Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu, keten bitkisinden elde edilen tohumdur.

Keten tohumu, keten bitkisinden elde edilen tohumdur. Keten bitkisi anavatanı Mısır olan bir bitkidir. Keten bitkisi ilk çağlardan bu yana farklı alanlarda kullanılmakla birlikte son dönemlerde sıklıkla keten tohumu üretimiyle ön plana çıkar. Keten tohumu, susama benzeyen tamamı kahverengi olan bir yağlı tohum olarak tanımlanabilir. Keten tohumunun protein, lif, omega 3, antioksidan, çeşitli vitamin ve minerallerden zengin içeriği sayesinde pek çok faydaları vardır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu, bağışıklığı destekleyici, yüksek kolesterol tansiyon ve kan şekerinin düşürülmesindeki etkilerinden dolayı keten tohumu beslenme uzmanları tarafından günlük beslenmede tüketilmesi önerilir.  

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu besleyici içeriği sayesinde sağlığa pek çok faydaları vardır. 

  • Keten tohumunun bitkisel protein içeriği yüksektir. Bu açıdan protein ihtiyacı olunan durumlarda keten tohumu tüketimi önerilebilir. Ayrıca genellikle hayvansal protein tüketmeyen kişiler için keten tohumu bitkisel protein olarak iyi bir tercih olabilir. Aynı zamanda keten tohumu proteinleri özel olarak antifungal etkiye sahiptir. Bu özelliği sayesinde keten tohumu diğer gıdalarla kombine edilerek küf oluşumu engelleme özelliğinden yararlanılabilir. Diğer yandan yapılan çalışmalar keten tohumunun protein içeriği sayesinde besinlerin glisemik indeksinde düşmeye sebep olduğunu göstermektedir. 

  • Keten tohumu, sağlıklı yağlardan biri olan omega 3’ten zengin bir gıdadır. Omega 3 yağ asitleri; kan basıncı, bağışıklık sistemi tepkisi ve yağların yıkılması gibi çeşitli düzenleyici işlerde görevlidir. Keten tohumu omega 3 ve lif içeriğinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Düzenli keten tohumu tüketimi ile yüksek tansiyonun düştüğüne dair araştırmalar vardır. Aynı zamanda halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterolün düşürülmesine ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL’nin (yüksek yoğunluklu lipoprotein) de yükselmesine yardımcı olabilir. Ayrıca keten tohumu omega 3 içeriği sayesinde beyin fonksiyonlarını olumlu yönde destekleyebilir. 

  • Keten tohumu, antioksidan değeri yüksek bir besindir. Antioksidanlar, oksidatif strese karşı hücre hasarını azaltabilir ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Bu açıdan cildin sıkılaşmasında, kırışıklıkların azalmasında ve cildin nemlenmesinde etkilidir. Bu açılardan keten tohumunun özellikle cilt sağlığında öne çıkan faydaları vardır. Diğer yandan keten tohumu antioksidan içeriğinden zengin içeriği sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıkların önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. 

  • Keten tohumu, çözünebilir ve çözünmez liflerden zengin içeriği sayesinde vücutta birkaç çeşit faydası vardır. Sindirim sistemi sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Çözünmez lifler sayesinde bağırsak hareketlerini destekleyerek boşaltımın kolaylaşmasında etkilidir. Bu özelliği sayesinde kabızlık yaşayan kişiler için faydalı bir içeriğe sahiptir. Aynı zamanda bağırsaklardaki yararlı bakterilerin desteklenmesinde liften zengin besinler etkilidir. Ek olarak liften zengin besinler uzun süreli tokluk sağlayabilirler. Bu sayede sağlıklı kilo kontrolünde etkilidir. Zengin lif içeriği sayesinde keten tohumu sindirim sistemi sağlığı için sıklıkla önerilen besinler arasındadır. 

  • Keten tohumu tüketiminin, kan şekerinin dengelenmesinde faydaları vardır. Yapılan araştırmalar günlük beslenmede keten tohumu tüketen kişilerin kan şekerinin dengeli olduğunu göstermektedir. Bu faydaları sayesinde keten tohumu beslenme uzmanları tarafından insülin direnci, diyabet gibi kan şekeri dengesi konusunda sıkıntısı olan hastalara önerilebilir. 

  • Keten tohumu, içerdiği lignan sayesinde kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalarda keten tohumu tüketimiyle alınan lignan ile beraber kötü huylu tümörlerin azaldığı belirtilmiştir. Bunlara ilaveten keten tohumunun içerisindeki fenolik ve fitik asitler meme ve kolon kanser riskinde de azalmaya neden olabilir. 

  • Keten tohumu, içerisindeki lignan sayesinde kadınlarda östrojen hormonuna benzer yapıya sahip olan bitkisel besinlerden biridir. Düzenli keten tohumu tüketimi meme kanserine karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Ayrıca kadınların menopoz döneminde  yaşadıkları sıkıntıların azaltılmasında da günlük keten tohumu tüketimi olumlu bir etkiye sahiptir. 

Keten Tohumu Nasıl Tüketilmeli?

Keten tohumunun faydalarından yararlanmak için taze olarak tüketilmesi önemlidir. Keten tohumu birkaç şekilde tüketilebilir.  

