Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Lavanta yağı, aromaterapi alanında kullanılan oldukça popüler ve çok yönlü bir esansiyel yağdır. Lavanta bitkisinden distilasyon yoluyla elde edilen lavanta yağı, gevşemeyi destekler ve stres, kaygı ve depresyon gibi durumlarda katkı sağlayabilir. Lavanta yağı birçok farklı amaçla daha kullanılabilen bir üründür. Anti-inflamatuar, antifungal, antiseptik ve antimikrobiyal özelliklerine ek olarak antispazmodik, analjezik ve sedatif etkileri de mevcuttur. Lavanta yağı faydaları ile pek çok sağlık sorunu için tedavi alternatifi olabileceği gibi, bitkisel ürünlerde doz ve hasta öyküsünün önemi unutulmamalıdır. Her vücut için tolerans düzeyi, alerjik öykü ve etkin doz miktarı değişebilir.

Lavanta Yağı Ne İşe Yarar?

Antik çağlardan bu yana kullanılan lavanta yağı çeşitli sağlık problemleri nedeniyle meydana gelen bazı belirtilerin hafifletilmesinde katkı sağlayabilir. Bu yararlarından bazıları yapılan çeşitli çalışmalar ile desteklenmiş olsa da lavanta yağının bazı faydaları için ise çalışmaların devam ettiği konusunda dikkatli olunmalıdır. Lavanta yağının katkı sağlayabileceği durumlardan bazıları şu şekildedir: 

  • İnsomnia 
  • Anksiyete 
  • Saç dökülmesi 
  • Baş ağrısı 
  • Kemoterapi sonrası meydana gelen yan etkiler 
  • Akne 
  • Yanıklar 
  • Egzama ve cilt kuruluğu  
  • Yara iyileşmesi  
  • Duygudurum ilişkili problemler 

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Lavanta yağı oldukça popüler bir esansiyel yağ olup birçok farklı faydası olduğu iddia edilir. Anksiyete olarak bilinen kaygı problemi, lavanta yağının katkı sağlayabileceği durumlardan bir tanesidir. Her ne kadar henüz geniş çaplı klinik çalışmalar mevcut olmasa da yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda lavanta yağının kaygı durumunu destekleyici özellikleri olabileceği tespit edilmiştir (5). 

Lavanta yağının faydaları üzerine yapılan çalışmalardan biri de uykusuzluk üzerine olan etkileri ile ilgildir. Doğru uyku hijyeni düzenlemeleri ile birlikte lavanya yağının kullanımı bazı bireylerde uykusuzluk probleminin giderilmesini destekleyici özellik gösterebilir.  

Lavanta yağı aynı zamanda depresyon ile mücadelede de katkı sağlayabilen bir esansiyel yağdır. Yapılan çeşitli çalışmalar lavanta yağı kullanımının hafif orta düzey depresyon olgularında duygudurum halinin desteklenmesine katkı sağlayabileceğini ortaya koymuştur (5).   

Lavanta Yağının Saça Faydaları Nelerdir? 

Saç sağlığı için lavanta yağı kullanımının çeşitli faydaları olabilir. Lavanta yağı saç büyümesini stimüle edebilen bir esansiyel yağdır. Lavanta yağı uygulanan saçlar daha hızlı uzayabilir ve daha kalın bir görünüme sahip olabilir. Lavanta yağının saçlı deriye uygulanması bu bitki yağının antimikrobiyal özelliği sayesinde kafa derisinde bakteri ve mantar büyümesinin engellenmesine katkı sağlayabilir. Böylelikle enfektif süreçler kaynaklı kafa derisinde kaşıntı ve kepek gibi problemlerin giderilmesine katkı sağlayabilir. 

Lavanta Yağının Cilde Faydaları Nelerdir? 

Ciltte lavanta yağı kullanımının birçok farklı faydası olabilir. Akne lezyonlarının azaltılması, cilt renginin desteklenmesi ve kırışıklıkların giderilmesine katkı sağlaması lavanta yağının normal cilt sağlığına sağlayabileceği katkılardan sadece bazılarıdır.  

Lavanta yağının antibakteriyel ve antifungal etkileri sayesinde uygulandığı bölgede bakterilerin büyümesini engelleyici özellik gösterebildiği bilinir. Böylelikle cilt yüzeyinde kullanımının ciltteki gözeneklerin açık olmasını ve inflamasyon azaltılmasını destekleyerek akne ataklarının önlenmesine katkı sağlayabileceği öngörülür. Akne problemi nedeniyle hekimlerinin bilgisi ve önerisi dahilinde lavanta yağı kullanılırken taşıyıcı başka bir yağ ile seyreltilmesi sonrasında cilde uygulanması ve ardından ilgili bölgenin temiz su ile temizlenmesi önerilir.  

