Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Sarımsak yüzyıllardır mutfakların bir parçasıdır. Bu bitki antibakteriyel ve antiseptik yapısı nedeniyle iyileştirici ve tıbbi özelliklere sahiptir. Sarımsağın faydalı özellikleri bir bileşik olan allisinden kaynaklanır. Allisin ayrıca sarımsağın kokmasını sağlar. Sarımsak bitkisinin en çok kullanılan kısmı soğanıdır ve genellikle beyaz, parşömen benzeri bir kabukla çevrelenmiş sekiz ila 20 damla şeklindeki dişten oluşur. Fosfor, çinko, potasyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir. C, K, Folat, niasin ve tiamin vitaminleri de sarımsakta bol miktarda bulunur. Sarımsak birçok diyetin temel maddesidir. Taze sarımsak ve sarımsak tozu, makarna ve et yemekleri gibi tarifleri baharatlamak için yaygın olarak kullanılır ve sarımsak ayrıca bağışıklık sistemi ve kalp sağlığını desteklemek için tıbbi olarak da kullanılır.

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Sarımsak, içeriğinde bulunan zengin besin değerleri ile insan sağlığı için oldukça önemlidir. Sarımsağın faydaları şu şekildedir;

  • Öksürük ve Soğuk Algınlığını Uzaklaşmasına Destek Verir: Çiğ sarımsak, öksürük ve soğuk algınlığı enfeksiyonlarını önleme potansiyeline sahiptir. Aç karnına iki ezilmiş sarımsak dişi yemek, maksimum faydayı sağlar. Çocuklar ve bebekler için, boyunlarına bir ipte sarımsak dişleri asmanın tıkanıklık semptomlarını hafiflettiği varsayılır.
  • Kalp Sağlığına İyi Gelir: Sarımsakta bulunan bir bileşik olan allisin, LDL'nin (kötü kolesterol) oksitlenmesini durdurur. Bu, kolesterol seviyelerini azalmasına ve kalp sağlığını iyileşmesine destek olur. Düzenli sarımsak tüketimi kan pıhtılaşması olasılığının azaltılmasına da katkı sağlar. Böylece tromboembolizmin önlenmesine yardımcı olur. Sarımsak ayrıca kan basıncını düşürür. Dolayısıyla hipertansiyonu olan hastalara iyi gelir.
  • Beyin Fonksiyonlarını İyileşmesine Katkı Sağlar: Sarımsak, antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri nedeniyle beyin sağlığını destekler. Alzheimer ve demans gibi nörodejeneratif hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.
  • Sindirimin İyileşmesini Destekler: Çiğ sarımsağın diyete dahil edilmesiyle sindirim sorunları iyileşme olasılığı artar. Bu besin bağırsaklara fayda sağlar ve iltihabı azalmasını destekler. Çiğ sarımsak yemek bağırsak kurtlarını temizlemeye yardımcı olur. İyi tarafı ise bağırsaktaki kötü bakterileri yok edip iyi bakterileri korumasıdır.
  • Bağışıklığı Güçlenmesine Yardımcı Olur: Sarımsak serbest radikallere karşı korur ve DNA'nın zarar görmesine karşı vücuda destek verir. Sarımsaktaki çinko bağışıklığı da destekler. C vitamini enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Antimikrobiyal özelliğe sahip olduğundan göz ve kulak enfeksiyonlarına karşı oldukça faydalıdır.
  • Kanser ve Peptik Ülserin Önlenmesine Katkıda Bulunur: Sarımsak, yüksek miktardaki antioksidanlar nedeniyle vücudu akciğer, prostat, mesane, mide, karaciğer ve kolon kanserine karşı korur. Sarımsağın antibakteriyel etkisi, bağırsaktan bulaşmayı ortadan kaldırdığı için peptik ülserleri önlenmesine katkıda bulunur.
  • Kilo Vermeye İyi Gelir: Sarımsak, yağ depolayan yağ hücrelerinin oluşumundan sorumlu genlerin ifadesini azaltır. Ayrıca vücuttaki termojenezi artırır ve daha fazla yağ yakılmasına ve LDL'nin (kötü kolesterol) düşmesine destek verir.