  1. Tohum şeklinde tüketilebilir. Keten tohumu herhangi bir işleme maruz kalmadan direk tüketilebilir. Bu haliyle salata, yoğurt gibi ürünlere katılarak çiğ olarak tercih edilebilir. Ancak tohum halinde tüketiminin sindirimi zor olabilir ve kişilerde şişkinliğe sebep olabilir. Bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.  

  1. Öğütülmüş şekilde tüketilebilir. Keten tohumu öğütülerek tüketildiğinde sindirimi daha kolay olmakla beraber sağlanan fayda da tohum haline göre daha yüksektir. Bu şekliyle öğütülmüş keten tohumu günlük beslenmede çeşitli alanlarda kullanılabilir. Ancak keten tohumu öğütüldüğünde bekletilmeden tüketilmelidir. Çünkü öğütülmüş şeklinin bozulma olasılığı tohum haline göre daha yüksektir.  

  1. Yağ şeklinde tüketilebilir. Keten tohumu yağı yaygın tüketim alanı olan bir gıdadır. Günlük beslenmede yağ kullanılan diğer tüm alanlarda keten tohumu yağı kullanılabilir. Örneğin salatalarda, yemeklerde vb. Fakat keten tohumu yağının ısıya dayanıklılığı azdır, bu yüzden genellikle soğuk tüketilmesi önerilir.  

Keten tohumu, tüketim itibariyle farklı şekilde avantajları veya dezavantajları vardır. Örneğin yağ şeklinde tüketildiğinde lif içeriğinin faydalarından yararlanılamaz. Bu durumlara dikkat edilmelidir. Ayrıca hangi şekliyle tüketilirse tüketilsin günlük tüketilmesi gereken miktar aşılmamalıdır.  

Keten Tohumu Ne Kadar Tüketilmeli?

Keten tohumunun tüketim miktarı, kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna göre değişebilir. Genellikle, yetişkinler için günde 1- 2 yemek kaşığı keten tohumunun öğütülerek tüketilmesi önerilir. Ancak bazı kişilerin keten tohumuna karşı sindirim veya alerjik hassasiyeti olabilir. Bu yüzden tüketilmeden önce az miktarlarda deneyerek tüketilebilir. Diğer yandan herhangi bir hastalık durumu varsa keten tohumu tüketmeden önce alanında uzman bir beslenme uzmanına danışmak önemlidir.  

Keten tohumunu saklama koşulları da faydalarından en yüksek seviyede yararlanmak adına önemli bir aşamadır. Keten tohumu serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Ayrıca yağlı bir tohum olduğu için karanlık ve hava geçirmeyen bir kapta saklanması da önemlidir. Keten tohumu öğütülerek tüketilecek ise genellikle tüketmeden hemen önce öğütülmesi önerilir. Çünkü öğütülmüş keten tohumu tohum haline göre daha çabuk okside olabilir ve bozulabilir. Sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan kişiler için keten tohumu daha uzun süre kullanabilmek için buzdolabında saklanması önerilebilir. Keten tohumunu saklama koşullarına dikkat ederek saklandığında tazeliği ve besin değeri korunabilir. 

Keten Tohumunun Tüketilmemesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Keten tohumu, sağlıklı kişilerde önerilen miktarlarda tüketildiğinde sağlığa pek çok faydaları vardır. Bazı hastalık durumlarında veya aşırı keten tohumu tüketildiğinde bazı problemler ortaya çıkabilir. Keten tohumu içerisindeki fitik asit aşırı tüketilmesi durumunda vücuttaki çinko ve kalsiyuma bağlanarak kemik gelişimini etkileyebilir. Öte yandan keten tohumunun sıklıkla kontrolsüz tüketimi B6 vitamin eksikliğine ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilir. Ayrıca östrojen hormonu üzerindeki etkilerinden dolayı gebe ve emziren anneler için de risk faktörü olabilir. Genellikle keten tohumu tüketmeleri beslenme uzmanları tarafından önerilmez.  

Keten tohumu, insan vücudundaki pek çok faydalarıyla sağlıklı beslenmede öne çıkan bir besindir. Ancak kontrollü tüketimi önemlidir. Herhangi bir hastalık veya aşırı tüketimi durumunda ortaya çıkabilecek bazı olumsuz durumlar vardır. Bazı kişilerin ise sağlıklı olmalarına rağmen sindirim sistemlerini rahatsız edebilir veya alerjik olabilir. Tüm bu sebepler göz önünde bulundurularak keten tohumu tüketilmeden önce bir doktora veya beslenme uzmanına danışılmalıdır. 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Beslenme ve Diyet

Beslenme ve Diyet

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ayva'nın Faydaları

Ayva'nın Faydaları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Kanser ve Beslenme

Kanser ve Beslenme

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Kişiye Özel Beslenme Programları

Kişiye Özel Beslenme Programları

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Anoreksiya

Anoreksiya

Ginseng Nedir?

Ginseng Nedir?

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Detoks Nedir?

Detoks Nedir?

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar?

Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar?

Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin Neye İyi Gelir?

Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin Neye İyi Gelir?

Probiyotik Nedir? Probiyotik Ne İşe Yarar?

Probiyotik Nedir? Probiyotik Ne İşe Yarar?

Ananas Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir?

Ananas Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir?

Sodyum Nedir Sodyum Hangi Gıdalarda Bulunur

Sodyum Nedir Sodyum Hangi Gıdalarda Bulunur

Tümünü göster