Egzama vücudun birçok bölgesinde ortaya çıkabilen bir cilt problemidir. Bu problemin gelişmesi ile birlikte ilgili cilt bölgesinin kuru, kaşıntılı ve kepekli bir görünüme sahip olduğu görülebilir. Genellikle hafif-orta düzeyde tespit edilen bu lezyonlar bazı bireylerde vücudun birçok bölgesinde kronik bir seyir de izleyebileceği için dikkatli olunmalıdır. Lavanta yağı psoriasis olarak isimlendirilen sedef hastalığının cilt lezyonlarında da katkı sağlayabilen bir esansiyel yağdır (2). Cilde uygulanması ile birlikte cildin temizlenmesine katkı sağlayarak kızarıklık ve tahriş gibi şikayetlerin hafifletilmesine destek olabilir.  

Lavanta yağı aynı zamanda yara iyileşmesi üzerine de olumlu etki gösterebilen bir esansiyel yağdır. Hayvanlar kullanılarak yapılan çeşitli araştırmalar lavanta yağı kullanılan grubun yara iyileşme süresinin daha kısa olabileceğine işaret eder (4). Yapılan başka bir çalışmada da topikal yani cilt üzerine lavanta esansiyel yağı uygulanmasının kollajen üretimini destekleyici özellik göstererek yara iyileşmesi üzerinde olumlu etki yapabileceği tespit edilmiştir (4). 

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

Esansiyel yağların cilt üzerinde direkt olarak kullanılması cilt sağlığının olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Bu nedenle bu tarz yağların kullanımı öncesinde taşıyıcı bir yağ ile karıştırılması oldukça önem arz eder. Kullanım amacına göre değişmekle birlikte lavanta yağı argan, hindistan cevizi veya diğer çeşitli yağlar ile karıştırılarak uygulanabilir. Genel olarak kullanım seyreltme işlemi sonrasında yağ karışımının parmak veya pamuk pedler yardımıyla cilde uygulanması şeklindedir. Uygulama öncesinde el hijyenin tam olarak sağlanması gerektiği unutulmamalıdır. 

Cilde sürülmesinin yanı sıra lavanta yağı, akne gibi çeşitli yüz bölgesini ilgilendiren problemlerde buhar olarak da kullanılabilir. Bu tarz kullanımlarda yüz bölgesinin aşırı sıcak buhar maruziyetinden kaçınılması konusunda dikkatli olunmalıdır.  

Lavanta yağı için belirlenmiş herhangi bir önerilen doz bulunmamaktadır. Genel olarak aromaterapi uygulama esasları göz önüne alındığında esansiyel yağ uygulamalarının masaj eşliğinde gerçekleştirilmesi önerilir. Esansiyel yağlar hekimlerinizin bilgisi ve önerisi dahilinde kullanılmalıdır. Bu tarz ürünlerin asla sindirilmemesi gerektiği konusunda bilinçli olunması önerilir. 

Lavanta Yağının Zararları Nelerdir?

Lavanta yağı şu an için genel tıbbi uygulamalar içerisinde kabul görmüş ve ilaç özelliği taşıyan bir ürün değildir. Bu nedenle kullanım öncesi hekimlere danışılması ve oluşabilecek potansiyel riskler ve yan etkiler konusunda bilgi alınması önerilir. Özellikle yanlış kullanımların başında gelen ağız yoluyla esansiyel yağların alınması halinde zehirleyici özellik gösterebilecekleri unutulmamalıdır. Esansiyel yağların sindirilmesi ve zehirlenme gelişmesi halinde nefes alıp vermede zorlanma, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetler gelişebilir.  

Bazı bireyler lavanta yağına karşı hassasiyet gösterebilir. Genel olarak cilt yüzeyinde kullanımı güvenli kabul edilen lavanta yağı bazı bireylerde ciltte tahriş oluşumu ve alerjik reaksiyon gelişmesi gibi yan etkiler ortaya çıkarabilir. Yanma hissi gelişimi, kızarıklık ve küçük kırmızı lezyonların ortaya çıkması alerjik reaksiyon gelişmesi halinde gözlenebilecek şikayetler arasında yer alırlar. Bu tarz semptomların meydana gelmesi halinde esansiyel yağın kullanımına hemen son verilmesi ve sağlık kuruluşlarına başvurulması önerilir.  