Sarımsağın Cilde Faydaları Nelerdir?

Sarımsak, sağlık yararları ve tıbbi özellikleri nedeniyle antik tarih boyunca kullanılmıştır. Sağlık yararları, bir sarımsak dişi doğrandığında, ezildiğinde veya çiğnendiğinde oluşan kükürt bileşiklerinin bir sonucudur. Son derece şifalı sarımsağın cilde faydaları ise şu şekildedir;

  • Sarımsağın içeriğinde bulunan kükürt, kan akışını artırarak cilde doğal bir parlaklık verir.
  • Sarımsakta bulunan güçlü antioksidanlar, ciltteki serbest radikal birikimini azaltmaya yardımcı olarak cildin sıkı ve genç kalmasını sağlar.
  • Vücudun kolajen üretmesine yardımcı olur ve kırışıklıklarla savaşır.
  • Çok sayıda cilt koruyucu polifenol içerir.

Sarımsağın Saça Faydaları Nelerdir?

Sarımsak, hayati önem taşıyan kükürt, selenyum, fosfor ve C ve B6 vitaminleri gibi temel besinler açısından zengindir.Bu nedenle sarımsak saç büyümesi için mükemmeldir. Sarımsağın saça faydaları şu şekildedir;

  • Saç Uzamasını Destekler: Sarımsak, saç derisindeki kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olan bir bileşik olan allisin içerir. Uygun kan akışı, saç köklerinin yeterli miktarda besin ve oksijen almasını sağlar ve bu da saç uzamasını desteklemek için çok önemlidir.
  • Saçları Güçlendirir: Sarımsaktaki kükürt saç tellerini güçlendirir, kırılmayı azaltır ve saç dökülmesini önler. Saçın elastikiyetini ve dayanıklılığını korumaya yardımcı olur, böylece hasara karşı daha az eğilimli hale gelir.
  • Saç Derisini Besler: Sarımsak, saç derisini ve saç köklerini besleyen C, B6 vitaminleri ve selenyum gibi mineraller gibi temel besinler açısından zengindir. Bu besinler genel saç sağlığına ve canlılığına katkıda bulunur.
  • Saçları besler: Saç için sarımsak, saçların dokusunun iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Saçlara parlaklık, yumuşaklık ve nem katarak saçların daha kolay yönetilebilir olmasını sağlar ve kabarıklığı azaltır.
  • Saç Dökülmesini Azaltır: Sarımsak, saç köklerini güçlendirerek ve kırılmayı en aza indirerek saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur. Saç köklerini besleyerek daha sağlıklı ve güçlü saç büyümesini destekler.

Sarımsak Nasıl Kullanılır? Nasıl Tüketilmelidir?

Sarımsak, dünyanın dört bir yanında yetiştirilen bir bitkidir. Sarımsak, beyaz bir soğan şeklinde bulunur (şekli bir soğana benzer). Tüm sarımsağa 'baş' veya 'topuz' denir. Bir sarımsak başının her küçük, ayrı parçası, aynı zamanda beyaz olan sarımsak dişidir. Tek bir sarımsak dişi, bir çay kaşığı kıyılmış sarımsağa veya yarım çay kaşığı kıyılmış sarımsağa eşittir.

Sarımsak, birçok yemek ve içecekte kullanılan popüler bir malzemedir.Çiğ olarak, sarımsak tozu olarak veya yemeklere sarımsak yağı formunda eklenebilir. Sarımsak genellikle pişmiş olarak tüketilir ancak çiğ olarak da yenebilir, bu daha da iyidir çünkü çiğ form tüm faydalı besinlerini korur. Yemekten sonra günde bir diş sarımsak yemek güvenlidir. Çiğ sarımsak yemekle ilişkili kötü nefes kokusunu önlemek için sarımsak küçük parçalara kesilebilir ve çiğnemek yerine yutulabilir. Yemek pişirirken çok fazla sarımsak eklemek de kötü nefes kokusuna neden olabilir.

