sağlığı için hayati önem taşıyan çeşitli besin maddelerine sahiptir. Tek bir onsluk chia tohumu, sağlıklı kemik, kas ve sinir fonksiyonu için hayati önem taşıyan günlük önerilen kalsiyum miktarının %14'ünü içerir. Gram gram karşılaştırıldığında chia tohumları süt ürünlerinden daha fazla kalsiyum içerir.
  • Bitkisel Proteinin Kaynağı: Küçük boyutlarına rağmen chia tohumları mükemmel bir bitki bazlı protein kaynağıdır ve 2 yemek kaşığı porsiyon başına neredeyse 5 gram içerir. Protein, yara iyileşmesi, kas sağlığı ve bağışıklık da dahil olmak üzere bedensel süreçlerin bir listesi için gerekli olan temel bir makro besindir. Bu sebeple chia tohumu vücudun ihtiyaç duyduğu proteini karşılayabilir.,
  • Enerjiyi ve Egzersiz Performansını Artırma: Chia genellikle sporcular tarafından karbonhidrat yüklemesi için kullanılır; bu strateji, dayanıklılığı optimize etmek ve egzersiz performansını artırmak için kaslarda ve karaciğerde glikojenin depolanmasını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olan bir stratejidir.
  • Kanser Büyümesiyle Mücadele Etme: Chia, ona kanserle savaşan bir gıda olarak hareket etme potansiyeli veren bir tür omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) açısından zengindir.

Chia Tohumu Besin Değeri

Chia tohumları küçük olmasına rağmen şaşırtıcı miktarda besin içerir. 28 gramlık (1 ons) chia tohumu besin değeri şu şekildedir;

  • Kalori: 138
  • Protein : 4.86 gr veya günlük değerin %9’u
  • Yağ: 8,7 gr
  • Karbonhidratlar: 11,9 gr
  • Lif: 9,75 gr - günlük değerin %35’i
  • Kalsiyum: 179 miligram (mg) - günlük Değerin %14'ü
  • Demir: 2,19 mg - günlük değerin %12'si
  • Magnezyum: 95 mg- günlük değerin %23'ü
  • Manganez: 0,771 mg-günlük değerin%34'ü
  • Fosfor : 244 mg - günlük değerin %20'si
  • Selenyum: 15,6 mikrogram (mcg) -günlük değerin %28'i
  • Çinko : 1,3 mg - günlük değerin %12'si

Chia tohumları çeşitli mineraller açısından zengindir ancak özellikle magnezyum, manganez ve selenyum bakımından yüksektir.

Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?

Chia tohumları çiğ olarak yenebileceği gibi çeşitli yemeklerde de hazırlanabilir. Tahıl, pirinç, yoğurt veya sebzelerin üzerine öğütülmüş veya bütün chia tohumları serpilerek tüketilebilir. Chia tohumları çok emicidir ve suya batırıldığında jelatinimsi bir doku geliştirir, bu da onları pişmiş tahıllara veya diğer yemeklere karıştırmayı kolaylaştırır. Chia bitkisinin tek önemli kısmı tohumlar değildir; filizler de yenilebilir. Bunları salatalara, sandviçlere ve diğer yemeklere eklemeyi deneyebilirsiniz.

Chia tohumları serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Tohumları öğütürseniz hava geçirmez bir torbaya veya saklama kabına koyabilir, kiler veya buzdolabında saklayabilirsiniz.

Chia tohumlarını yemenin birçok yolu vardır. Bunları hazırlamanın bazı yolları şunlardır:

  • Üzerine kakao parçacıkları veya taze meyve ekleyebileceğiniz bir chia pudingi yapmak için bunları süt veya meyve suyuyla karıştırmak
  • Kek veya ekmek gibi unlu mamullerde kullanmak
  • Çorba, güveç ve soslarda koyulaştırıcı madde olarak yumurta yerine chia tohumlarını kullanmak
  • Yulaf ezmesi veya salata üzerine çiğ tohum serpmek
  • Chia filizi yapmak için tohumları ıslatmak
  • Ev yapımı enerji barlarına eklemek

Chia tohumlarının dış tabakası çok ince olduğundan çiğnendiğinde kolaylıkla parçalanır. Ancak bunları bir tabağın üzerine kuru olarak serpiyorsanız, besinleri öğütülmüş tohumlardan daha kolay emebilirsiniz. Bunları nazikçe öğütebilir veya önceden öğütülmüş tohumları satın alabilirsiniz.

Chia Tohumu Zararları

Chia tohumlarının çeşitli sağlık yararları olmasına rağmen, çok fazla tüketilmesi komplikasyonlara yol açabilir. Chia tohumu zararları şu şekilde aktarılabilir;

  • Sindirim sorunları: Yüksek lif içeriği nedeniyle çok fazla chia tohumu yemek kabızlığa, ishale, şişkinliğe ve gaza neden olabilir. Chia tohumları ayrıca Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak rahatsızlıklarında şiddetlenmeye neden olabilir.
  • Boğulma tehlikesi: Kuru chia tohumları suyu emer, bu da şişmelerine ve yapışkan hale gelmelerine neden olur. Kuru chia tohumları boğaza takılabilir ve bu da boğulma tehlikesi oluşturur. Bu riski önlemek için tohumları kullanmadan önce 5 ila 10 dakika suda bekletmek gerekir.
  • İlaçlarla etkileşimler: Chia tohumları kan şekerini ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Diyabet veya hipertansiyon için ilaç kullanıyorsanız, çok fazla chia tohumu yemek kan şekeri seviyelerinde ve kan basıncında ciddi düşüşlere neden olabilir ve bu da diğer sağlık komplikasyonlarına yol açabilir.
  • Alerjiler: Nadir de olsa bazı kişilerde chia tohumu alerjisi de görülebilir. Dikkat edilmesi gereken belirtiler arasında kusma, ishal ve dil veya dudakların kaşınması yer alır. Şiddetli alerjiler anafilaksiye (hemen tedavi edilmezse ölüme yol açabilecek ciddi bir alerjik reaksiyon) yol açabilir.
Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Beslenme ve Diyet

Beslenme ve Diyet

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ayva'nın Faydaları

Ayva'nın Faydaları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Kanser ve Beslenme

Kanser ve Beslenme

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Kişiye Özel Beslenme Programları

Kişiye Özel Beslenme Programları

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Anoreksiya

Anoreksiya

Ginseng Nedir?

Ginseng Nedir?

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Detoks Nedir?

Detoks Nedir?

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar?

Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar?

Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin Neye İyi Gelir?

Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin Neye İyi Gelir?

Probiyotik Nedir? Probiyotik Ne İşe Yarar?

Probiyotik Nedir? Probiyotik Ne İşe Yarar?

Ananas Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir?

Ananas Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir?

Sodyum Nedir Sodyum Hangi Gıdalarda Bulunur

Sodyum Nedir Sodyum Hangi Gıdalarda Bulunur

Tümünü göster