Nadir de olsa literatürde ergenlik öncesi erkek çocuklarında tekrarlayan lavanta yağı kullanımının prepubertal jinekomasti olarak isimlendirilen kadınsı meme büyümesi durumunun gelişebileceğine işaret eden veriler mevcuttur (6).  

Esansiyel yağ kullanımı konusunda dikkatli olması gereken bir diğer grup da gebelerdir. Özellikle ilk trimester olarak isimlendirilen gebeliğin ilk 3 ayında esansiyel yağ kullanımının fetüs üzerinde toksik etki gösterebileceği konusunda bilinçli olunması önerilir (2). 

Birçok bireyin hoş kokulu lavanta yağı kullanımından keyif olması gayet doğaldır. Ancak şu an yağların tıbbi amaçlı kullanımına dair onay mevcut olmayıp elde edilen verilerin henüz başlangıç aşamasında olduğu unutulmamalıdır. Lavanta yağı başta cilt ve saç sağlığı olmak üzere birçok farklı durumun kontrol altına alınmasında destekleyici özellik gösterebilir. İnflamasyonun azaltılması, ağrının dindirilmesi ve cilt yüzeyinin temizlenmesi bu yağın özelliklerinden sadece birkaçıdır. El, yüz ve bacak bölgesinde kullanılabilen lavanta yağının sizin kullanımınız için uygun olup olmadığı hakkında sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almanız önerilir. Sağlıklı günler dileriz.  

 

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Beslenme ve Diyet

Beslenme ve Diyet

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Ataşehir

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Derya Eren

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Dilek Öztürk

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Beslenme ve Diyet

Uzm. Dyt. Tuba Örnek

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Coronavirüs’e Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin 8 Yolu

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Ayva'nın Faydaları

Ayva'nın Faydaları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Hindistan Cevizi Yağı: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Kanser ve Beslenme

Kanser ve Beslenme

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Nasıl Kilo Alınır? Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri

Kişiye Özel Beslenme Programları

Kişiye Özel Beslenme Programları

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Çörek Otu: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kefirin Faydaları Nelerdir? Kefir Ne İşe Yarar?

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Kekik Çayı: Nedir, Faydaları, Tüketimi

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Papatya Çayı : Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Rezene Çayı : Nedir, Faydaları, Tüketimi

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Yaban Mersini: Faydaları, Etkileri, Kullanım Alanları

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Zencefil: Faydaları, Etkileri, Tüketimi

Anoreksiya

Anoreksiya

Ginseng Nedir?

Ginseng Nedir?

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Güçlü hafıza ve beyin sağlığı için B vitamini tüketilmeli

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Zerdeçalın Sağlığa 10 Faydası

Detoks Nedir?

Detoks Nedir?

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Yeşil Çay Ne İşe Yarar?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Gluten Nedir? Gluten Hangi Gıdalarda Bulunur?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Cevizin Faydaları Nelerdir? Ceviz Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Narın Faydaları Nelerdir? Nar Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

Zerdeçal Nedir, Faydaları Nelerdir? Zerdeçal Neye İyi Gelir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Nasıl Hazırlanır?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Avokadonun Faydaları Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Biberiyenin Faydaları Nelerdir? Biberiye Ne İşe Yarar?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Kapadokya Soğanı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Ne İşe Yarar?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Karanfilin Faydaları Nelerdir? Karanfil Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

Omega 3 Faydaları Nelerdir? Omega 3 Ne İşe Yarar?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

İğdenin Faydaları Nelerdir? İğde Neye İyi Gelir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

D Vitamini Nelerde Var? D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Cennet Hurması Faydaları Nelerdir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Yer Elması Faydaları Nelerdir? Yer Elması Neye İyi Gelir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Udi Hindi Nedir? Udi Hindi Yağı Faydaları Nelerdir?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Alıç Sirkesi Nedir? Alıç Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Nedir? Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Vegan Ne Demek? Vegan Beslenme Nedir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Faydaları

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Karadut Özü Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Neye İyi Gelir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Kuşburnunun Faydaları Nelerdir?

Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Magnezyumun Faydaları Nelerdir? Magnezyum Ne İşe Yarar?

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Dut Yaprağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar?

Bromelain Nedir? Bromelain Ne İşe Yarar?

Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin Neye İyi Gelir?

Tahinin Faydaları Nelerdir? Tahin Neye İyi Gelir?

Probiyotik Nedir? Probiyotik Ne İşe Yarar?

Probiyotik Nedir? Probiyotik Ne İşe Yarar?

Ananas Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir?

Ananas Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir?

Sodyum Nedir Sodyum Hangi Gıdalarda Bulunur

Sodyum Nedir Sodyum Hangi Gıdalarda Bulunur

Tümünü göster