Sarımsak tüketmek istiyorsanız, kurutulmuş sarımsak kapsüllerini yutabiilirsiniz. Sağlığınızı taze sarımsakla güçlendirmek en iyisidir. Ancak, kurutulmuş sarımsak kapsülleri kullanarak da sağlığınızı güçlendirebilirsiniz. Bunları çoğu sağlıklı gıda mağazasından ve vitamin veya sağlıklı yaşam perakendecisinden alabilirsiniz.

Bir diğer sarımsak tüketme yöntemi ise sarımsak çayı demlemek olur. Sıcak çay, soğuk algınlığını atlatmanın rahatlatıcı bir yoludur. Sarımsak çayı demlemek sizi rahatlatabilir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olabilir. Aynı zamanda sarımsağı yutarak birçok faydaya şahit olabilirsiniz.

Sarımsak Yutmanın Faydaları Nelerdir?

Sarımsak birçok farklı şekilde tüketilir. Rendelenebilir veya kesilebilir, yemeklere dahil edilebilir. Aynı zamanda direkt olarak yutulabilir. Sarımsak yutmak, çoğu kaynağa göre oldukça faydalıdır. Sarımsak yutmanın faydaları şu şekilde aktarılabilir;

  • Vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi verir.
  • Daha enerjik hissetmeyi sağlar.
  • Soğuk algınlığına hızlı etki eder.
  • Kolesterolü düşürülmesine destek verir.
  • Sindirim sisteminin doğru çalışmasına yardımcı olur.
  • Eklem sağlığını destekleyebilir.
  • Kalp krizi riskini azaltılmasına katkı sağlar.
  • Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Vücudu toksin maddelerden arındırır.
  • İltihapları yok etmeye yönelik antibiyotik özelliklerine sahiptir.

Sarımsağın Zararları Nelerdir?

Sarımsak yaygın olarak kullanılan bir gıda ve tatlandırıcıdır. Gıda ürünü olarak kullanıldığında, sarımsağın sağlık yararları veya yan etkiler üretmesi olası değildir. Tıbbi ürün olarak kullanıldığında, sarımsak vücutta hem istenen hem de istenmeyen etkiler üretebilir. Sarımsak her ne kadar sağlıklı olsa da fazla kullanımı bazı zararlara yol açabilir. Sarımsağın zararları şu şekilde atarılabilir;

  • Sarımsak, birçok besin maddesi içerdiği için mide ve sindirim sistemi için iyi olsa da, mide rahatsızlığı olan kişiler ağrıyı hafifletmek için yine de sarımsak yiyebilirler, ancak ölçülü olarak yemelidirler.
  • Sarımsak, mide ve bağırsaklar için birçok soruna neden olan bir bileşik olan fruktan içerir. Çok fazla sarımsak yemek, doğrudan sindirim sistemini uyararak mide astarına zarar verebilir. Buradan, sızlanma, mide ekşimesi, şişkinlik ve hatta peptik ülser semptomlarına neden olabilir.
  • Sarımsaktaki allisin, hemolize neden olarak kansızlığa yol açabilir. Kalp damar hastalığı, hipertansiyon veya diyabet hastası olan kişiler sarımsak kullanırken dikkatli olmalıdır.
  • Çok fazla sarımsak yemek gözlere ve karaciğere zarar verebilir.
Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Beslenme ve Diyet

Beslenme ve Diyet

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ayva'nın Faydaları

Ayva'nın Faydaları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Kanser ve Beslenme

Kanser ve Beslenme

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Kişiye Özel Beslenme Programları

Kişiye Özel Beslenme Programları

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Anoreksiya

Anoreksiya

Ginseng Nedir?

Ginseng Nedir?

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Detoks Nedir?

Detoks Nedir?

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar?

Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar?

Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin Neye İyi Gelir?

Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin Neye İyi Gelir?

Probiyotik Nedir? Probiyotik Ne İşe Yarar?

Probiyotik Nedir? Probiyotik Ne İşe Yarar?

Ananas Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir?

Ananas Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir?

Sodyum Nedir Sodyum Hangi Gıdalarda Bulunur

Sodyum Nedir Sodyum Hangi Gıdalarda Bulunur

Tümünü göster